Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2022,
9.39

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

107

Natisni članek

Koronavirus Slovenija COVID-19 testiranje covid-19

Torek, 26. 7. 2022, 9.39

1 leto, 8 mesecev

Spet porast okužb v Sloveniji, toliko jih je bilo v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,96

107

covid testiranje | V Sloveniji okužbe naraščajo. Prav tako sedemdnevno povprečje potrjenih primerov in število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh.  | Foto Reuters

V Sloveniji okužbe naraščajo. Prav tako sedemdnevno povprečje potrjenih primerov in število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev Slovenije v zadnjih 14 dneh.

Foto: Reuters

V ponedeljek so ob 957 PCR-testih in 8.586 hitrih antigenskih testih v Sloveniji potrdili 2.939 okužb z novim koronavirusom, so objavili pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). To je 141 okužb več kot prejšnji ponedeljek, ko so potrdili 2.798 primerov okužbe, kažejo podatki sledilnika za covid-19, ki jih ta pridobi od NIJZ. V bolnišnicah zdravijo skupaj 309 oseb, umrla je ena oseba s koronavirusno okužbo. 

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Samo za polnoletne: Tudi v Sloveniji četrti odmerek cepiva

Skupno je bilo v ponedeljek v bolnišnicah 309 bolnikov s potrjeno okužbo zaradi in s covid-19. Na intenzivnih oddelkih je bilo v ponedeljek s potrjeno okužbo skupno 19 bolnikov, enako kot dan prej.

V ponedeljek je bilo zaradi covid-19 na navadnih oddelkih hospitaliziranih 78 bolnikov, na intenzivni negi osem, s covid-19 pa na navdnih oddelkih 212 oseb, na intenzivnih 11. Umrl je še en bolnik s potrjeno koronavirusno okužbo.

Narašča število aktivnih primerov okužbe 

Po oceni NIJZ je naraslo tudi število aktivnih primerov v Sloveniji, ki jih je trenutno 22.548, se pravi 629 več kot v nedeljo.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1.624, 28 več kot dan prej, število potrjenih primerov na sto tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh je trenutno 1.064, 29 več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva se je do zdaj cepilo 1.265.987 ljudi, sedem več kot dan pred tem, z vsemi odmerki je cepljenih 1.222.425 oseb, šest več kot dan prej, še kažejo podatki NIJZ.

Poletni val epidemije covid-19 v Sloveniji dosegel plato

V Sloveniji je poletni vrh epidemije covid-19 dosegel plato, naraščanje števila dnevno potrjenih okužb z novim koronavirusom pa se je ustavilo, je za STA pojasnil Janez Žibert s fakultete za zdravstvo. Ob tem je ocenil, da je v resnici število okuženih s koronavirusom v Sloveniji štirikrat višje od uradno potrjenih okužb.

V Sloveniji je poletni val epidemije covid-19 že teden dni na t. i. platoju, na kar po Žibertovih besedah kaže povprečno sedemdnevno število okuženih s koronavirusom, ki je že teden dni približno 1.600.

Podoben potek kot v Nemčiji in Avstriji 

Kako dolgo bo trajalo obdobje platoja, je težko natančno napovedati. Modelske napovedi kažejo, da bi lahko še nekaj časa ostali na platoju, potem pa bi številke dnevno potrjenih okužb s koronavirusom morale začeti upadati.

V primerjavi z drugimi državami EU je trenutni potek epidemije covid-19 v Sloveniji podoben poteku epidemije v Nemčiji in Avstriji, kjer imajo razpotegnjen poletni val, ki pa v zadnjem obdobju rahlo upada.

Razpotegnjenost trajanja poletnega vala epidemije covid-19 lahko po njegovih besedah pripišemo predvsem temu, da je dejansko število okuženih v populaciji mnogo višje od uradno potrjenih okužb. "V mojem modelu ocenjujem, da je dejansko število okuženih približno štirikrat višje, kot jih poročamo," je pojasnil.

Manj testov, uradne številke okuženih zato mnogo večje

Tudi v prejšnjih valovih je bilo dejansko število okužb s koronavirusom nekajkrat večje od uradno potrjenih okužb, je prejšnji teden za STA pojasnila infektologinja Bojana Beović. Po njenih besedah se je razlika med potrjenimi in dejanskimi okužbami morda nekoliko zmanjšala v obdobju množičnega testiranja na koronavirus, ko so se nekateri testirali tudi za ohranjanje pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT).

Trenutno pa je po njeni oceni razlika večja, ker se dnevno opravi manj testov na koronavirus kot v nekaterih prejšnjih obdobjih epidemije covid-19 in ker koronavirusna bolezen ob trenutno razširjeni koronavirusni različici omikron poteka blažje, zato se posamezniki ob blažjem poteku morda niti ne odločijo za testiranje.

Žibert ocenjuje, da v poletnem valu epidemije covid-19 v slovenskih bolnišnicah ne bi smeli preseči kritičnih številk iz prejšnjih valov. Prav tako ni pričakovati nenadnega vnovičnega porasta števila okužb, je dejal. "Pri tem lahko ugotovimo, da imamo večji delež bolnikov v rdečih conah v primerjavi s covidnimi oddelki. Tudi na intenzivnih oddelkih je trenutno število obravnav manjše od 20," je spomnil.

Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Strokovnjak napovedal, kdaj bomo dosegli vrh poletnega vala
maska covid koronavirus
Novice V teh evropskih državah so kljub morju in soncu eksplodirale okužbe
maska covid koronavirus
Novice Znane so nove številke okuženih
Koronavirus, Korona. Covid. Covid-19. Cepjenje. Test. Testiranje. Maske.
Novice Tako visokega števila okuženih nismo imeli že od 4. aprila
Ne spreglejte