Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 10. 2023,
9.04

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Struge Letuš poplave plaz

Četrtek, 26. 10. 2023, 9.04

6 mesecev, 2 tedna

Geolog svari: Plaz ni tako nedolžen. Krajane Strug je treba takoj evakuirati.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Plaz Struge | Občina je že v sredo z območja plazu evakuirala nekaj družin, danes pa je geolog svetoval evakuacijo vseh krajanov. | Foto STA

Občina je že v sredo z območja plazu evakuirala nekaj družin, danes pa je geolog svetoval evakuacijo vseh krajanov.

Foto: STA

Grozeči plaz v Strugah pri Lučah, katerega del je v sredo zgrmel v Savinjo, se je ponoči premaknil še za deset metrov, je za STA danes povedal župan Luč Klavdij Strmčnik. Plaz, ki je nastal po avgustovski vodni ujmi, je tako zdaj zožil celotno strugo reke Savinje. Danes si je plaz spet ogledal geolog, ki je svetoval takojšnjo evakuacijo vseh krajanov, ker plaz ni tako nedolžen. 

Župan Luč Klavdij Strmčnik si je danes v družbi geologa ponovno ogledal grozeči plaz v Strugah, katerega del je v sredo zgrmel v reko Savinjo. Geolog je svetoval takojšnjo evakuacijo vseh krajanov, ker plaz ni tako nedolžen. 

Občina je že v sredo z območja plazu evakuirala nekaj družin. Z evakuacijo se je po županovih besedah strinjala tudi družina v neposredni bližini plazu, ki v sredo ni želela zapustiti svoje hiše, evakuirati pa morajo še okoli 16 krajanov.

Največji problem bo nastal, če bo celoten plaz zgrmel v Savinjo, je opozoril Strmčnik. Na vprašanje, kako velik je plaz, je župan odgovoril, da to ne ve, ker še vedno nimajo podatka o globini usada.

Župan sicer v petek v Strugah pričakuje obisk strokovnjakov, ki bi krajanom posamezno predstavili, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oz. se odločili kako drugače.

Novembra naj bi skupaj s podbetonirjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in se delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredili tudi vodovod.

Plaz Struge
Novice V Strugah se je utrgal del grozečega plazu: tri družine že evakuirali

Letuš
Novice Zaradi dežja prestavljen zbor krajanov Letuša

 

Ne spreglejte