Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 4. 2021,
7.09

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

31

Natisni članek

vlada ukrepi Koronavirus

Ponedeljek, 5. 4. 2021, 7.09

3 leta

Stroka o spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,39

31

Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje znova odloča o morebitnih spremembah pri vladnem semaforju sproščanja ukrepov glede na epidemiološko stanje v državi. 

Policija
Novice So se državljani na velikonočni ponedeljek držali ukrepov? #video

Člani skupine so doslej nabirali predloge in zamisli glede tega, ali bi katerega od omejitvenih ukrepov, ki velja za določeno fazo epidemije, prestavili v drugo skupino. O tem razpravljajo od poznega večera, tako da je informacije o tem, kaj so se odločili, možno pričakovati v torek.

V četrtek so v veljavo sicer stopili strogi omejitveni ukrepi, gre za t. i. zaprtje države, ki bo trajalo predvidoma do 12. aprila. Potem naj bi veljali ukrepi v skladu z vladnim semaforjem, pri čemer je minister za zdravje Janez Poklukar že v nedeljo napovedal, da bi ga lahko v vmesnem času prevetrili. Trenutni semafor je razdeljen na pet skupin, glavna kriterija pa sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covid-19, poroča STA.

Od črne ...

Regija je v črni fazi, ko je hospitaliziranih več kot 1.200 covidnih bolnikov in ko sedemdnevno povprečje okužb na dan znaša več kot 1.350. Takrat veljajo vsi ukrepi za omejitev novega koronavirusa, od prepovedi prehajanja občinskih meja do omejitve gibanja ter prodaje blaga in storitev končnemu potrošniku.

Po prehodu v rdečo fazo se začne uporabljati regijski pristop, ko se ukrepi sproščajo glede na stanje v posameznih regijah. V tej fazi se ob upoštevanju vseh priporočil odprejo vrtci in šole prve triade po programu C, nujne laboratorijske vaje za študente, muzeji, knjižnice, galerije, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem, individualna vadba in vadba družin, avtomehanične in podobne servisne dejavnosti, smučišča, nekatere trgovine.

Ljubljana_maske
Novice Policija v treh dneh ugotovila več kot tisoč kršitev odlokov #video

... do zelene skupine

Pogoj za prehod v oranžno fazo je sedemdnevno povprečje, ki je nižje od tisoč okuženih, in ko število hospitaliziranih covidnih bolnikov pade pod tisoč. V tej fazi se odprejo šole za preostale razrede osnovne šole in zaključne letnike srednje šole po programu C, na fakultetah potekajo izpiti in seminarji do deset ljudi, odprejo se nekatere ostale servisne dejavnosti in trgovine, dovoljeno je zbiranje do deset oseb, odpravijo pa se prepovedi prehajanja občinskih meja.

Ko je regija v rumeni fazi (sedemdnevno povprečje znaša manj kot 600 okuženih in manj kot 500 hospitaliziranih bolnikov), prekinejo šolanje na daljavo ostali razredi srednjih šol, pouk se začne tudi na fakultetah, za vse se odprejo dijaški in študentski domovi, sprostijo se preostale servisne dejavnosti, ukine pa se tudi prepoved gibanja v nočnem času po celi državi oziroma po regijah.

V zeleni fazi pa so regije takrat, ko se odpravijo vse omejitve po vsej državi, razen obratovanja barov in diskotek, in ko je sedemdnevno povprečje manj kot 300 okuženih.

Preverite tudi:

Policija
Novice Kranj: policija morala posredovati zaradu nenošenja mask v trgovini
Ne spreglejte