SiolNET. Novice Slovenija
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Stradamo lahko. Kako dolgo pa bi zdržali brez vode?

4

termometer

Indijski borec za človekove pravice Mahatma Gandi je z 21-dnevno gladovno stavko dokazal, da človek brez hrane lahko preživi tudi več kot tri tedne. Brez vode bi toliko časa težko zdržal.

Voda predstavlja 60 odstotkov našega telesa, za delovanje jo potrebuje sleherna celica. Voda deluje kot mazivo sklepom, s potenjem in dihanjem uravnava telesno temperaturo ter pomaga pri izločanju odpadkov iz telesa.

Kako dolgo lahko človeško telo zdrži brez vode, je odvisno od kondicije posameznika in predvsem od okolja – pri nižji temperaturi dlje kot na soncu. Na podlagi opazovanj umirajočih, ki v zadnjih dneh niso sposobni več uživati ne hrane ne pijače, strokovnjaki sklepajo, da naj bi človek v povprečju brez vode zdržal približno teden dni.

Zakaj kozarec vode na dan ni dovolj Stalno uživanje vode oziroma tekočine je nujno potrebno zaradi nenehnega izločanja vode ne samo z odvajanjem, temveč tudi z znojenjem in dihanjem.

Pod ekstremnimi pogoji lahko odrasla oseba z znojenjem izgubi tudi od litra do litra in pol tekočine. Če te ne nadomestimo, naše telo dehidrira, kar pa je smrtno nevarno.

Odrasel človek naj bi za normalno delovanje organizma dnevno zaužil med dvema litroma in tremi litri vode oziroma 35 mililitrov vode na kilogram telesne teže.

Alkohol ni nadomestek za vodo Približno liter vode dnevno zaužijemo s hrano, najpomembnejši vir tekočine pa sicer predstavlja naravna voda. Nekaj tekočine lahko zaužijemo tudi s sokovi in mlekom, medtem ko ima uživanje alkoholnih pijač ravno nasprotni učinek, saj spodbuja večje izločanje tekočine in s tem vodi v večjo dehidracijo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin