SiolNET. Novice Slovenija
4,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Število okužb med maturanti iz Grčije hitro narašča

4,19

termometer

Krf
Z maturantskega izleta na Krfu se je 17. in 18. avgusta vrnilo 645 mladih. Foto: Reuters

Število okuženih z novim koronavirusom med maturanti, ki so se prejšnji teden vrnili z maturantskega izleta v Grčiji, se je z 42 povečalo na 64, so sporočili z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Udeležence izleta obravnavajo kot visokorizične kontakte, okužbe pa naj bi potrdili tudi med tistimi, s katerimi so bili v stiku. Število vseh aktivnih primerov v državi je medtem naraslo na 3.757. Samo včeraj smo v državi potrdili 477 novih primerov okužbe.

Testiranje udeležencev izleta po povratku na Letališče Jožeta Pučnika je sicer med starši, ki so morali medtem počakati na svoje otroke, povzročilo precej negodovanja, pri čemer so nekateri starši celo trdili, da njihove otroke zadržujejo nezakonito.

Kot so še sporočili z NIJZ, obravnava maturantov in njihovih stikov zaradi visokega števila na novo potrjenih okužb s koronavirusom "poteka v najkrajšem možnem času po potrjeni okužbi glede na zmožnost kapacitet epidemiološke službe".

Z maturantskega izleta na Krfu se je sicer 17. in 18. avgusta vrnilo 645 mladih, med katerimi so bili tudi spremljevalci. NIJZ je vse udeležence izleta, tudi spremljevalno osebje, opredelil kot visokorizične kontakte in jim prek elektronske pošte predlagal karanteno.

Testiranje koronavirus Novice Izjemen skok: potrdili skoraj 500 novih okužb

Nadzor nad karantenskimi odločbami v pristojnosti ministrstva za zdravje

Pred tem se je po ponedeljkovih navedbah direktorja NIJZ Milana Kreka 28 dijakov že samoprijavilo. Na današnje vprašanje o tem, koliko dijakov je izpolnilo izjavo o seznanitvi s karanteno, pa so na NIJZ odgovorili, da s tem podatkom ne razpolagajo.

Kot so še odgovorili na poizvedovanja o izvajanju karanten, so nadaljnji postopki glede izdajanja karantenskih odločb v pristojnosti ministrstva za zdravje, nadzor nad njihovim izvajanjem pa v pristojnosti zdravstvene inšpekcije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin