Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
3. 6. 2022,
10.26

Osveženo pred

1 leto, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

Natisni članek

Matjaž Han Klemen Boštjančič Aleš Hojs

Petek, 3. 6. 2022, 10.26

1 leto, 10 mesecev

Matjaž Han: Na trenutke sem se vprašal, kam sem jaz to prišel #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

82

"Moram pa reči, da sem se kljub vrhunski primopredaji na trenutke vprašal 'dobro, kam sem jaz to prišel'," je v včerajšnji oddaji Tarča na TV Slovenija o primopredaji poslov na ministrstvu za gospodarstvo dejal novi gospodarski minister Matjaž Han.

"180 ljudi še vedno dela od doma, kar me je malo zmotilo, saj nisem imel komu dati roke. Zato smo vsem zaposlenim na ministrstvu napisali vljudnostno pismo, da bi se v ponedeljek vsi dobili na ministrstvu," je pojasnil Han.

V državnem gospodarstvu bodo postavili svoje kadre

Čeprav je sicer minilo manj kot 48 ur od potrditve 15. slovenske vlade, se v državnih institucijah in podjetjih z večinskim vplivom države že napovedujejo (in pa tudi izvajajo) prve kadrovske rošade. Prvi tarči sta Slovenski državni holding in DUTB, ki obvladujeta državne lastniške deleže v podjetjih in imata posledično velik vpliv na imenovanje nadzornikov ter posledično na člane uprave.

Kot je v Tarči dejal finančni minister Klemen Boštjančič, je vlada Roberta Goloba že na prvi seji v sredo zamenjala neizvršne direktorje DUTB. "Trije od štirih novih članov so bili predlagani na predlog ministrstva za finance. Ampak težko verjamem, da je kdorkoli od njih politični kandidat," je dejal Boštjančič in tudi razkril imena novih direktorjev. To so Žiga Debeljak, Rok Marolt, Miha Resman in Diana Milivojević.

Aleksandra Pivec
Novice Aleksandra Pivec bo vodila znano štajersko podjetje
Nekdanji notranji minister Aleš Hojs | Foto: Planet TV Nekdanji notranji minister Aleš Hojs Foto: Planet TV Hojs o odsotnosti novinarjev
"Razlog tega je, da sem nekako ocenil, kakšne bodo izjave bodoče ministrice, in moram reči, da se nisem motil. Nekako sem ocenil, da ne želim prisostvovati na primopredaji, kjer bo nekdo blatil moje delo ali pa bi tako deplasirano govoril o tem, kar smo zadnji dve leti počeli na ministrstvu. Nikjer se to ni zgodilo tako, zato je bila moja odločitev o tem, da se še sam ne nastavljam kameram, popolnoma pravilna," je razloge za odsotnost javnosti med primoprepredajo poslov novi ministrici za notranje zadeve Tatjani Bobnar navedel Aleš Hojs.

"V rebalans proračuna bomo seveda šli," je napovedal novi finančni minister Klemen Boštjančič. | Foto: STA , "V rebalans proračuna bomo seveda šli," je napovedal novi finančni minister Klemen Boštjančič. Foto: STA , Od Telekoma do Pošte

Med prioritetami nove vlade naj bi bile po poročanju RTV Slovenija predvsem kadrovske čistke na Telekomu in Pošti Slovenije. Po informacijah novinarjev Tarče je včeraj upravi SDH Odvetniška pisarna Ulčar poslala pravno mnenje o domnevnih nepravilnostih pri imenovanju Tomaža Kokota na čelo Pošte Slovenije. Če bo pravno mnenje obremenjujoče, bo Kokot, sicer član stranke SDS, najverjetneje hitro zamenjan.

Kompetence in sposobnosti

"Svoje kadre bom izbiral izključno po kompetencah in sposobnostih," je na vprašanje o kadrovanju odgovoril novi finančni minister. Na odločitev vlade, da morajo ministri do 6. junija pripraviti "poimensko preglednico novo zaposlenih in premeščenih javnih uslužbencev, skupaj s podatki o nazivih, plačnimi razredi in tipi zaposlitve, za obdobje od 1. 1. 2020 do 1. 6. 2022", pa se je odzval Han. "Glejte, gre v bistvu tudi za to, da bo posamezen minister vendarle lažje videl, kako v bistvu nadaljevati z vsemi temi kadri," je dejal Han in dodal: "Ljudje niso za nekatere stvari nič krivi, to so delali njihovi šefi. Verjamem, da si vsak želi zaslužiti za kruh."

kadri | Foto: Vlada RS Foto: Vlada RS

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik | Foto: STA , Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik Foto: STA , Mojca Prelesnik: Vlada lahko dela sezname novo zaposlenih
"Vlada lahko dela poimenske preglednice novo zaposlenih in premeščenih javnih uslužbencev, skupaj s podatki o nazivih, plačnimi razredi in tipi zaposlitve," je sporočila informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik
"Podatki o zaposlitvah javnih uslužbencev (skupaj s podatkom o datumu zaposlitve, premestitve, napredovanja ... in podatki o plačah) so informacije, ki so javnega značaja," je še dodal Prelesnikova.

Janez Jansa in Robert Golob
Novice Golob: Morda se bo izkazalo, da je imela Šarčeva vlada podobne vzorce kot Janševa
Nika Zorjan
Trendi Nika Zorjan je snemala, kjer ne bi smela. Odziv je tak ...
Ne spreglejte