SiolNET. Novice Slovenija
0,17

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Študentska organizacija zbira podpise proti ukinitvi subvencionirane prehrane. Na ministrstvu presenečeni.

0,17

termometer

ŠOS | Subvencionirana študentska prehrana je pravica vsake študentke in študenta, poudarjajo v študentski organizaciji.  | Foto: STA
Subvencionirana študentska prehrana je pravica vsake študentke in študenta, poudarjajo v študentski organizaciji. Foto: STA

Študentska organizacija Slovenije (ŠOS) je začela zbirati podpise pod peticijo proti ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane. Kot so navedli, vlada namreč razmišlja o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane, čemur pa v ŠOS ostro nasprotujejo. Medtem na ministrstvu za delo pojasnjujejo, da ukinitve subvencionirane študentske prehrane ne načrtujejo. 

Kot so v ŠOS poudarili v izjavi za javnost,  je subvencionirana študentska prehrana pravica vsake študentke in študenta, izhaja iz statusa študenta, in je ključnega pomena za zdrav in uspešen študij. Prepričani so, da obstoječ sistem omogoča, da si študenti lažje zagotovijo osnovno prehrano, ki je bistvenega pomena za njihovo zdravje, dobro počutje in kakovosten študij.

Idejam vlade o vzpostavitvi menz ostro nasprotujejo 

Zato idejam vlade o vzpostavitvi javnih študentskih menz in s tem ukinitvi sistema subvencionirane študentske prehrane ostro nasprotujejo. S peticijo vlado pozivajo, naj namesto razmišljanja o novem načinu prehranjevanja izboljša obstoječi sistem.

"Verjamemo, da je obstoječi sistem dober, saj za strošek, ki ga za subvencioniranje nosi država, zagotavlja večjo stopnjo dostopnosti, tako lokacijsko kot z vidika pestrosti in dietetike ponudbe, kot bi jih javne menze, ki bi jih morali, prav tako z javnimi sredstvi, zagotavljati visokošolski zavodi," besede predsednice ŠOS Marike Grubar povzema sporočilo za javnost. Prepričana je tudi, da bi nov sistem pomenil, da bi bila študentska prehrana dostopna le nekaterim.

Še vedno, kot poudarjajo v ŠOS, čakajo tudi na uresničitev obljub o dvigu subvencije na obljubljenih 4,6 evra ter na začetek sodelovanja v delovni skupini, ki bo pod vodstvom Nacionalnega inštituta za javno zdravje pripravila smernice za zdravo in kakovostno prehrano študentov.

Na ministrstvu za delo presenečeni

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so izrazili presenečenje nad peticijo Študentske organizacije Slovenije (ŠOS). V odzivu so zapisali, da nikoli niso izrazili namere za njeno ukinitev, temveč se zavzemajo za njeno večjo dostopnost.

Na ministrstvu so peticijo označili za zavajajočo in poudarili, da so razpis za izbiro ponudnikov za subvencioniranje študentske prehrane objavili tako za leto 2023 kot za leto 2024. Zapisali so, da tako kot ministrstvo tudi vlada nikoli ni izrazila namere za ukinitev subvencionirane študentske prehrane.

Pojasnili so, da sicer podpirajo razpravo o predlogih za prenovo sistema študentske prehrane in uvedbe javnih kuhinj, kar pa "ne pomeni, da bi z njihovo uvedbo prišlo do ukinitve sedanjega sistema študentskih bonov". Ob tem so poudarili tudi, da subvencionirana študentska prehrana ni dostopna vsem študentom, pogosto pa obsega predvsem ponudnike hitre prehrane.

študenti Novice Objavljen drugi rok za oddajo vlog za izbiro ponudnikov subvencionirane študentske prehrane Irena Šinko Novice Ministrica Šinko: Zdrava prehrana bo dostopna vsakemu študentu Luka Mesec Novice Mesec napovedal dvig subvencije in nadzor nad kakovostjo: "Kos pice ni polnovreden obrok" #video
Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin