Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
2. 3. 2021,
10.02

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

18

Natisni članek

Koronavirus

Torek, 2. 3. 2021, 10.02

3 leta, 2 meseca

V ponedeljek potrdili 729 novih okužb #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,41

18

V ponedeljek so po podatkih Covid-19 Sledilnika ob 4.487 PCR-testih potrdili 729 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih je znašal 16,2 odstotka. Opravili so tudi 48.003 hitre antigenske teste. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi. 

V bolnišnicah se zdravi 528 ljudi, od tega jih je 84 na intenzivni negi. V ponedeljek je umrlo še devet ljudi, skupaj že 3.863.

Med občinami glede na število potrjenih okužb izstopajo: Domžale, Dravograd, Ivančna Gorica, Bohinj in Nova Gorica 11, Ajdovščina in Velenje 13, Piran in Izola 14, Ravne na Koroškem in Škofja Loka 15, Maribor 20, Kranj 21, Celje in Koper 22, Ljubljana 91.

Sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znaša 736. V Sloveniji je trenutno 10.637 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki Covid-19 Sledilnika. 

Manj okužb kot pred tednom dni

V ponedeljek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 729 ljudeh, torej pri 170 manj kot v ponedeljek pred tednom dni (899).

14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev Slovenije znaša 500,8, medtem ko je v Obalno-kraški regiji 830,8.

141 | Foto:

Slovenija je trenutno v oranžni fazi epidemije. Za prehod v rumeno fazo, ki prinaša dodatna sproščanja, morata biti izpolnjena dva pogoja, to sta povprečno manj kot 600 novih okužb v zadnjih sedmih dneh in manj kot 500 hospitaliziranih covidnih bolnikov.

Bomo zaradi novih sevov spet ustavili javno življenje?

Premier Janez Janša je včeraj v državnem zboru v odgovoru na poslanska vprašanja dejal, da je zaradi novih različic virusa dilema, ali ukrepati glede na predviden načrt ali pa za krajši čas zaustaviti javno življenje. 

"Glede na podatke, ki jih imamo, trenutno v Sloveniji obstajajo vse odkrite nevarnejše verzije virusa. Nikjer ni rečeno, da glede na visoke številke, ki jih imamo, ne bomo priča situacijam iz nekaterih evropskih držav. Tukaj se postavlja dilema, ali postopoma glede na predviden semafor in dinamiko zmanjševati stike ali za nek krajši čas zaustaviti javno življenje," je dejal Janša.

SARS-CoV-2
Novice Bomo zaradi novih sevov spet ustavili javno življenje? #video

Kot je dodal, sta na mizi dve odločitvi. Ena bi za krajši čas prinesla hudo zaostrovanje, druga pa daljše omejitvene ukrepe, ki bi ob poslabšanju razmer v bolnišnicah zadrževale kapacitete zdravstvenega sistema na robu zmogljivosti.

Ponovna rast v bolnišnicah

Po ocenah Instituta Jožef Stefan (IJS) epidemija trenutno stagnira. "Še vedno narašča sprejem v bolnice, predvidoma zaradi naraščanja števila primerov v starostni skupini od 65 do 74 let. Potrudimo se krivulje obrniti navzdol, da otežimo delo novim bolj kužnim različicam in da zmanjšamo število hospitaliziranih. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0," so zapisali v projekciji.

Šele maja manj kot 300 primerov na dan?

Tedensko povprečje dnevno potrjenih oseb je 772. Epidemiologi bodo lahko učinkovito spremljali stike, ko bo povprečno število pozitivnih oseb padlo pod 300 na dan. S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih, ko je tedensko povprečje 772 in ocenjeno reprodukcijsko število R=1,0, bi lahko to stanje dosegli šele maja, ocenjujejo na IJS.

Ne spreglejte