SiolNET. Novice Slovenija
6,62

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Cepljenje brez naročanja tudi v UKC Ljubljana. Janša: Pohvalno, ampak ...

6,62

termometer

moda, ulična moda, Ljubljana
Foto: Ana Kovač

V Sloveniji smo v četrtek opravili 1.641 PCR-testov na novi koronavirus in ob tem potrdili 58 okužb. Delež pozitivnih testov znaša 3,5 odstotka in je še nekoliko nižji kot dan pred tem, ko je znašal 4,8 odstotka. V Sloveniji je polno cepljenih dobrih 37 odstotkov ljudi. Cepljenje brez naročanja poteka tudi v UKC Ljubljana, vsak delavnik med 12. in 15. uro. Na Twitterju se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je izpostavil, da je časovni okvir za cepljenje ni najbolj ugoden za zaposlene. 

V torek smo po dobrem mesecu dni potrdili trimestno število okužb. Naslednji dan je število pozitivnih PCR-testov padlo s torkovih 111 na 69. Padajoč trend se nadaljuje, saj je bilo včeraj pozitivnih 58 PCR-testov. 

Trenutno je v državi 818 aktivnih primerov okužb, sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 59. Povprečje okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih pa znaša 38.

Po podatkih sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ, so poleg 1.641 PCR-testov opravili še 24.646 hitrih antigenskih testov. 

V bolnišnicah se zdravi 29 bolnikov, dva več kot včeraj. Na intenzivni negi je hospitaliziranih šest bolnikov. Zaradi koronavirusne bolezni včeraj nismo zabeležili smrtnih žrtev.

Največ okužb uvoženih iz Španije, sledi Hrvaška

Pretekli teden je bilo po podatkih sledilnika za covid-19 skupaj uvoženih kar 125 primerov okužbe s koronavirusom. Največ, kar 57 primerov je bilo v Slovenijo uvoženih iz Španije. Gre za slovenske dijake, ki so bili v Španiji na maturantskem izletu. Sledi Hrvaška z 42 primeri, Srbija z osmimi in Malta s petimi. 

Cepljenje brez naročanja tudi v UKC Ljubljana

Cepljenje brez naročanja poteka tudi v UKC Ljubljana, vsak delavnik med 12. in 15. uro. "Cepijo se lahko odrasli in otroci brez predhodnega naročanja. Zdravi otroci od 12 leta dalje se cepijo v spremstvu staršev ali skrbnikov," so sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra. Na Twitterju se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je izpostavil, da časovni okvir za cepljenje ni najbolj ugoden za zaposlene. 

To se spreminja s ponedeljkom

Po novem bo PCT pogoj nujen za udeležbo na dogodkih in shodih, organizatorji pa bodo morali preverjati izpolnjevanje pogoja. Odlok bo veljal od ponedeljka. To je na včerajšnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Sloveniji sporočila vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar.

Mateja Logar Novice Novost v Sloveniji: brez tega ne boste mogli več na noben dogodek #video Podgora Dalmacija plaža Novice Plenković: V Dalmaciji bomo zaostrili ukrepe
Po ustavni odločbi o zakonu o nalezljivih boleznih nekateri prekrškovni postopki že ustavljeni

Po odločbi ustavnega sodišča, ki je del zakona o nalezljivih boleznih ocenilo za neustavnega in vladne odloke, sprejete na njegovi podlagi, razveljavilo, so se nekateri prekrškovni postopki že ustavili, so za STA povedali v Pravni mreži za varstvo demokracije.

"Odločitev ustavnega sodišča vpliva na odprte prekrškovne postopke, saj morajo sodišča pri odločanju uporabiti tako ustavo kot zakon, na podlagi neustavnega zakona pa ni mogoče nikogar kaznovati," so v tej nevladni organizaciji objavili na Facebooku. STA

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin