SiolNET. Novice Slovenija
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tako bo Slovenija pomagala Turčiji

0,30

termometer

potres, Turčija | V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 11.700 ljudi. | Foto: Reuters
V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 11.700 ljudi. Foto: Reuters

Vlada Republike Slovenije je na današnji dopisni seji sprejela odločitev, da se Turčiji zaradi odpravljanja posledic potresa zagotovi materialno pomoč prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite, skladno z zaprosili. Skupna vrednost materialne pomoči je 451.400 evrov, so sporočili iz vlade. 

Slovenija bo najprej zagotovila opremo za namestitev prizadetega prebivalstva. To vključuje šotore za namestitev, pihalce toplega zraka in odeje. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 275.400 evrov.

Nadaljnjo materialno pomoč do skupne višine sredstev bo ministrstvo za obrambo oziroma Uprava za zaščito in reševanje izvedla na podlagi zaprosil Turčije ob upoštevanju razpoložljivih materialnih sredstev, so navedli v sporočilu vladnega urada za komuniciranje.

Pravice porabe za nadomestitev sredstev v višini 421.400 evrov bo vlada zagotovila iz sredstev proračunske rezerve, 30 tisoč evrov za prevoz pa bo zagotovilo ministrstvo za obrambo oziroma Uprava za zaščito in reševanje.

V Turčiji 11 pripadnikov civilne zaščite in sedem reševalnih psov

Slovenija je 6. februarja v Turčijo prek mehanizma Unije na področju civilne zaščite že napotila člana EU-enote za oceno stanja in koordinacijo. Dodatno je Slovenija Turčiji 7. februarja 2023 zagotovila tudi reševalno pomoč v obliki enote 11 pripadnikov civilne zaščite s sedmimi reševalnimi psi, ki so takoj, ko so prispeli na prizadeta območja, začeli delati. 

V uničujočih potresih, ki so v ponedeljek prizadeli jugovzhod Turčije in dele sosednje Sirije, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 11.700 ljudi, od tega več kot devet tisoč v Turčiji in več kot 2.600 v Siriji. Samo v Turčiji je bilo poškodovanih 52 tisoč ljudi, medtem ko so iz Sirije sporočili, da je tam poškodovanih okoli pet tisoč ljudi.

potres, Turčija Novice V Turčijo odhajajo reševalni psi in njihovi vodniki. V teku je tudi zbiranje pomoči. #video Pomoč Turčiji Novice V Turčijo prispelo več kot dva tisoč reševalcev iz 65 držav #foto  

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin