Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 7. 2022,
9.53

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

78

Natisni članek

Koronavirus okužba Slovenija COVID-19 testiranje covid-19

Sreda, 27. 7. 2022, 9.53

1 leto, 9 mesecev

Matjaž Jereb: To pričakujemo v drugi polovici avgusta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,85

78

Matjaž Jereb | "V torek je bilo v UKC Ljubljana zaradi okužbe s covid-19 odstonih 90 zaposlenih," je v izjavi za javnost med drugim povedal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb.  | Foto Ana Kovač

"V torek je bilo v UKC Ljubljana zaradi okužbe s covid-19 odstonih 90 zaposlenih," je v izjavi za javnost med drugim povedal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb.

Foto: Ana Kovač

"Število okuženih v zadnjem tednu ostaja približno enako. Zdravstveni sistem je obremenjen. V populaciji je uradno dobrih 22 tisoč okuženih, realno verjetno še bistveno več, govorimo o tri- oziroma štirikrat višji številki. Lahko rečem, da se število na novo sprejetih covidnih bolnikov v bolnišnice ustavlja. Ocenjujemo in pričakujemo, da bo število v drugi polovici avgusta začelo upadati," je v izjavi za javnost o stanju epidemije covid-19 povedal vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb. 

V torek so v Sloveniji potrdili skoraj dva tisoč novih okužb s koronavirusom. "V UKC Ljubljana imamo danes 89 bolnikov na navadnih oddelkih in deset na intenzivnem covidnem oddelku. Večji del bolnikov je sprejet zaradi drugih zdravstvenih težav, med 25 in 30 odstotki bolnikov pa je v osnovi sprejetih zaradi covid-19. V ljubljanskem kliničnem centru se zdravijo tudi trije otroci, eden od njih potrebuje kisik, dva sta bila sprejeta zaradi drugih zdravstvenih težav, in ena porodnica je okužena z novim koronavirusom," je pojasnil Matjaž Jereb. Po njegovih besedah je starostna struktura bolnikov enaka kot v preteklih valovih, povprečna starost bolnikov na navadnih oddelkih je 78 let, na intenzivnih oddelkih 71 let. 

Med hospitaliziranimi še vedno prevladujejo necepljeni 

Med hospitaliziranimi covidnimi bolniki še vedno prevladujejo necepljeni, cepljenih proti covidu-19 je po njegovih besedah med 35 in 40 odstotki. Razlog za nekoliko višji odstotek hospitaliziranih cepljenih bolnikov kot pred časom je v tem, da je pri večini posameznikov od cepljenja minilo že daljše obdobje, je pojasnil Jereb.

Po podatkih cepiva proti omikronu do konca septembra oziroma oktobra ni pričakovati, je pojasnil Jereb in ljudem iz ogroženih skupin znova priporočal cepljenje s prvim oziroma drugim poživitvenim odmerkom. Na vprašanje, če bi bili glede na trenutno epidemično stanje v Sloveniji ob obveznih zaščitnih maskah v zdravstvu in priporočenih zaščitnih maskah v zaprtih prostorih potrebni še drugi ukrepi, je odgovoril, da navedeno v tem trenutku zadošča: "Če bi se ljudje dobronamerno držali vseh priporočil, bi bile stvari lažje obvladljive, kot so."

Jereb: Ta poteza je zdravstveno nesprejemljiva

Jereb je komentiral potezo Avstrije, ki s 1. avgustom ukinja obvezno izolacijo: "To potezo lahko razumemo kot ekonomsko učinkovito, nikakor pa ne kot zdravstveno sprejemljivo. Osebno je nikakor ne podpiram. Če me vprašate kot zdravnika, je osnovno pravilo, da bolni ljudje ne hodijo okoli. Tega ukrepa strokovno ne moremo zagovarjati."

Toliko okužb so potrdili v torek

V torek so v Sloveniji ob 645 PCR-testih in 5.791 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 1.964 okužb z novim koronavirusom, kažejo najnovejši podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). To je 116 okužb več kot prejšnji torek, ko so potrdili 1.848 primerov okužbe, kažejo podatki sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ. V državi je trenutno 22.648 aktivnih primerov okužbe, še ocenjujejo na NIJZ. V bolnišnicah zdravijo 315 oseb. 

Po oceni NIJZ je v državi sto aktivnih primerov več kot v ponedeljek (22.548).

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.645, 21 več kot dan prej, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh je trenutno 1.070, šest več kot dan prej.

V bolnišnicah so včeraj zdravili skupaj 315 ljudi, med njimi jih 19 potrebuje intenzivno zdravljenje. Umrla je še ena oseba s potrjeno koronavirusno okužbo, so na Twitterju objavili pri ministrstvu za zdravje. 

Z enim odmerkom cepiva se je do zdaj cepilo 1.266.006 ljudi, 19 več kot dan pred tem, z vsemi odmerki je cepljenih 1.222.452 oseb, 27 več kot dan prej, še kažejo podatki NIJZ.

covid testiranje
Novice Spet porast okužb v Sloveniji, toliko jih je bilo v ponedeljek
požar Ribnica
Novice Ostrešje zagorelo zaradi udara strele
Pogorišče na Krasu. Požar. Kras.
Novice Težko pričakovani dež je prišel, a so upali, da ga bo več #video
Ne spreglejte