Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 3. 2024,
13.29

Osveženo pred

1 mesec, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

shod operaterji 112

Četrtek, 21. 3. 2024, 13.29

1 mesec, 1 teden

Stavkovni odbor operaterjev številke 112 preklical napovedan shod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,07
112 | Foto STA

Foto: STA

Stavkovni odbor operaterjev številke 112 je zaradi napredka v pogajanjih preklical opozorilni shod, ki bi moral biti 27. marca pred vlado in DZ, je po današnjih pogajanjih sporočil državni sekretar na obrambnem ministrstvu in vodja vladne pogajalske skupine Rudi Medved. Napredek v pogajanjih vidi tudi Sindikat Morsa, ki zastopa stavkajoče.

 

 

Rudi Medved je dejal, da je večina stavkovnih zahtev usklajenih, odprta pa ostaja tema uvrščanja dispečerjev v plačne razrede. Vladna pogajalska skupina je po njegovih besedah prišla do roba mandata, ki ga je dobila od vlade, zato bo vlado obvestila glede doslej dogovorjenega. Medved si obeta, da se bo vladna pogajalska skupina po podaji utemeljene razlage vladi k pogajanjem vrnila z rešitvijo, ki bo omogočila pot do dokončne rešitve.

Ob tem Medveda veseli, da sta se stavkovni odbor operaterjev številke 112 in sindikat, ki v pogajanjih zastopa operaterje, odločila, da ne bosta zaostrovala stavke in sta tudi preklicala za naslednji teden napovedan opozorilni shod. "Ustvarili smo neko zaupanje, da bomo počasi in potrpežljivo na koncu prišli do ustrezne rešitve," je povedal.

Sindikat še previden v izjavah

"O izplenu bomo lahko govorili šele, ko bo o tem odločala vlada," je potek pogajanj komentiral predsednik Sindikata ministrstva za obrambo Marjan Lah. Na vprašanje, ali gre za vprašanje uvrščanja operaterjev oz. dispečerjev v plačne razrede, je odgovoril, da "je to temeljno vprašanje tisto, ki bi nas lahko peljalo v zaključek stavkovnega sporazuma".

Dodal je, da so vladni pogajalski skupini stopili nasproti glede vprašanja, ali naj se to rešuje znotraj prenove plačnega sistema. "Vendar poudarjam, brez zagotovil stavkovnega sporazuma ne bomo zaprli. Ne le to, tudi stavke ne moremo zapreti," je poudaril Lah.

Določen napredek Lah vidi tudi pri vprašanju kolektivne pogodbe za dejavnost obrambe, zaščite in reševanja. Zgodilo se je namreč, da je vodja stebrnih pogajanj povsem drugače razumel sklep vlade glede pogodbe.

Kot pravi, so do 27. marca imeli rok, da v grobem predstavijo, kaj vse bi ta kolektivna pogodba zajemala, na kar bo vlada odgovorila v roku desetih dni. Lah v tem vidi pomemben preboj, saj je vlada lani odločila, da ne bo pristopila h kolektivni pogodbi za dejavnost obrambe, zaščite in reševanju, zdaj pa govori o tem, da naj se postopki pričnejo.

Stavka na delovnih mestih

Operaterji številke za klic v sili 112 so stavko začeli 19. februarja, poteka pa v osrednjem in vseh 13 regijskih centrih za obveščanje, sicer pa operaterji stavkajo na delovnih mestih. Sindikat ministrstva za obrambo želi izboljšanje plač operaterjev, med stavkovnimi zahtevami pa so ureditev kolektivne pogodbe za področje obrambe, zaščite in reševanja, ustrezna ureditev prazničnega dela ter enotna zagotovitev prostega časa za malico za vse zaposlene v centrih za obveščanje.

Protestni shod v Metliki
Novice V Metliki s protestnim shodom proti krčenju nujne medicinske pomoči
Mateja Čalušić
Novice Odločitev glede shoda še ni dokončna: Priprave tečejo naprej
Protest kmetov
Novice Policija se je oglasila glede napovedanega shoda: Bodite strpni!
Ne spreglejte