Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 6. 2022,
11.25

Osveženo pred

1 leto, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

11

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša plače ministri predsednik vlade Robert Golob

Sreda, 29. 6. 2022, 11.25

1 leto, 9 mesecev

Takšne so plače Golobovih ministrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,13

11

Robert Golob | Robert Golob, predsednik vlade. Njegovi ministri bodo uvrščeni v 64. plačilni razred.  | Foto STA

Robert Golob, predsednik vlade. Njegovi ministri bodo uvrščeni v 64. plačilni razred.

Foto: STA

Golobovi ministri in državni sekretarji imajo najvišje možne plače, enake, kot so si jih določili v Janševi vladi, ki so jo zaradi tega hudo kritizirali. Ministri bodo uvrščeni v 64. plačilni razred, vlada je določila tudi najvišjo možno plačo državnim sekretarjem, piše spletni portal Žurnal.

"Kabinet predsednika vlade je v Državni zbor poslal dopis, da bodo ministri uvrščeni v 64. plačni razred, kar je enako, kot so bili v prejšnjem mandatu (sicer so lahko v razponu 62.–64.)," so za Žurnal pojasnili na vladi. To jim prinese 393 evrov bruto več. 

Poleg tega je vlada določila tudi najvišjo možno plačo državnim sekretarjem, ki so lahko v razponu od 59. do 61. razreda. "Vlada je na 4. redni seji odločila, da se funkcija državnega sekretarja uvrsti v 61. plačni razred. Isti plačni razred so imeli tudi državni sekretarji v pretekli vladi," so jim pojasnili na uradu za komuniciranje. Višja plača državnim sekretarjem prinese 350 evrov bruto.

Seja vlade. Robert Golob
Novice Znano je, koliko znaša prva plača premierja Roberta Goloba

Plača za 64. razred je 5.211 evrov, za 62. razred pa 4.818 evrov bruto, za 61. razred 4.633 in za 59. plačni razred 4.283 evrov, so še navedli.

Janševo vlado zaradi plač ostro kritizirali 

Ko je pred dvema letoma takšno odločitev sprejela Janševa vlada, so jo ostro kritizirali v takratni opoziciji in sindikatih.

"Ekonomisti svarijo pred recesijo, projekcija padca BDP doma in v svetu je strašljiva. Nova vlada pa zvišuje plače svojim funkcionarjem. Nesprejemljivo! Solidarnost pomeni, da v času krize vlada najprej poskrbi za najšibkejše, ne zase!" je takrat tvitnila stranka SD, ki je zdaj v vladi in imajo enako plačo kot Janševi ministri tako kot takrat ob svarilih pred hudo krizo. 

Janševa vlada si je "zvišala" plače ob začetku epidemije, ko se je zapiralo družbo, vladala je precejšnja negotovost, hkrati pa je bil so bili na mizi že prvi interventni zakoni za pomoč gospodarstvu. Napovedi o recesiji so precej glasne tudi zdaj, ob vsesplošni draginji si ljudje s svojo plačo lahko privoščijo vse manj, še pišejo na portalu. Dražji so energenti, dražijo se stanovanja, hrana, zaradi vojne v Ukrajini pa vlada velika negotovost glede prihodnosti.

"To je ogabno"

"Vlada je očitno presodila, da si tisti, ki imajo že tako ali tako nadpovprečne plače, zaslužijo še več. To ni le sramotno, nespodobno, nesolidarno in popolnoma neprimerno, ampak je preprosto – ogabno!" je takrat menila predsednica sindikata Mladi plus Tea Jarc. Ali enako misli tudi danes, še ni komentirala, ker je na dopustu, so navedli pri omenjenem portalu.

 

"To, kar ste storili, je nezaslišano! … Ogorčeni smo nad vašo odločitvijo, res ogorčeni," sta v odzivu na določitev ministrskih plač prejšnje vlade zapisala predsednik Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) Janez Sušnik in predsednik njenega strokovnega sveta Milan Kranjc. 

"Krizni menedžment po navadi izstavi račun šele, ko uspešno opravi svoje delo. Dober krizni menedžment razume ter nagradi tiste, ki garajo in tvegajo, da se prebijemo skozi krizo," je potezo Janševe vlade komentirala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič.  Aktualnih plač Golobove vlade tudi ona še ni komentirala.

Violeta Tomić
Novice To so nekdanji poslanci, ki bodo prejemali nadomestilo poslanske plače
porsche2bandelli
Novice Bandelli ne more do službe, poslanska plača Golobu
Ne spreglejte