SiolNET. Novice Slovenija
0,82

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tisoč odmerkov zdravila za zdravljenje covid-19 že v Sloveniji

0,82

termometer

covid testiranje
Na ministrstvu za zdravje kljub novim zdravilom za zdravljenje bolezni covid-19 znova pozivajo vse tiste, ki se še niso odločili za cepljenje, da to storijo čim prej, saj bodo tako najbolje zaščitili svoje zdravje v prihajajočem četrtem valu. Foto: Pixabay

Na ministrstvu za zdravje so v sklopu skupnih evropskih naročil na pobudo stroke že prejeli tisoč odmerkov zdravila REGN-COV2 za zdravljenje bolezni covid-19. Zaradi klavzule o zaupnosti pogovorov so glede vsebine zelo skrivnostni, so pa zagotovili, da slovensko zdravstvo sledi najsodobnejšim trendom razvoja medicine na vseh področjih, tudi pri zdravljenju omenjene bolezni. Da bi bilo breme bolezni čim manjše, v posvetu s stroko iščejo najsodobnejše oblike zdravljenja. Predstavniki ministrstva so se danes sestali tudi s predstavniki farmacevtskega podjetja Pfizer in se seznanili s splošnimi informacijami glede razvoja njihovega zdravila za zdravljenje bolezni covid-19.

Na ministrstvu za zdravje so naročili in tudi že prejeli tisoč odmerkov zdravila REGN-COV2 ameriškega podjetja Regeneron. Zdravilo že uporabljajo na podlagi zahtev lečečih zdravnikov in na osebno odgovornost pacientov, saj je pristojna agencija za zdravila in medicinske pripomočke trenutno odobrila zgolj začasno dovoljenje za uvoz tega zdravila.

V začetku julija so v sklopu evropskega naročila izkazali še interes za tisoč odmerkov zdravila sotrovimab, farmacevtske družbe GlaxoSmithKline.

Testiranje koronavirus Novice Izjemen skok: potrdili skoraj 500 novih okužb

Infektologi so pojasnili o zdravilu ivermektin: premalo dokazov, izmišljeni podatki

V javnosti se je sicer zadnje dni pojavilo razmišljanje o domnevno učinkovitem zdravljenju z zdravilom ivermektin, a so s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana danes sporočili, da slovensko zdravstvo za zdravljenje bolezni covid-19 omenjeno zdravilo ne uporablja, saj ni dovolj dokazov, da bi bilo učinkovito.

"Zelo opevana egiptovska študija, ki je trdila, da ivermektin zelo zmanjša smrtnost pri bolnikih z boleznijo covid-19, je bila nedavno umaknjena s spletišča Research Square zaradi močnega suma, da gre za izmišljene podatke," so pojasnili.

Nedavno objavljen Cochrane sistematični pregled raziskav, ki se ponaša z najvišjo ravnjo kakovosti meta analiz in sistematičnih pregledov v zdravstvu, po njihovem ni našel dokazov, da bi bil ivermektin učinkovit za zdravljenje ali preprečevanje bolezni covid-19, zato njegovo uporabo odsvetujejo izven kliničnih raziskav.

Veterinarsko zdravilo odsvetovale najpomembnejše institucije in celo proizvajalec  

Uporabo sicer veterinarskega zdravila so odsvetovali ameriška Uprava za hrano in zdravila, Evropska agencija za zdravila, Svetovna zdravstvena organizacija in celo proizvajalec ivermektina, zaradi česar so bili deležni napadov zagovornikov zdravila, ki so jim pripisovali celo podkupljenost s strani farmacevtske industrije in podobno.

"Trenutno poteka precej kliničnih raziskav s tem zdravilom, nekatere so tudi kakovostne, zato upamo, da bo kmalu znano, ali ima zdravilo mesto pri zdravljenju ali ne," so še sporočili s klinike in dodali, da v Sloveniji za zdravljenje bolezni uporabljamo zdravila, za katera so v randomiziranih kliničnih raziskavah dokazali, da so učinkovita.

klicni center Posel danes NIJZ za 2,3 milijona evrov najel podjetje za iskanje stikov z okuženimi Opozorilno pismo Digisvet Kot avtor svarilnih pisem o cepljenju je navedena ljubljanska sodnica: kako je to mogoče, ne ve nihče

Pri nas preverjena zdravila in plazma prebolevnikov 

Pri bolnikih, ki jim grozi težji potek bolezni, zgodaj v poteku okužbe uporabljajo monoklonski protitelesi kasirivimab in imdevimab, bolj znani pod že omenjenim imenom REGN-COV2. Prav tako pri imunsko oslabljenih bolnikih, pri katerih je tvorba protiteles okrnjena, še vedno uporabljajo plazmo prebolevnikov.

Za zdravljenje bolnikov, ki potrebujejo kisik, še vedno uporabljajo protivirusno zdravilo remdesivir in kortikosteroide, kritično bolnim pa poleg kortikosteroidov dodajajo tudi tocilizumab, za katerega se je v spomladi objavljenih randomiziranih raziskavah pokazalo, da zmanjša potrebo in skrajša trajanje mehanske ventilacije.

Krf Novice Število okužb med maturanti iz Grčije hitro narašča Pfizer cepivo Novice Pfizerjevo cepivo v ZDA dokončno dovoljeno za starejše od 16 let #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin