Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 11. 2023,
17.19

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68

Natisni članek

plaz Struge Boštjan Šefic

Sreda, 8. 11. 2023, 17.19

5 mesecev, 3 tedne

Strokovnjaki so povedali svoje: nekateri krajani Strug se bodo selili

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,68
Plaz Struge | Foto STA

Foto: STA

Po dobrih treh mesecih negotovosti so prebivalci Strug končno dobili odgovor. "Struge bo treba preseliti, tako so povedali geologi, nimamo kaj. Vlaganje denarja v te hiše očitno nima smisla, saj se bodo rušile. Nisem najbolj srečen glede tega, pričakoval sem, da se bo zadeva drugače uredila, vendar so strokovnjaki povedali svoje," je po sestanku krajanov Strug z geologi, državnim sekretarjem v kabinetu predsednika vlade Boštjanom Šeficem in vodjo državne tehnične pisarne Blažem Dolinškom povedal župan Luč Klavdij Strmčnik. Zaenkrat bodo morali preseliti vsaj deset objektov.

Prebivalci naselja Struge v občini Luče, ki so jih avgustovske poplave močno prizadele, so se danes sestali s predstavniki vladne službe za obnovo po poplavah in plazovih ter geologi, ki so jim še enkrat predstavili vse okoliščine z zvezi s plazom, ki ogroža naselje, in ostalimi plazovi v okolici. Na sestanku je bil poleg državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Boštjana Šefica prisoten tudi vodja državne tehnične pisarne Blaž Dolinšek.

Vidno negativno presenečen je župan Luč Klavdij Strmčnik naznanil, da se bodo morali nekateri prebivalci preseliti. "Struge bo treba preseliti, tako so povedali geologi, nimamo kaj. Vlaganje denarja v te hiše očitno nima smisla, saj se bodo rušile. Občinski denar, ki smo ga dobili za obnovo hiš, ki so ogrožene, lahko porabimo za kaj drugega," je povedal župan Luč

"Nisem najbolj srečen glede tega, pričakoval sem, da se bo zadeva drugače uredila, vendar so strokovnjaki povedali svoje,"  je dejal Strmčnik, ki upa, da bodo več podrobnosti dorekli v prihodnjih dneh. Zaenkrat župan še ne ve, kdo bo sprejel dokončno odločitev glede hiš. "Če jo bom mogel jaz, jo bom pač jaz," je bil jasen Strmčnik. Kje točno bodo gradili nove objekte, zaenkrat še ni natančno določeno. 

Šefic: V roku dobrih dveh let bi bili lahko prebivalci razseljeni

"To območje je nevarno in ne moremo zagotoviti varnosti, ki jo takšna naselja potrebujejo. Deset hiš bo uvrščenih na seznam objektov, ki jih bo treba nadomestiti. Državna tehnična pisarna bo še naprej pregledovala objekte, vseh šest tisoč. Morda se bo do 17. novembra še našla kakšna hiša, ki jo bo treba nadomestiti," je po današnjem sestanku s krajani strug povedal državni sekretar. 

Šefic je ob tem poudaril, da se želijo o vseh ukrepih in postopkih pogovoriti s prebivalci in da želijo vse specifične okoliščine reševati dvostransko. 

Glede rokov, do kdaj bi lahko prebivalci, ki so zaradi grozečih plazov zdaj razseljeni, prišli do nadomestnih gradenj, pa je povedal, da računajo, da če bodo zadeve potekale v redu, lahko to izpeljejo v roku dobrih dveh let. "To je tudi naš cilj," je dejal. Cilj je takšen zato, da ljudje čim prej pridejo do alternative, se ustalijo in normalno živijo v novem okolju, kjerkoli že bo, je dodal Šefic.

Boštjan Šefic | Foto: Matic Prevc/STA Foto: Matic Prevc/STA

Iskanje lokacij za nadomestno gradnjo problematično

Občina Luče je sicer že predlagala nekatere možne lokacije za nadomestitvene gradnje za prizadete krajane Strug, a župan opozarja, da je Zgornja Savinjska dolina zelo ozka, da je dejansko vse v hribih. Glede na predstavljene geološke karte so povsod določene težave in od predlaganih desetih lokacij jih je devet takšnih, za katere so podane opombe, da jih morajo pregledati geologi, je še opozoril župan Strmčnik. 

toča na Bovškem
Novice Če bi plaz Struge zgrmel v Savinjo, bi udarni val segel do Ljubnega
Plaz Struge
Novice Geolog svari: Plaz ni tako nedolžen. Krajane Strug je treba takoj evakuirati.
Ne spreglejte