Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 2. 2024,
8.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65

Natisni članek

Surs upokojenci vlada pokojnine

Petek, 16. 2. 2024, 8.10

2 meseca, 1 teden

Toliko bo menda znašala letošnja redna uskladitev pokojnin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,65
upokojenci | V Sloveniji je skoraj 640 tisoč uživalcev pokojnin in invalidskih nadomestil.  | Foto Guliverimage

V Sloveniji je skoraj 640 tisoč uživalcev pokojnin in invalidskih nadomestil.

Foto: Guliverimage

Po januarskem zvišanju pokojnin za 8,2 odstotka se upokojencem konec meseca obeta še 0,6-odstotni dvig, poleg tega pa še poračun za ta delež za prejšnji mesec, poroča Delo. Po okvirnih izračunih na podlagi podatkov Sursa o bruto plači bo letošnja redna uskladitev tako 8,8-odstotna.

Končno potrditev letošnje redne uskladitve bo v ponedeljek dal svet zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

Predčasno izplačilo usklajenih pokojnin je bilo višje za 8,2 odstotka, vendar pa bodo te na podlagi Sursove objave o rasti bruto plač v lanskem letu višje. Valorizacija se izračuna po formuli 60 odstotkov rasti bruto povprečne plače in za 40 odstotkov rasti cen življenjskih potrebščin, za oboje velja primerjava januar–december preteklega leta z istim obdobjem leto pred tem, navaja Delo.

V četrtek objavljeni podatki o povprečni plači za leto 2023 kažejo, da je ta znašala 2.220,95 evra bruto oziroma 1.445,12 evra neto. To pomeni, da je bila v primerjavi z letom 2022 nominalno višja za 9,7 odstotka v bruto znesku in za 9,6 odstotka v neto, realno pa je bila v bruto znesku višja za 2,1 odstotka oziroma v neto za dva odstotka. Rast ni bila povsod enaka – v javnem sektorju se je povprečna bruto plača zvišala za 10,3 odstotka, v zasebnem pa za 9,4 odstotka.

Pokojnine višje, ampak verjetno tudi oskrbnine v domovih

Dvig pokojnin zasenči dejstvo, da bi se lahko podražile tudi oskrbnine v domovih za starejše. Po pravilniku lahko namreč domovi za starejše 1. marca na račun rednega usklajevanja zvišajo cene. Številni domovi v Sloveniji so izredno dvignili cene že lani poleti in jeseni, po tokratni uskladitvi pa naj bi cene dvignili v povprečju za 2,8 odstotka. 

Vendar pa je po poročanju Večera ministrstvo za solidarno prihodnost vpeljalo novo metodo pri redni marčevski uskladitvi, po kateri bi individualno obravnavali domove in njihove finančne načrte. S tem naj bi spremenili dosedanjo prakso, po kateri so domovi nujnost podražitev določali pavšalno. Po novem naj bi morali domovi podrobneje pojasniti razloge za dvig oskrbnin in kolikšen bo dvig.

Pokojninska reforma v pripravi

Vlada za januar napovedanih izhodišč za pripravo pokojninske reforme še ni obravnavala. Neuradno naj bi še vedno potekala medkoalicijska in medresorna usklajevanja, v katera so vključena predvsem ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti kot nosilec materije, ministrstvo za javno upravo kot delodajalec javnega sektorja in seveda ministrstvo za finance kot skrbnik državne blagajne. Po zaključku tega bo na vrsti socialni dialog.

Želja vlade je, da bi reforma do jeseni prišla v državnozborsko proceduro, ključen izziv pri iskanju rešitev pa je medsebojno izključevanje dveh ciljev – blaginje upokojencev in javnofinančne vzdržnosti, so še zapisali v Delu. 

denar
Novice Na računih upokojencev višje pokojnine
Evri denar denarnica
Novice Jutri najvišja posamezna uskladitev pokojnin po letu 1992
Upokojenci
Novice Uzakonjena zagotovljena vdovska pokojnina
Ne spreglejte