SiolNET. Novice Slovenija
2,70

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ta divja žival se bo kmalu potikala po slovenskih gozdovih #video

2,70

termometer

V Romuniji so v past ujeli prvega risa za preselitev v Slovenijo. Ris, ki so ga poimenovali Goru, je prvi od desetih, ki jih nameravajo preseliti v Slovenijo.

Ris v Romuniji čaka na selitev v Slovenijo. Video: Facebook/Life Lynx

"Po številnih lažnih alarmih in težkih snežnih razmerah se je v sredo sprožila past in ujeli smo prvega risa za preselitev," so sporočili iz projektne ekipe. Risa so ujeli na območju naravnega parka Putna Vrancea v Romsilvi.

 

lev Novice Lev pobegnil iz ograde v živalskem vrtu in pokončal zaposleno

Populacija je majhna in izolirana

Akcija je stekla v okviru projekta Life Lynx, v katerega je aktivno vključenih pet držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Slovaška in Romunija). Njihov glavni cilj je preprečiti ponovno izumrtje dinarsko-alpske populacije risa in njena dolgoročna ohranitev.

Ta populacija je trenutno izredno majhna, izolirana, njeni osebki pa so si med seboj zelo sorodni. Stopnjo sorodnosti je treba znižati z doselitvijo zdravih osebkov iz druge, neogrožene populacije. V projektu bodo z mednarodnim sodelovanjem doselili rise iz slovaškega in romunskega dela Karpatov v Slovenijo in na Hrvaško ter s tem preprečili izumrtje populacije.

Chanel Trendi Velika prelomnica za Chanel: nič več kosov iz živalskega usnja in krzna

Trenutno v Sloveniji od 15 do 20 risov

V obstoječo populacijo risov v Sloveniji nameravajo vključiti deset risov, po pet na notranjsko oz. kočevsko območje in na gorenjsko območje, piše STA.

Po ocenah projektne skupine je trenutno v Sloveniji od 15 do 20 risov. Populacijo so ohranili s pomočjo doselitve leta 1973, ko je v Slovenijo prišlo šest risov iz Slovaške. A za rešitev populacije so zdaj potrebni ukrepi za gensko osvežitev in izboljšanje povezanosti z drugimi populacijami risa, zlasti z alpsko.

December na Viasat Nature Trendi Iz oči v oči z orjaškimi živalmi #foto

Komentarji

6

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

 • Al / 21.02.2019. ob 13:07 +1 0

  Medved ni dejavnik, ki bistveno vpliva na smrtnost risove populacije. Konec koncev so vse 3 vrste (skupaj z volkom) v zgodovini živele in se razvijale na istem območju.

  +1 0
 • Al / 21.02.2019. ob 13:06 +1 0

  Jozejoze, ne bo držalo. Vsi risi v SLO, HR in I so v ožjem sorodstvu, ker izhajajo iz 5 živali (6.ris je praktično takoj poginil), naseljenih l.73. To pomeni, da so zdajšnji risi tolikokrat preparjeni v ožjem sorodstvu, da njihovi mladiči ne preživijo.

  +1 0
 • Al / 21.02.2019. ob 13:10 0 0

  Ponovna naselitev risa v SLO l.73 je veljala dolgo časa kot zgled. Populacija se je hitro povečevala in ris se je pričel širiti, na HR in tudi proti Italiji. Potem je pa sorodstvena omejenost naredila preobrat in zadnjih 20 let je populacija v zatonu.

  0 0
delitve: 9
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin