Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
14. 10. 2015,
11.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

KPK Boris Štefanec

Sreda, 14. 10. 2015, 11.40

8 let

Štefanec: Sedlarjeva vpogledovala v občutljive osebne podatke (video)

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Boris Štefanec svoji namestnici Almi Sedlar očita nezakonit vpogled v dokumente KPK, zato je podal prijavo informacijski pooblaščenki.

Štefanec je na tiskovni konferenci povedal, da je od sodelavcev dobil informacijo, da Sedlarjeva intenzivno pregleduje dokumente, tudi osebne dokumente. "Vsi vpogledi morajo biti v skladu z zakonom o varovanju osebnih podatkov. Iz informacij, ki sem jih dobil, jasno obstaja sum, da je bil ta zakon kršen. Zaradi tega suma sem preveril stvari," je povedal Štefanec, ki je že v petek opravil razgovor s svojo namestnico.

Povedal je, da so v ponedeljek podali prijavo informacijski pooblaščenki, včeraj pa so ji še fizično izročili prijavo in celotno dokumentacijo. Pojasnil je, da lahko informacijska pooblaščenka, če bo kršitev potrjena, predpiše globo.

Vpogledala v 2318 dokumentov Iz informacijski pooblaščenki predane dokumentacije izhaja, da je Sedlarjeva od januarja 2015 do 12. oktobra vpogledala v 2318 dokumentov, njen argumenta za takšno početje pa je bil, da se je pripravljala na obravnave senata KPK. "Imeli smo 24 sej in obravnavali 245 zadev, vpogledov pa je bilo desetkrat več. To jasno kaže, da ni vpogledovala samo v obravnavane zadeve," argumentacijo svoje namestnice zavrača predsednik senata KPK.

Omejitev vpogleda celotnemu senatu Sedlarjeva naj bi med drugim po besedah Štefaneca vpogledovala tudi v občutljive osebne podatke uslužbencev komisije, ki jih varuje zakon o varstvu podatkov. Vpogledovala je v podatke zaposlenih o njihovem zdravstvenem stanju, v zadeve, iz katerih se je kot članica senata izločila in to tudi po izločitvi, ter zadeve s področja finančnih stanj določenih medijsko prepoznavnih oseb, je zatrdil Štefanec.

"Vse to je pri meni povzročilo premislek, da sem dolžan nekaj storiti. Zato sem ji v ponedeljek omejil dostop do dokumentov komisije. To sem storil za vse tri člane senata KPK, tudi zase. Namestnikoma je omejen vpogled v zadeve, s katerimi trenutno ne delata," je zatrdil.

Namestnica predsednika KPK Alma Sedlar je v ponedeljek v javnem pismu Štefanecu očitala mobing, onemogočanje dela senata in politično delovanje. Štefanec naj bi ji skoraj v celoti omejil dostop do vpogleda v pošto KPK, že januarja pa vpogled v skupni e-poštni predal komisije.

Od poziva k odstopu do (domnevne) ovadbe Tokratno osebno trenje med Sedlarjevo in Štefanecem ni prvo. Oktobra lani je Sedlarjeva predsednika KPK pozvala k odstopu, Štefanec pa je mesec pozneje zanikal, da jo je ovadil. Julija letos je Sedlarjeva kot razlog za (začasno) ugasnitev Supervizorja navedla spor med njegovim avtorjem Primožem Brataničem in Štefanecem.

Ne spreglejte