Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 4. 2022,
16.03

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Natisni članek

Evropska unija okužba Slovenija jetra Infekcijska klinika hepatitis otroci

Ponedeljek, 25. 4. 2022, 16.03

1 leto, 11 mesecev

Skrivnostni hepatitis, ki napada otroke, tudi v Sloveniji? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,40

2

Glede na rezultate testov slovenski strokovnjaki pri enem otroku sumijo, da bi lahko imel hepatitis neznanega izvora, je v izjavi za medije pojasnila infektologinja Mojca Matičič. Kot je dodala, podrobne rezultate preiskav še čakajo, otrokovo zdravstveno stanje pa je dobro. Ob tem je starše pozvala, naj se v primeru simptomov obrnejo na pediatre.

Znanstveniki po besedah Matičičeve vzrok za pojav hepatitisa neznanega vzroka pri otrocih še iščejo.

Vzrok lahko tudi nenormalne okoliščine zaradi covid-19

Kot mogočega povzročitelja za zdaj omenjajo adenovirus, ki so ga potrdili pri delu otrok s hepatitisom. Kot je pojasnila, so potrdili tip adenovirusa, ki povzroča okužbo prebavil, ta lahko pri otrocih poteka blago, pri imunsko oslabelih otrocih pa lahko povzroča hujše zdravstvene težave.

Italija zdravniki
Novice V Italiji devet primerov skrivnostnega hepatitisa, vsi pri otrocih

Po drugi razlagi bi poleg adenovirusa na pojav hepatitisa s težjim potekom vplival še dodatni dejavnik oziroma bi ta dejavnik vplival na imunski odziv, ki bi povzročil zdravstvene zaplete. Mogoča razlaga je v okoliščinah, povezanih z epidemijo bolezni covid-19. "Dve leti so živeli v nenormalnih okoliščinah, otroci so se družili redkeje in niso prihajali v stik s sicer krožečimi virusi, ki bi spodbujali njihovo naravno odpornost," je dejala.

Mogoče bi bilo tudi, da so na pojav hepatitisa vplivali okoljski dejavniki, na primer strupi, ali pa da gre za novo različico koronavirusa, kar pa je zelo malo verjetno, je poudarila.

Epidemiološke povezave med posameznimi otroki po njenih besedah niso našli, le en oboleli otrok iz Španije je pred boleznijo potoval v Združeno kraljestvo.

Okužba običajno brez simptomov

Nobeden od otrok sicer ni bil okužen s klasičnimi virusi hepatitisa, ki pri otrocih pogosto poteka brez simptomov ali le z manjšo prizadetostjo. Pri številnih izmed obolelih s trenutno obliko pa so zaznali močno povišano raven jetrnih encimov in zlatenico.

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od deset let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov otroci niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil.

Načrtni pregledi jeter otrok 

Matičičeva je spomnila, da so v EU doslej poročali o 34 primerih hepatitisa neznanega vzroka, od tega so morali štirim otrokom zaradi popolne odpovedi delovanja jetra presaditi.

Pri sedmih so ugotovili sočasno okužbo z adenovirusom, pri štirih pa sočasno okužbo z novim koronavirusom. V Združenem kraljestvu pa so medtem potrdili že 114 primerov hepatitisa neznanega izvora, od tega so 10 otrokom presadili jetra.

Skupaj je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) doslej poročala o 169 primerih, od tega so 17 otrokom presadili jetra, eden pa je umrl.

Strokovnjaki bodo sedaj pregledali jetra otrok, ki so odpovedala in skušali najti razlog za pojav hepatitisa. Prav tako bodo pregledali obolele otroke, je napovedala Matičičeva. | Foto: Ana Kovač Strokovnjaki bodo sedaj pregledali jetra otrok, ki so odpovedala in skušali najti razlog za pojav hepatitisa. Prav tako bodo pregledali obolele otroke, je napovedala Matičičeva. Foto: Ana Kovač

Matičičeva je starše pozvala, naj bodo pozorni na simptome, kot so nenadejano bruhanje, porumenela koža, svetlo obarvano blato in temno obarvan seč. V teh primerih naj se obrnejo na pediatra, ki bo ustrezno ukrepal.

Danes je na temo hepatitisa s težkim potekom brez znanega izvora po njenih besedah potekala tudi izredna sekcija na evropskem kongresu klinične mikrobiologije in infektologije.

 

Nobelova nagrada za medicino
Novice Nobelova nagrada za medicino za odkritje virusa hepatitisa C
Potovanja in cepljenje
Trendi Potovanja brez cepljenja: vse je v redu do trenutka, ko vendarle zbolimo
Cepljenje
Novice Slovenske dojenčke bo obvezno cepiti tudi proti hepatitisu B
Novice Hepatitis kot tihi ubijalec še vedno predstavlja javnozdravstveni problem
Novice Hepatitis C ubije več Američanov kot virus hiv
Novice Slovenci med prvimi v svetu postavili smernice zdravljenja hepatitisa C
Ne spreglejte