Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 3. 2021,
6.33

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

23

Natisni članek

strategija države cepljenje

Torek, 2. 3. 2021, 6.33

3 leta, 2 meseca

Minister razkril načrt cepljenja, ki ga ima država #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,86

23

Minister za zdravje Janez Poklukar je predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti novemu koronavirusu, ki jo je vlada sprejela v ponedeljek zvečer. Ta določa 61 cepilnih centrov po državi. Na ministrstvu za zdravje imajo danes v podpisu pogodbo za dodatnih 349 tisoč doz cepiva podjetja Pfizer. V Sloveniji so do zdaj potrdili že 62 primerov britanskega seva.

Vlada je na ponedeljkovi seji dopolnila nacionalno strategijo cepljenja. "Cilj nacionalne strategije cepljenja je zmanjševati umrljivost zaradi koronavirusa in povečati zdravje prebivalstva," je povedal minister za zdravje Janez Poklukar.

V zadnjem tednu je bilo sekvencioniranih 62 primerov britanskega seva. V Sloveniji imamo dokazan in potrjen primer južnoafriškega seva. Ne želimo si zapiranja javnega življenja, a obstaja realna grožnja, je povedal minister Poklukar.

Cepiti želijo 60 odstotkov prebivalcev

"S cepljenjem bomo zmanjšali težke poteke koronavirusne bolezni, razbremenili zdravstveni sistem in ponovno zagnali gospodarstvo ter družbeno življenje. Še naprej je treba skrbeti, da v čim večji meri precepimo prebivalstvo. Cilj je 60 odstotkov. Samo na ta način bomo zmanjšali tveganje za prenos med prebivalci do te mere, da bomo lahko epidemijo učinkoviteje obvladovali," je dodal.

Infekcijska klinika
Novice V ponedeljek potrdili 729 novih okužb #video

Glavna razloga, da razmišljamo v tej smeri, sta zmanjšanje poteka težke bolezni in smrtnosti. S strategijo se zagotavlja, kako in kdaj bo kdo cepljen, in tudi ustrezno število cepilnih centrov, cepilnih mest in mobilnih cepilnih enot. Seveda pa se ta cepljenja izvajajo tako na primarnem, sekundarnem in terciarnem nivoju po prednostnih skupinah, ki so določene v strategiji, je pojasnil. 

Strategija predvideva 61 cepilnih centrov po državi

V strategiji je določenih 61 cepilnih centrov. Trinajst cepilnih centrov je v bolnišnicah, kjer se cepijo predvsem zdravstveni delavci in sodelavci, po odločitvi stroke pa tudi določeni pacienti iz skupine kroničnih pacientov. Strategija vsebuje tudi cepilni center kot vojaško zdravstveno enoto in cepilni center na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). Kot je povedal Poklukar, NIJZ tudi sicer primarno skrbi za razdeljevanje in distribucijo cepiva.

Najprej bodo cepljeni starejši in kronični bolniki

Prednostne skupine za cepljenje ostajajo enake, najprej bodo cepljeni tisti, ki so najbolj ogroženi. Glavni dejavnik za težji potek bolezni in umrljivost je starost. Tako po vrstnem redu za zdravstvenimi delavci cepimo osebe, ki so starejše od 80 let, nato osebe, ki so starejše od 75 let, osebe starejše od 70 let, nato pa pridemo na skupino posebej ranljivih kroničnih bolnikov (ne glede na starost). Osebni zdravnik mora imeti odločilno vlogo pri uvrstitvi pacienta v prednostno skupino.

Skupine si nato sledijo po naslednjem vrstnem redu:

Cepljenje covid-19 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač - diplomati in drugi uslužbenci ministrstva za zunanje zadeve in drugih ministrstev, ki potujejo zaradi predsedovanja Evropski uniji, diplomatski predstavniki, pripadniki slovenske vojske, ki odhajajo na misijo v tujino

- osebe, starejše od 65 let. Danes vemo, da če bi uspešno precepili vse, ki so starejši od 65 let, bi imele bolnišnice le tretjino hospitaliziranih in tudi pomembno manjšo umrljivost.

- skupina zaposlenih v vzgoji in izobraževanju: naš glavni cilj je ohranjati odprto in dostopno šolstvo, zagotavljati normalen razvoj otrok in zato je ta prioritetna skupina pomembna in ključna v nadaljevanju epidemije. V tej skupini so tudi poslanci državnega zbora, državni svetniki, člani vlade, predstavniki ustavnega sodišča in še nekateri iz te skupine.

- skupina kroničnih bolnikov od 18. do 64. leta

- skupina od 60. do 64. leta

- skupina zaposlenih iz kritične infrastrukture

- vsi, ki ne spadajo v naštete skupine.

Cepivo AstraZeneca je zaradi pomanjkanja podatkov za zdaj namenjeno le cepljenju prebivalcev med 18. in 64. letom. To cepivo je namenjeno tudi za cepljenje prebivalcev, ki so zaradi nepokretnosti doma. Prednostno se zaradi vseh dokazov in specifik cepiva mRNA uporablja za starejše od 65 let. 

Za zdaj ni mogoče izbirati, katero cepivo želite

Glede na zelo omejene količine cepiva in zahtevno logistiko ta trenutek med skupinami cepiv ni mogoče izbirati. "Ključno ni vprašanje, katero cepivo, ampak da ga imamo. Zato si prizadevamo, da bomo v čimkrajšem možnem času zagotovili zadostne količine cepiva za vse prebivalce," je povedal minister. 

Pogodba za dodatnih 349 tisoč doz cepiva Pfizer

Poklukar je še povedal, da imajo na ministrstvu za zdravje ravno danes v podpisu pogodbo za dodatnih 349 tisoč doz cepiva podjetja Pfizer, ki bodo namenjene temu, da kar se da hitro precepimo prebivalstvo. Računajo, da te doze cepiva pridejo v drugem kvartalu. 

Poklukar: Svetovalno skupino sem prevetril zaradi drugačne situacije

Novi minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci dejal, da se je "zaradi situacije, ki je nekoliko drugačna kot konec lanskega leta" odločil prevetriti sestavo svetovalne skupine za covid-19. Po novem jo bo vodila infektologinja Mateja Logar, v njej pa bo poleg epidemiologov in infektologov tudi sociologinja.

V svetovalni skupini bodo poleg infektologinje iz ljubljanskega Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Logarjeve še njen kolega, infektolog intenzivist Matjaž Jereb ter infektologinja iz mariborskega UKC Nina Gorišek Miksić.

Iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bodo člani svetovalne skupine njegov direktor Milan Krek, prvi epidemiolog Mario Fafangel ter sociologinja Lucija Mak Uhan. Fafangel je bil sicer član skupine že v prejšnji sestavi, a je iz nje izstopil. Poklukar je danes dejal, da gre za velikega strokovnjaka, "ki ga skupina ta trenutek nujno potrebuje". Glede vključitve sociologinje v skupino pa je dejal, da "je pomembno, da v taki skupini združimo čim večji nabor strokovnjakov", ob sodelovanju tako epidemiologov, infektologov, imunologov in tudi sociologov pa da lahko dobijo "najboljše predloge za obvladovanje epidemije".

V skupini sicer ostaja tudi njena dosedanja vodja, po novem pa predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović, v njej bodo sodelovali tudi nekdanja državna sekretarka Simona Repar Bornšek iz Zdravstvenega doma Ljubljana, vodja Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec ter direktorica Nacionalnega inštituta za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik. Koordinator bolnišničnih kapacitet ostaja Robert Carotta, je naštel Poklukar.

Poklukar je ob tem dejal, da so vsi tako sedanji kot prejšnji člani skupine veliki strokovnjaki, in tudi s tistimi, ki po novem ne bodo člani skupine, sodelovanja ne zaključujejo, pač pa minister nanje računa na drugih področjih.

Ključni cilj, ki so mu zavezani na ministrstvu za zdravje skupaj s skupino, je obvladovanje epidemije covida-19, predvsem tudi z vidika vdora novih različic, in ohranjanje čim bolj odprtega družbenega življenja, med drugim želijo, da ostanejo odprte šole.

Sicer pa je Poklukar, ki je vodenje ministrstva prevzel minuli teden, danes povedal še, da so se z ekipo že sestali z zavodom za zdravstveno zavarovanje in združenjem zdravstvenih zavodov, s katerimi poskušajo na novo evalvirati ceno covidnih storitev in se dogovoriti o izhodiščih za opravljanje programov in financiranje zavodov v 2020. Sestal se je tudi s predstavniki NIJZ in NLZOH. (STA)

maska
Novice Covid-19: brez simptomov 40 odstotkov okuženih

 

Ne spreglejte