SiolNET. Novice Slovenija
2,70

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ta divja žival se bo kmalu potikala po slovenskih gozdovih #video

2,70

termometer

V Romuniji so v past ujeli prvega risa za preselitev v Slovenijo. Ris, ki so ga poimenovali Goru, je prvi od desetih, ki jih nameravajo preseliti v Slovenijo.

Ris v Romuniji čaka na selitev v Slovenijo. Video: Facebook/Life Lynx

"Po številnih lažnih alarmih in težkih snežnih razmerah se je v sredo sprožila past in ujeli smo prvega risa za preselitev," so sporočili iz projektne ekipe. Risa so ujeli na območju naravnega parka Putna Vrancea v Romsilvi.

 

lev Novice Lev pobegnil iz ograde v živalskem vrtu in pokončal zaposleno

Populacija je majhna in izolirana

Akcija je stekla v okviru projekta Life Lynx, v katerega je aktivno vključenih pet držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Slovaška in Romunija). Njihov glavni cilj je preprečiti ponovno izumrtje dinarsko-alpske populacije risa in njena dolgoročna ohranitev.

Ta populacija je trenutno izredno majhna, izolirana, njeni osebki pa so si med seboj zelo sorodni. Stopnjo sorodnosti je treba znižati z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene populacije. V projektu bodo z mednarodnim sodelovanjem doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov v Slovenijo in na Hrvaško ter s tem preprečili izumrtje populacije.

Chanel Trendi Velika prelomnica za Chanel: nič več kosov iz živalskega usnja in krzna

Trenutno v Sloveniji od 15 do 20 risov

V obstoječo populacijo risov v Sloveniji nameravajo vključiti deset risov, po pet na notranjsko oz. kočevsko območje in na gorenjsko območje, piše STA.

Po ocenah projektne skupine je trenutno v Sloveniji od 15 do 20 risov. Populacijo so ohranili s pomočjo doselitve leta 1973, ko je v Slovenijo prišlo šest risov iz Slovaške. A za rešitev populacije so zdaj potrebni ukrepi za gensko osvežitev in izboljšanje povezanosti z drugimi populacijami risa, zlasti z alpsko.

December na Viasat Nature Trendi Iz oči v oči z orjaškimi živalmi #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin