SiolNET. Novice Slovenija
1,77

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetovalna skupina za vrnitev dijakov v šole po modelu C

1,77

termometer

Mateja Logar
Foto: STA

Svetovalna skupina za covid-19, ki se je danes prvič sestala v novi sestavi pod vodstvom infektologinje Mateje Logar, je za sredino sejo vlade pripravila več predlogov rešitev. Med drugim se obetajo spremembe pri vstopu v Slovenijo, predlagali bodo tudi vrnitev dijakov prvih treh letnikov v šolske klopi po modelu C, je za STA pojasnila Logarjeva.

Kljub temu, da je trenutna epidemiološka situacija boljša, svetovalno skupino za covid-19 pri ministrstvu za zdravje v prihodnjih tednih po besedah Logarjeve čaka še kar nekaj dela, izzivov in prilagajanj, pa tudi pomembne odločitve. Eden teh izzivov bo gotovo tudi omejitev širjenja novih različic koronavirusa. "Zavedamo se, da noben ukrep ni stoodstotno učinkovit in da vseh primerov verjetno ne bomo mogli nikoli zaznati in jih spraviti v karanteno," je povedala Logarjeva.

Zato bodo po njeni napovedi vladi predlagali rešitev, ki bo vzdržna tudi na dolgi rok. Za vstop v Slovenijo bi bilo podobno, kot je to poleti veljalo za vstop na Hrvaško, treba bo izpolniti obrazec na spletu. Na osnovi podatkov iz tega obrazca bo potem po potrebi odrejena karantena, lažje pa bo tudi slediti, ali se ljudje odrejene karantene držijo.

Infekcijska klinika Novice V ponedeljek potrdili 729 novih okužb #video

Vprašalnik oz. spletno poizvedbo o času in kraju potovanja bodo morale izpolniti tudi osebe, ki so prebolele covod-19 oz. so cepljene, vendar pa karantena zanje ne bo potrebna.

Ni govora o ustavitvi javnega življenja

Podatkov o izvoru in širjenju novih različic koronavirusa po državi Logarjeva za zdaj nima, saj čakajo še na rezultate analiz. Prav tako za zdaj niso razpravljali o ukrepih za zajezitev širjenja teh različic znotraj države. Še vedno gre namreč za posamične primere oz. ne gre za skupke okužb. "Če bi se ti začeli pojavljati, pa bi vsekakor ob tem sprejeli dodatne ukrepe," je pojasnila. Za zdaj ni govora o tem, da bi se zaradi tega celotno javno življenje v državi ustavilo, pač pa razmišljajo bolj o lokalnih ukrepih, kot denimo trenutno veljajo za obalno-kraško regijo.

Janez Poklukar Novice Minister razkril načrt cepljenja, ki ga ima država #video

Z predstavnikom ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je svetovalna skupina razpravljala tudi o vprašanju vrnitve prvih treh letnikov srednjih šol v šolske klopi. Skupina je potrdila predlog ministrstva, da bi se tudi ti vrnili k pouku po modelu C. Tako bi se polovica dijakov vrnila v šolo, druga polovica pa bi se šolala od doma, po tednu dni pa bi se dijaki izmenjali. O tem naj bi vlada razpravljala že v sredo in če bo predlog sprejet, se bo začel izvajati prihodnji teden, je napovedala.

Za starejše učence priporočajo nošenje mask tudi v matičnih učilnicah

Poleg tega naj bi priporočili nošenje mask osnovnošolcem od vključno 6. razreda, tudi v matičnih učilnicah. Ta ukrep bodo priporočili tudi vsem učiteljem v osnovnih šolah, ne le tistim na predmetni stopnji.

Cepljenje covid-19 Novice Raziskava: Cepiva za 80 odstotkov zmanjšajo tveganje hujšega poteka covid-19

Nasploh pa Logarjeva ocenjuje, da je zniževanje števila okužb trenutno še zelo postopno. Tudi zaradi nevarnosti širitve novih različic koronavirusa "moramo biti še zelo previdni, da se to krhko ravnovesje ne bi začelo slabšati in spreminjati nazaj v poraščajočo fazo".

Razmere v zadnjem mesecu so po njenih besedah podobne tistim v oktobru, ko so zbolevali predvsem mlajši oz. tisti iz starostne skupine med 25 in 45 let. Pri teh gre v večini primerov za blažji potek bolezni, zato ne potrebujejo pogosto sprejema v bolnišnico, je pojasnila. Se pa v zadnjih 14 dneh ponovno kaže "premik" v starostni skupini nad 55 let, kar bi lahko pomembno vplivalo na število sprejemov.

Novi koronavirus v Franciji Novice Šibke točke virusa: zakaj je pomembna zgodba moškega, ki ni mogel zboleti za aidsom

Logarjeva je sicer s prevzemom vodenja svetovalne skupine stopila "v povsem nove čevlje", kot se je izrazila. Vendar pa po današnjem srečanju ocenjuje, da gre za zelo konstruktivno in plodno sodelovanje, česar se nadeja tudi v prihodnje. Načeloma se bodo njeni člani sestajali vsaj enkrat tedensko, že zaradi preverjanja oz. potrjevanja veljavnih odlokov, še poroča STA:

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin