SiolNET. Novice Slovenija
1,28

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To naj bi bili ostanki meteorita, ki je padel v Sloveniji. Strokovnjak dvomi. #foto

1,28

termometer

Po eksploziji meteorita se že oglašajo krajani, ki so opazili, kam naj bi delci padli. Bralec iz Bele krajine nam je poslal fotografije, na katerih naj bi bili delci meteorita, ki so mu poškodovali okno na hiši. Dušan Peček, vodja projekta sarOS™, ki je z inovativnim sistemom izračunal možne destinacije, kamor naj bi padli ostanki meteorita je možnost, da so v Beli krajini skoraj zagotovo izključil.

Eksplozijo so v petek videli številni očividci, delci meteorita pa naj bi padli tudi v vasi Zilje v Beli krajini. Oglasil se nam je bralec, ki trdi, da so delci na sliki ostanki petkovega meteorita.

V petek so sicer slovenski strokovnjaki domnevali, da so delci padli na hrvaško stran, vendar so kasneje hrvaški kolegi iz astronomske zveze v poročilu zapisali, da so delci meteorita, glede na gibanje, verjetno na tla padli v Sloveniji.

Koordinator Hrvaške astronomske zveze Damir Šegon, ki je pripravil poročilo, meni, da se je meteor gibal s hitrostjo več kot 20 kilometrov na sekundo. Po njegovih ocenah je bil velik 1,5 metra in je tehtal kar 5,5 tone, njegova energija pa naj bi bila 0,34 kT.

z Novice Na to območje v Sloveniji naj bi padel meteorit #zemljevid meteor Novice Hrvaški znanstvenik: Meteor je tehtal 5,5 tone, ostanki naj bi padli na slovenska tla #video

Meteorit Foto: Bralec

Meteorit Foto: Bralec

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 15
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin