Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 7. 2021,
14.53

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

99

Natisni članek

Koronavirus epidemija COVID-19 Mateja Logar

Četrtek, 22. 7. 2021, 14.53

2 leti, 9 mesecev

Novost v Sloveniji: brez tega ne boste mogli več na noben dogodek #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,58

99

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujeta vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar in Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. Novinarsko konferenco na Siol.net prenašamo v živo. Po novem bo PCT pogoj nujen za udeležbo na dogodkih in shodih, organizatorji pa bodo morali preverjati izpolnjevanje pogoja. Odlok bo veljal od ponedeljka.

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev o tem, da morajo organizatorji javnih prireditve ali javnega shoda pa tudi organizatorji športnih in kulturnih prireditev ob vstopu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT.

"Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne dovoli. Organizator mora prav tako na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno," so pojasnili na vladi.

"Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša. Ko imamo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT," je pojasnila vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar.

Brez PCT jeseni ne bomo mogli varno izvajati dejavnosti

Poudarila je, da je sistem PCT po eni strani zagotovilo, da so tisti, ki se udeležijo prireditve, varni in ne bodo zboleli. Poleg tega se zagotavlja vzdržnost zdravstvenega sistema, ko ljudje ne zbolevajo. "Ne gre za to, da bi komur koli hoteli nalagati dodatno delo ali oteževati pogoje poslovanja," je zagotovila, ampak je cilj PCT pogoja zagotavljanje varnosti in zdravja. Zato upa, da bodo organizatorji prireditev dobronamerno vzeli to omejitev in kot del nove realnosti.

Izpolnjevanje enega od PCT pogojev bodo lahko preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Tako se bo na aplikaciji izpisala QR koda, ne pa kakšni osebni podatki, niti to, kater pogoj PCT posameznik izpolnjuje.

"Brez sistema PCT si ne predstavljamo, da bi lahko varno izvajali dejavnosti tudi jeseni, ko se pričakuje porast tudi drugih okužb," je opozorila. Po njenih besedah je prevladujoča različica novega koronavirusa delta bolj kužna, zato je treba še bolj poskrbeti, da ne bo prišlo do širjenja virusa.

Pozvala k cepljenju

Ob tem je Logarjeva ponovno pozvala k cepljenju proti covidu-19. Opozorila je, da je precepljenost med najranljivejšimi, to je med oskrbovanci domov za starejše, visoka. Zato odtlej kakšnih izbruhov v domovih ni bilo, če pa se je starostnik vseeno okužil, pa je prebolel covid-19 z lažjo obliko in hospitalizacija ni bila potrebna. Prav tako ob celjenju starostnikov v domovih niso beležili kakšnih hujših stranskih učinkov.

Če je cepivo varno in učinkovito za ranljivo skupino, "smo lahko toliko bolj prepričani, da bo cepivo učinkovito in varno tudi za ostale," je dejala. Cepljenje možnost, ki jo je treba po njenem mnenju izkoristiti. Gre za metodo, ki je najbolj učinkovita za preprečevanje okužb, ne le covida-19, ampak tudi denimo tetanusa in davice. Spomnila je, da smo prav s cepljenjem v preteklosti uspeli izkoreniniti črne koze in skorajda tudi otroško paralizo. Zato upa, da se bomo na podlagi izkušenj s cepljenjem iz preteklosti odločili tudi za cepljenje proti covidu-19.

Hkrati je pozvala vse, ki odhajajo na dopust, naj se tam varno obnašajo, saj je virus prisoten tudi na počitnicah. Prav tako naj povratniki z dopusta ne pozabijo na varnost tistih, h katerim se vračajo z dopusta.

Po njenih besedah odloki stopijo v veljavo v ponedeljek, globe za neupoštevanje odlokov pa naj bi se gibale od 400 do 1000 evrov.

Cizelj: Ob 60-odstotni precepljenosti lahko "zvozimo" četrti val epidemije

Četrti val epidemije covida-19 bi lahko ob 60-odstotni precepljenosti "zvozili" z relativno malo samozaščitnimi ukrepi, je pojasnil Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. Danes pa imamo v Sloveniji še vedno 850 tisoč potencialnih bolnikov, kar pomeni, da nam lahko epidemija jeseni znova uide izpod nadzora, je še opozoril.

COVID 19
Novice Institut Jožefa Stefana napoveduje, kaj nas čaka
covid-19, koronavirus
Novice Številke vas bodo presenetile: toliko okužb je bilo potrjenih včeraj
Ne spreglejte