Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 11. 2022,
6.25

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,56

19

Natisni članek

ARSO burja vreme ceste ceste sneg

Torek, 22. 11. 2022, 6.25

1 leto, 5 mesecev

Močno sneži na severozahodu države, Obala pod vodo. Kaj prinaša noč? #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,56

19

Del države je danes zajel močan veter, ki je največ težav povzročil na Ajdovskem in na Obali. Zaradi močnega vetra so priprli koprsko pristanišče. V Piranu je morje ob izjemno visoki plimi zalilo nižje ležeče predele mesta. Ponekod po državi je tudi snežilo, a po podatkih vremenoslovcev nižine večinoma ostajajo brez snežne odeje. Ponoči bo po nekaterih nižinah vzhodne Slovenije dež prešel v sneg. Predvsem na Koroškem lahko tudi po nižinah pade okoli pet centimetrov snega. Več snega vremenoslovci pričakujejo v višjih legah nad okoli 700 metri, predvsem na območju Pohorja od 10 do 20 centimetrov.

Sneženje se bo ponekod na vzhodu države nadaljevalo tudi ponoči. Ker bo sneg moker in težak, drevje pa je ponekod še vedno olistano, so zelo verjetni lokalni snegolomi. Predvsem v krajih nad 500 metrov nadmorske višine lahko zapade še od 5 do 15 centimetrov snega.

Danes čez dan je po nižinah sicer večinoma ostalo kopno, je pa letos obilneje zasnežilo sredogorje, so na Twiterju zapisali na Arsu. Največ novega snega, 31 centimetrov, je po njihovih navedbah zapadlo na Vršiču, na Pavličevem sedlu in na Voglu ga je 24 centimetrov, na Predelu 21 centimetrov. Na Korenskem sedlu je 17 centimetrov novozapadlega snega, na Krvavcu 14. Stanje se bo proti večeru spreminjalo, meja sneženja se bo postopoma spuščala, po nižinah bo padal dež s snegom. 

Previdno na cestah

"Sneg se ponekod že oprijemlje cestišč. Nekaj snega je zapadlo na območju Postojne, sneži na Koroškem, na cestah čez prelaze priporočamo verige," poroča Prometno-informacijski center. Plužne službe so že na delu. 

V Piranu je morje premikalo avtomobile, škoda tudi v stanovanjih in lokalih

Ob močni plimi je zjutraj v Piranu morje poplavljalo nižje ležeče dele obale, kjer je premikalo tudi avtomobile. Sprožena je bila sirena javnega alarmiranja z znakom za splošno nevarnost. Nižje dele obale je morje preplavilo tudi v Izoli ter Pristaniško ulico v Kopru. Popoldne pa je morje močno vzvalovala burja. Kot so popoldne na Twitterju zapisali na Agenciji RS za okolje (Arso), so najvišji valovi nedaleč stran od obale blizu tri metre in je v teh razmerah najbolj ogrožen rt Madona v Piranu. Tako bo vse do noči, ko bo burja postopno ponehala, so napovedali.

Močno burjo, ki je popoldne na Primorskem v sunkih dosegala hitrost okoli sto kilometrov na uro, v Vipavski dolini tudi do 140 kilometrov na uro, je po napovedih Arsa pričakovati do sredine noči, potem pa bo hitro oslabela. Pod Karavankami in na vzhodu Slovenije pa se bo okrepil tudi severnik, ki lahko ponoči dosega hitrosti okoli 70 kilometrov na uro. Bo pa veter tudi tu zjutraj oslabel.

Fotogalerija
1 / 13

V slovenskih obalnih mestih so se danes med 6. in 7. uro oglasile sirene, ki so opozorile prebivalce na nevarnost poplav zaradi visoke plime.

Največ težav je morje povzročilo v Piranu. Enote civilne zaščite so pred napovedano izjemno visoko plimo s protipoplavnimi vrečami zaščitile Tartinijev trg in okolico, vendar je morska voda pričakovano prodrla tudi v meteorno kanalizacijsko omrežje, iz katerega je prihajala na površje v mestu.

Kot je povedal vodja intervencije Peter Ventin, so gasilci morali premikati avtomobile, ki so "se že začeli premikati ob skalah kot barke". Gre za avtomobile, ki jih lastniki kljub pravočasnemu opozorilu niso umaknili z najnižjih delov središča mesta, je dodal.

Po Ventinovih beseda so bila poplavljena pritlična stanovanja, nekaj trgovinic, slaščičarna in še en gostinski lokal. Dejal je, da so gasilci poskušali pomagati lastnikom z vrečami, ampak so imeli preveč dela naenkrat, da bi bili povsod uspešni.

Ko je morska gladina začela upadati, so uporabniki poplavljenih prostorov začeli z vedri in metlami odstranjevati vodo, gasilci pa so morali s črpalkami posredovati v enem gostinskem lokalu in v stanovanjski stavbi, kjer je voda zalila jašek in ustavila dvigalo, v katerem je ostala ujeta oseba, je pojasnil Ventin.

Na pomolu je voda prevrnila večji sod, v katerem je bilo po domnevah gasilcev odpadno olje. Ob pomolu je nastal debel črn madež, dolg 40 in širok pet metrov, ki ga pristojne službe poskušajo odstraniti, je še povedal vodja intervencije.

V Izoli so postavili protipoplavne vreče na Sončnem nabrežju in Velikem trgu. Ko so jih umaknili, je morska voda delno še zalivala cesto, vendar hujših posledic ni bilo opaziti.

V Kopru je voda poleg nižjih delov obale zalila strojnico bazena. Ob 12.20 so morali gasilci posredovati tudi ob prijavi škode zaradi močnega vetra.

Veter povzročal težave tudi drugod po Sloveniji

Kot so zapisali v poročilu centra za obveščanje, je bilo po doslej zbranih podatkih zaradi močnega vetra aktiviranih sedem enot za zaščito in reševanje. V Ajdovščini so gasilci odstranjevali podrta drevesa, obtežili streho gospodarskega objekta, zavarovali vhodna vrata v izobraževalni objekt, odstranili poškodovane panele nad vhodom v trgovino, pa poškodovano ogrado gradbišča in reklamno tablo. Prekrili so tudi več streh na objektih. V Ilirski Bistrici pa so gasilci posredovali zaradi odkrite strehe na osnovni šoli.

Ponoči bodo padavine oslabele

Ponoči bodo padavine oslabele in na zahodu do jutra že ponehale. Ponehala bo tudi burja na Primorskem, predvsem v vzhodni Sloveniji pa bo še pihal severni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od −2 do 3, na Goriškem in ob morju od 5 do 8 stopinj Celzija.

Jutri dopoldne bodo padavine povsod ponehale, od zahoda se bo jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 7, na Primorskem do 13 stopinj Celzija. V sosednjih krajih bo v sredo sprva oblačno, padavine se bodo umikale proti vzhodu in od zahoda se bo začelo jasniti. 

Sneg Ljubljana
Novice Marsikje sneg do nižin, napovedujejo ga več kot 25 centimetrov
Sneg
Novice Ponekod na Notranjskem, Kočevskem in Dolenjskem sneži; previdno na cestah
Sneg
Novice Napovedi so se uresničile: ponekod po Sloveniji sneži #foto #video
Novice Izredne razmere v New Yorku: zapadlo dva metra snega, padavine se bodo še okrepile #video #foto
Sneg sneženje Ljubljana
Novice Bo z leti snega res vse manj? ARSO opozarja: Pričakujemo lahko tudi do 50 snežnih dni manj.

 

Ne spreglejte