Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2021,
13.04

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

16

Natisni članek

potovanje Tomaž Pečjak Andrej Šter Slovenija COVID-19 Koronavirus

Sreda, 23. 6. 2021, 13.04

2 leti, 10 mesecev

Šter o tem, kako bomo potovali #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,08

16

"Naš status med državami članicami EU izraža največje ugodnosti za potovanja, a v vseh državah ni tako. Preden se odpravimo na potovanje, se moramo prepričati, kakšne so razmere v državi ali v regiji, v katero se odpravljamo," je na današnji novinarski konferenci povedal vodja konzularnega sektorja na ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. 
 

Vse države, vključno s Slovenijo, se intenzivno pripravljajo na 1. julij, ko bomo omogočili izdajo digitalnega potrdila, je dejal Šter. "To delamo že zdaj, a čez sedem dni bo to bolj poenoteno. Zeleni potni list ali digitalno potrdilo za potovanje bo za območje EU omogočalo dokaj enostaven prehod meje. Zdaj je specifik toliko, da ne zavidam kolegom, ki odgovarjajo na telefonska vprašanja tistih, ki želijo potovati. Veliko je situacij, ki se v podrobnostih razlikujejo, te pa se pogosto izkažejo za odločilne, kar se tiče potovanja."

Ob tem je poudaril, da je treba dobro epidemiološko stanje vzdrževati in da mora zato vsak narediti največ, kar lahko.

Po njegovih besedah je naša jugovzhodna soseščina v relativno dobri epidemiološki kondiciji: "Države so zelene z izjemo Črne gore. Imamo nekaj primerov, ko so nas potniki obvestili, da niso mogli prečkati meje z BiH. Če se odpravimo, recimo, v Makedonijo, gremo čez vse države v tranzitu brez ovir, če imamo možnost dokazati, da bomo vstopili v ciljno državo. Trenutno lahko povsem brez omejitev potujemo na Češko, a direktne letalske povezave nimamo, zato nas lahko na poti doletijo dodatne omejitve."

Kdor ne bo imel urejenega digitalnega potrdila ali SMS-Passa, bo lahko pridobil potrdilo v papirnati obliki. QR-koda se sicer sama samodejno ne bo posodabljala, zato si jo bo oseba morala ob posodobitvi podatkov znova naložiti, je pojasnil Šter. 

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je predstavil zemljevid glede na tveganje za okužbo s koronavirusom. Ob tem je pojasnil, da imamo z zelenega območja prost vstop v RS ob dokazilu, da smo pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno bivali na zelenem območju. Osebe, ki nimajo ustreznega dokazila, bo policist napotil v karanteno.

Za vstop v RS z oranžnega območja je potreben negativen PCR-test, ki ni starejši od 72 ur, ali negativen HAG-test, ki ni starejši od 48 ur, oziroma potrdilo o cepljenju ali prebolelosti. 

Med pogoji za vstop v RS z vseh območij, ki niso zelena, velja 14 izjem: 

Pogoji vstopa v RS | Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Pogoji vstopa v RS | Foto: Ministrstvo za notranje zadeve Foto: Ministrstvo za notranje zadeve

Oseba, ki je napotena v karanteno, ima možnost, da po petih dneh prestajanja karantene opravi PCR-test. Ob negativnem rezultatu PCR-testa se karantena avtomatsko prekine.

Čas prehajanja meje bo daljši, kot je bil pred epidemijo

V policiji so že opravili testiranje zelenih covidnih potrdil, ki je bilo uspešno, je dejal Pečjak: "Na mejnih prehodih imamo že pripravljene čitalce, gre za mobilne telefone, na katerih je nameščena aplikacija. Ta omogoča, da policist lažje preveri QR-kodo. V ozadju gre za avtomatsko preverjanje, ali je koda verodostojna, in rezultat je lahko zelen ali rdeč. Če je zelen, je potrdilo korektno, drugače ni. V primeru, da bo QR-koda rdeča, policist podvomi o verodostojnosti dokazila. Menil bo, da oseba prihaja z rdečega območja, in jo napotil v karanteno na domu."

Ob tem je Pečjak poudaril, da se čas prehajanja meje s tem ne bo skrajšal, kvečjemu bo daljši, kot je bil pred izbruhom koronavirusa. 

Epidemiološke razmere iz dneva v dan boljše

V torek smo ob 2.038 PCR-testih v Sloveniji potrdili 50 primerov okužbe z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov tako znaša 2,5 odstotka in je še nekoliko nižji kot dan pred tem, ko je znašal tri odstotke. Včeraj je zaradi koronavirusne bolezni umrla ena oseba.

Vlada je objavila tudi podatke o številu cepljenih prebivalcev. S prvim odmerkom cepiva proti covid-19 je cepljenih 798.458 oz. 46,2 odstotka starejših od 18 let. Z drugim odmerkom je cepljenih 604.675 oz. 35 odstotkov starejših od 18 let.

Testiranje koronavirus
Novice Novi podatki: toliko okužb smo potrdili v torek #video
Ne spreglejte