SiolNET. Novice Slovenija
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Sviz za nedoločen čas prestavil nadaljevanje splošne stavke

0,15

termometer

sviz stavka
Foto: STA

Glavni stavkovni odbor Sindikata izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) bo vztrajal, da se delo v vzgoji in izobraževanju plača enako kot primerljivo delo v drugih delih javnega sektorja. A bo, upoštevajoč aktualno politično dogajanje, v državi za 17. aprila napovedano nadaljevanje splošne stavke za nedoločen čas prestavil.

Kot so sporočili po izredni seji odbora, bo Sviz v luči bližajočih se volitev pozval politične stranke, naj predvolilni čas izkoristijo za kritično, resno, strukturirano razpravo o pomenu vzgoje in izobraževanja ter vlogi, ki jo imata pri zagotavljanju socialne države in bolj kakovostnega življenja. Hkrati bo sindikat od njih zahteval, naj se jasno opredelijo do neustreznega vrednotenja vzgojno-izobraževalnega dela in se izrečejo tudi o statusu učitelja razrednika.

Stavkovni odbor je "pretresel dogajanje" na zadnji dan pogajanj z vlado, ko so po navedbah sindikata dosegli soglasje o ključnih stavkovnih zahtevah, a je glavna vladna pogajalka Lilijana Kozlovič zatem že dogovorjeni podpis usklajenega čistopisa dogovora med vodji pogajalskih skupin zavrnila.

Strinjali so se tudi, da je Svizova pogajalska skupina z vodjo Branimirjem Štrukljem na pogajanjih delovala v skladu z mandatom glavnega stavkovnega odbora in je v pogajanjih uveljavila vse stavkovne zahteve sindikata.

Zavračajo trditve premierja

Člani stavkovnega odbora so ob tem ostro obsodili sprevračanje dejstev in poskuse prelaganja odgovornosti za propad pogajanj na Sviz, saj so trditve, da je sindikat vztrajal pri višjih zahtevah, kot so bile dogovorjene pri predsedniku vlade, povsem neresnične.

Zanikali so tudi nesprejemljivo trditev premierja, ki opravlja tekoče posle, Mira Cerarja, da so pogajanja propadla zato, ker je Sviz "za osnovnošolske in srednješolske učitelje zahteval tako zvišanje, da bi bili plačani bolje od zdravnikov in univerzitetnih profesorjev". "Izmišljotine in manipulacije" Cerarja glavni stavkovni odbor razume kot poskus demonizacije Sviza, ki naj bi članstvo odvrnil od sindikata, so še zapisali.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin