SiolNET. Novice Slovenija
9,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Švarc Pipanova se je Dikaučiču zahvalila, ker tega ni spremenil

9,25

termometer

Ministrica za pravosodje | V izjavi za medije po primopredaji se je nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan zahvalila Dikaučiču za vodenje pravosodnega resorja v preteklem mandatu. Ob tem je izrazila posebno zadovoljstvo, da Dikaučič ni bistveno spreminjal pravosodne strukture ministrstva in ni posegal v vodstvene strukture strokovnih služb ministrstva, ki po oceni ministrice delujejo kakovostno in učinkovito. | Foto: Ana Kovač
V izjavi za medije po primopredaji se je nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan zahvalila Dikaučiču za vodenje pravosodnega resorja v preteklem mandatu. Ob tem je izrazila posebno zadovoljstvo, da Dikaučič ni bistveno spreminjal pravosodne strukture ministrstva in ni posegal v vodstvene strukture strokovnih služb ministrstva, ki po oceni ministrice delujejo kakovostno in učinkovito. Foto: Ana Kovač

V izjavi za medije po primopredaji se je nova pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan zahvalila Marjanu Dikaučiču za vodenje pravosodnega resorja v preteklem mandatu. Ob tem je izrazila posebno zadovoljstvo, da Dikaučič ni bistveno spreminjal pravosodne strukture ministrstva in ni posegal v vodstvene strukture strokovnih služb ministrstva, ki po oceni ministrice delujejo kakovostno in učinkovito.

DZ je v sredo potrdil ministrsko ekipo nove vlade, v četrtek pa je večina novih ministrov že prevzela posle od svojih predhodnikov. Danes je primopredaja poslov potekala še na ministrstvu za pravosodje in vladnem uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu. 

Švarc Pipanova: dosledno spoštovanje in udejanjanje vladavine prava

Zdaj že nekdanji minister za pravosodje Marjan Dikaučič je danes predal posle svoji naslednici Dominiki Švarc Pipan. V izjavi za medije sta poudarila, da je primopredaja potekala v sproščenem vzdušju. Nova pravosodna ministrica je med ključnimi prioritetami svojega mandata izpostavila dosledno spoštovanje in udejanjanje vladavine prava.

Na prvem mestu med ključnimi prioritetami svojega mandata je Švarc Pipanova izpostavila dosledno spoštovanje in udejanjanje vladavine prava kot temeljnega kamna političnega in pravnega sistema države ter konstruktiven dialog z vsemi deležniki v pravosodnem sistemu, merodajnimi sindikati in civilno družbo. Zagotovila pa je tudi, da pri vodenju pravosodnega sistema ne bo sodelovala le s poslanci koalicije, temveč bo prisluhnila in podprla tudi vse dobre in konstruktivne rešitve opozicije.

Odprava "krivičnih kazni"

Nova ministrica je že v svoji predstavitvi pred resornim odborom DZ pred dnevi napovedala "odpravo krivičnih kazni, ki so jih državljani v času epidemije prejeli na podlagi neustavnih odlokov Janševe vlade". Danes je ponovila, da se bo tega vprašanja treba lotiti sistemsko, kajti gre za "sistemsko nepravično kaznovanje državljanov in državljank." Ob tem pa je izpostavila, da namen odprave krivičnih kazni ni v tem, da bi kar vsepovprek vračali globe in ustavljali postopke zoper državljane. "Gre za odpravo tistih glob, ki so bile izvedene na podlagi neustavnih oz. nepravičnih ukrepov," je poudarila. Zagotovila je tudi, da bodo skupaj z ministrstvom za notranje zadeve in drugimi deležniki v najkrajšem možnem času pripravili analizo in načrt reševanja omenjenega vprašanja.

Pregled zaposlitev, premestitev in napredovanj

Nova vlada je na svoji ustanovni seji sprejela tudi sklep, po katerem morajo vsa ministrstva do prihodnjega torka pripraviti pregled vseh zaposlitev, premestitev in napredovanj od 1. januarja 2020 do 1. junija letos. "Kaj točno bomo s tem potem naredili, bomo videli, ko bomo dobili podatke. Naša namera ni nekakšno pavšalno spreminjanje napredovanj in imenovanj, ampak želimo ugotoviti, ali je pri napredovanjih, imenovanjih in drugih kadrovskih potezah prišlo do neustreznih, neprimernih ali celo nezakonitih praks, in to potem ustrezno sanirati," je izpostavila.

Dikaučič novi ministrici izročil šopek rož

Dikaučič, ki je novi ministrici zaželel uspešno delo in ji ob primopredaji izročil tudi šopek rož, je izpostavil ključne dosežke ministrstva v času svojega mandata. V tem so novelirali deset zakonov, pripravili dva nova in dva interventna zakona ter 22 podzakonskih aktov. Ob tem je spomnil, da je najbolj prepričljivo podporo poslancev dobil zakon o zaščiti otrok v kazenskem postopku in njihovi celostni obravnavi v Hiši za otroke, ki je predvidel ustanovitev zavoda, kjer bo poskrbljeno za večjo zaščito mladoletnih oškodovancev in prič. Zadovoljstvo nad sprejetjem omenjenega zakona je izrazila tudi Švarc Pipanova, ki je spomnila, da so oblikovanje omenjenega zakona začeli v medresorski delovni skupini v času njenega mandata državne sekretarke na pravosodnem ministrstvu v času vlade Marjana Šarca.

Danijel Bešič Loredan Novice To so prvi načrti Bešiča Loredana

Matej Arčon je pozdravil uspešna prizadevanja Jaklitscheve pri povečanju sredstev v proračun za prihodnje leto, kar po njegovem omogoča učinkovitejše delo urada, predvsem pa plodnejše delovanje zamejskih in izseljenskih organizacij. | Foto: STA , Matej Arčon je pozdravil uspešna prizadevanja Jaklitscheve pri povečanju sredstev v proračun za prihodnje leto, kar po njegovem omogoča učinkovitejše delo urada, predvsem pa plodnejše delovanje zamejskih in izseljenskih organizacij. Foto: STA ,

Arčon: prvi korak obisk zamejskih organizacij

Odhajajoča ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je danes predala posle novoimenovanemu ministru Mateju Arčonu in mu zaželela uspešno delo pri skrbi za Slovence v tujini, predvsem pri razvoju gospodarskih vezi. Arčon se je Jaklitschevi zahvalil za uspešno delo in kot prvi korak napovedal obisk zamejskih organizacij.

Poleg Jaklitscheve in Arčona sta se primopredaje udeležila še novoimenovana državna sekretarka Vesna Humar in zdaj že nekdanji državni sekretar Dejan Valentinčič.

Nove ideje

Zdaj že nekdanja ministrica je Arčonu svetovala, naj se zavzema še za ohranjanje in krepitev slovenskega jezika, kulture in šolstva v tujini. Novoimenovanemu ministru je za prvo potovanje v tujino svetovala obisk Avstralije, kjer je v sredo ministrstvo za okolje prevzela Avstralka slovenskih korenin Tanya Plibersek.

Arčon je pozdravil uspešna prizadevanja Jaklitscheve pri povečanju sredstev v proračun za prihodnje leto, kar po njegovem omogoča učinkovitejše delo urada, predvsem pa plodnejše delovanje zamejskih in izseljenskih organizacij.

Poudaril je nujo kontinuitete v delovanju urada, saj meni, da ne bi bilo produktivno, če bi delo začeli iz začetka. Kljub temu pa je napovedal, da bo po sestanku z zaposlenimi in proučitvi kadrovskih potreb predlagal kadrovsko popolnitev urada, obljubil pa je tudi nove ideje v delovanju urada in ohranjanju ter krepitvi vezi s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Digitalizacija

Arčon se je v svoji predstavitvi pred pristojno parlamentarno komisijo 27. maja zavzel za prenovo pristojnega krovnega zakona ob konsenzu Slovencev v zamejstvu in po svetu. Kot pomembno je izpostavil tudi digitalizacijo in današnjemu času ustrezno informiranje društev Slovencev v zamejstvu in po svetu.

Na zaslišanju je poudaril, da sam prihaja z obmejnega območja, ob meji z Italijo, tako da je po njegovih besedah pomen tega območja globoko zakoreninjen v njegovo razumevanje sveta in dodal, da smo ravno zaradi Slovencev v zamejstvu in po svetu "odprti in svetovljanski".

Matjaž Han Novice Matjaž Han: Na trenutke sem se vprašal, kam sem jaz to prišel #video

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin