SiolNET. Novice Slovenija
1,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Takšne so napovedi Luke Mesca o višanju minimalne plače

1,17

termometer

Luka Mesec | Višina bo določena januarja, in to v enem koraku.  | Foto: Ana Kovač
Višina bo določena januarja, in to v enem koraku. Foto: Ana Kovač

Minimalna plača se bo zvišala skladno z zakonsko določenimi kriteriji, in sicer januarja v enem koraku, je danes po seji ESS napovedal minister za delo Luka Mesec. Sindikati in delodajalci glede višine dviga ostajajo na ločenih bregovih, minister pa napoveduje, da bo upošteval oba partnerja. Kolikšen bo dvig, naj bi bilo okvirno znano v začetku decembra.

Pri zvišanju minimalne plače bosta upoštevana dva kriterija - tako minimalni življenjski stroški kot letna stopnja inflacije v decembru, ki bo znana 15. januarja -, je na novinarski konferenci po seji ekonomsko-socialnega sveta (ESS) danes v Ljubljani dejal minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Mesec.

Povedal je, da sta sindikalna in delodajalska stran precej narazen, kar zadeva višino zvišanja, je pa zatrdil, da bo pri določitvi višine upošteval oba preostala socialna partnerja.

Višina bo določena januarja 

Višina bo določena januarja, in to v enem koraku. Medtem ko so minimalni življenjski stroški že izračunani, pa še ni znano, kakšna bo prihodnje leto ureditev glede dohodnine, tudi višina inflacije, ki se upošteva, bo znana 15. januarja. Kljub temu minister pričakuje, da bo lahko okviren znesek minimalne plače sporočil v začetku decembra.

Sindikalna stran vztraja pri stališču, da bi bilo treba minimalno plačo zvišati v dveh korakih - v prvem, ki bi ga izvedli takoj, bi jo uskladili z zakonskim določilom, da mora za vsaj 20 odstotkov presegati ugotovljene minimalne življenjske stroške, v drugem, januarja, pa bi jo uskladili še z letno stopnjo inflacije v decembru, kar prav tako določa zakon.

Danes so dodatno predlagali, kot je povedala predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Lidija Jerkič, da bi se upoštevala tudi možnost iz zakona, da se lahko minimalna plača zviša tudi za več kot 20 odstotkov minimalnih življenjskih stroškov.

Minimalna plača med 870 in 900 evri 

Sindikati pričakujejo, da bo nova višina minimalne plače od 870 do 900 evrov neto. Letos določena je pri nekaj več kot 778 evrih neto.

Delodajalci na drugi strani niso hoteli govoriti o tem, kakšno naj bo zvišanje. Kot je dejal predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Tibor Šimonka, podpirajo enkratno uskladitev minimalne plače v januarju, in to z višino letne stopnje inflacije. "Ne bežimo od tega, da je treba reagirati na rast življenjskih stroškov in stiske zaposlenih," je povedal.

"Ne bežimo od tega, da je treba reagirati na rast življenjskih stroškov in stiske ljudi in naših zaposlenih. Veliko podjetij je že med letom k temu pristopilo z različnimi draginjskimi dodatki, kar pomeni, da se tega zavedamo, in bomo tudi v prihodnje tako reagirali," je povedal.

Priznal je sicer, da so letošnji poslovni rezultati podjetij, predvsem v prvem polletju, zelo dobri, a opozoril, da "recesija trka na vrata". Opozoril je tudi na to, da je razlika med povprečno in minimalno plačo v Sloveniji glede na ostale države zelo majhna.

Počivavšek se je s slednjim strinjal in poudaril, da bodo morali veliko postoriti za to, da se bodo zvišale tudi ostale plače v Sloveniji.

ESS se je danes seznanil tudi z izhodišči za shemi subvencioniranja čakanja na delo in skrajšanega delovnega časa.

Mesec je povedal, da bodo razpravo na ESS nadaljevali naslednji teden. Vlada bo po njegovih besedah do 30. novembra sprejela paket ukrepov za podjetja in določene javne zavode, izhodišča za katere je sprejela v četrtek in katerih del bosta ti shemi, nato pa se bodo na ESS 2. decembra o shemah "temeljito pogovorili".

Šimonka: Stanje v gospodarstvu je vse slabše

Šimonka je pozval, naj se shemi čim prej sprejmeta, saj da je stanje v gospodarstvu vse slabše. Dokler ne bodo imeli konkretnega gradiva, se do tega ne nameravajo opredeljevati.

Počivavšek je dejal, da je pomembno, da se v zaostrenih razmerah reagira tudi s tovrstnimi shemami, ki so se tudi v covidni krizi izkazale kot učinkovite pri preprečevanju izgube delovnih mest. Nekateri pomembni elementi shem še niso znani, je pa Počivavšek kot pomembno označil napoved, da bodo vključene tudi varovalke glede odpuščanja v času prejemanja pomoči in v določenem obdobju po tem, glede opravljanja nadur in glede višine nadomestila, ki naj ne bi bilo nižje od minimalne plače. Pri vključitvi teh varovalk bodo vztrajali v okviru usklajevanj na ESS, je napovedal.

Evri, bankovci Novice Mesec: Minimalna plača bo prihodnje leto znašala vsaj 850 evrov Luka Mesec Novice Mesec dal obljubo: Z naslednjim letom minimalna plača nad 850 evri Robert Golob Novice Golob razkril, od kod bo zagotovil sredstva za zvišanje pokojnin delavci, gradbeništvo Posel danes Delodajalci proti izrednemu zvišanju minimalne plače

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin