Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 1. 2023,
11.39

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

40

Natisni članek

subvencije prehrana študentski boni Luka Mesec

Sreda, 11. 1. 2023, 11.39

1 leto, 3 mesece

Mesec napovedal dvig subvencije in nadzor nad kakovostjo: "Kos pice ni polnovreden obrok" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,80

40

Minister za delo Luka Mesec, ki je že včeraj napovedal dvig subvencije za študentsko prehrano, je na novinarski konferenci, pred katero se je sestal s predsednico Študentske organizacije Slovenije Mariko Grubar, napovedal še nadzor in bolj kakovostno hrano za študente. 

Minister delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je danes spomnil, da se je v zadnjih dneh vnela debata zaradi podražitve študentskih bonov, ob tem pa so se pojavile tudi kritike študentov, kaj dobijo za svoj denar. "Našel se je namreč tudi ponudnik, ki je, če se ne motim, za pet evrov ponujal kos pice, jabolko in sladico kot polnovreden obrok, kar seveda ni namen študentske prehrane, niti ni to nekaj, kar naj bi država subvencionirala," je bil kritičen minister.

Skupaj s predstavnico Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) sta sklenila, da se s prenovo zakona dvigne subvencija za študentske bone, s čimer bi dodaten evro, ki so ga zdaj ponudniki zaračunavali študentom, prevzela država. Dejal je, da je ministrstvo od vlade za ta korak včeraj prejelo zeleno luč. "Zakon že pripravljamo," je povedal.

Dogovorila sta se tudi, da bodo poskrbeli, da se bo kakovost prehrane dvignila, ker, kot pravi Mesec, "kos pice ni polnovreden obrok in ni kosilo". Do konca januarja bo ministrstvo pripravilo izhodišča za prenovo kriterijev, v delovno skupino so povabili tudi ŠOS, sodeluje tudi nacionalna koordinacija za prehrano. Poleg tega so napovedali bolj kakovosten nadzor nad ponudniki in kakovostjo hrane, ki ga izvaja organizacija.

Pri nadzoru bosta sodelovala inšpekcija in ŠOS

"Zelo nas veseli, da je bil odziv tako hiter in se nam je uspelo uskladiti o tem, kaj je dobro za študente," je v nadaljevanju dodala predsednica študentske organizacije Marika Grubar. Poudarila je, da si je za problematiko treba vzeti čas, sestanek pa je bil po njenem produktiven na širšem področju. 

Tako Grabarjeva kot Mesec poudarjata, da je treba študentom zagotoviti zdrave obroke in se zavzemati za raznolikost ponudnikov. "Borili se bomo proti temu, da se študentske menije v ceni devetih evrov ponuja v količini malice, ki stane manj," je tudi poudarila Grubarjeva in dodala, da bosta pri nadzoru sodelovali inšpekcija in ŠOS. 

zdrava prehrana, malica
Novice Prva tarča strateškega sveta za prehrano so študentski boni
Menza. Kantina.
Novice Tudi to bo od zdaj drugače: študenti ogorčeni, na ŠOS jim odgovarjajo
Ne spreglejte