Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2018,
10.14

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

javni sektor stavka

Ponedeljek, 5. 3. 2018, 10.14

6 let, 1 mesec

Stavkovni val zajahali tudi v Konfederaciji slovenskih sindikatov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
stavka Ljubljana Sviz | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), ki med drugim združuje vojake in občinske redarje, je za 11. april napovedala stavko. Člani konfederacije med drugim zahtevajo osemodstotni linearni dvig plač in nadaljevanje pogajanj za odpravo anomalij v okviru pogajanj v javnem sektorju.

Pri KSS so v sporočilu za javnost zapisali, da so pogajanja predstavnikov vlade in reprezentativnih sindikatov javnega sektorja o odpravi anomalij ustavljena, ker se vlada ločeno pogaja s štirimi skupinami sindikatov. "Ravnanje vlade predstavlja kršitev dane zaveze iz leta 2016, da ne bo ločeno sklepala sporazumov in dogovorov," so navedli.

Svet KSS je zato po njihovih navedbah s podporo sindikatov zasebnega sektorja sprejel sklep o začetku stavke in protestnem shodu.

V stavki KSS bodo sodelovali SPUKC - Sindikat zdravstva Slovenije, Sindikat finančno računovodskih uslužbencev plačne skupine J in Sindikat občinskih redarjev Slovenije. Sindikat vojakov Slovenije bo zaradi zakonske prepovedi stavke na dan stavke izvedel protestni shod pred vlado.

Dvig plače za osem odstotkov zahtevajo, ker je bilo toliko javnim uslužbencem odvzeto z zakonom za uravnoteženje javnih financ iz leta 2012.

Video: Planet TV


Zahtevajo tudi ločena pogajanja vlade s KSS in z v njo združenimi sindikati o stavkovnih in protestnih zahtevah ter prenehanje kršenja zaveze, da vlada ne bo ločeno sklepala sporazumov ali dogovorov, s katerimi bi urejala vsebine, ki zadevajo elemente enotnega plačnega sistema. Zaradi te kršitve pričakujejo tudi, da bo stavka plačana.

Kozlovičeva želi doseči skupen konsenz

Vodja vladne pogajalske skupine, generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič je pojasnila, da so se v skladu z zakonom o stavki dolžni sestati z vsakim, ki napove stavko, in se bodo tudi s KSS.

Na očitke, da vladna stran krši dogovor, ker se ločeno pogajajo oziroma ker naj bi sklepali ločene dogovore s posameznimi skupinami sindikatov, pa Kozlovičeva odgovarja, da se sicer res ločeno pogajajo, a se bodo na koncu morali vsi skupaj usesti in se dogovoriti. "Želim, da je to na koncu skupen konsenz," je poudarila Kozlovičeva.

Policisti začudeni

Na napovedano stavko so se z začudenjem odzvali v policijskih sindikatih. Razloge, ki jih za napoved stavke in protestnega shoda navaja KSS, pa so označili kot neresne in naravnost smešne, če ne že škandalozne.

Če bi obveljala "nora teorija KSS in nekaterih drugih sindikatov v javnem sektorju o tem, da nihče v lastnih kolektivnih pogodbah nima pravice urejati plač tistih, ki jih predstavlja in bi tako o plačah posameznih poklicev odločali sindikati, ki sploh ne združujejo uslužbencev teh poklicev", bi to po njihovem mnenju predstavljalo kršitev ustave, prava EU in za Slovenijo zavezujočih ratificiranih mednarodnih listin.

Kot so še zapisali, ne morejo in ne bodo dovolili, da katerikoli sindikat s stavko zahteva, da se drugi sindikati in njihovi člani, ki se v sindikate združujejo prav zaradi učinkovitejšega zastopanja v boju za njihove pravice, odrečejo svojim legitimnim pravicam.

Ne spreglejte