Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2023,
16.50

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

82

Natisni članek

Zakon o RTVS Slovenija stavka RTV Slovenija

Torek, 4. 4. 2023, 16.50

1 leto, 1 mesec

Ministrica Vrečkova: Jezna sem. Pozivam vodstvo, da odstopi. #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,32

82

Del zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) danes stavka s prekinitvijo dela, a na delovnih mestih. Stavkajoči so se pred RTV Slovenija zbrali ob 12. uri in znova ob 17.30. Že ves dan je s stavkajočimi tudi kulturna ministrica Asta Vrečko. "Jaz žal stojim tukaj in ne žal zaradi tega, ker ne bi vedela, kaj se tukaj dogaja, ampak zato, ker delim frustracijo, ker sem jezna. Znova pozivam vodstvo, da odstopi. Takšen zavod ni dobro voden," je povzdignila glas.

"Na RTV stavkamo, spet smo tu pred vhodom v televizijsko hišo. RTV smo," je uvodoma dejala Tatjana Pirc. Kot je povedala, ne stavkajo le pred televizijsko hišo v Ljubljani, temveč tudi v Kopru in Mariboru. 

Fotogalerija
1 / 8

Milinkovičeva: Gledalci na RTV ne morete slišati in videti informacije o poteku stavke 

Kaj se dogaja četrti stavkovni dan na RTV Slovenija, je povedala Helena Milinkovič. "Stavko od 23. maja vodi generalno vodstvo strokovnega odbora RTV Slovenija. Od začetka stavke se razmere na RTV zaostrujejo. Stališča smo zbližali zgolj pri minimumu delovnega procesa za stavkovni dan. Zahtevamo in želimo novinarje, ki bi lahko delovali avtonomno. Avtonomija je temelj za kakršnokoli profesionalno delo. Želimo si urednike, ki bi delovali profesionalno. Vodstvo RTV je sporočilo, da današnje stavke ne bo oviralo, je pa oviralo prejšnje stavke. Vodstvo s tem sporočilom zavajajo, saj gledalci ne morete videti in slišati informacije o poteku stavke. Vodstvo je pred današnjo stavko zamenjalo vse stavkajoče novinarje z novinarji, ki ne stavkajo. Ni novic iz sveta športa in kulture. Gledalke in gledalci javne televizije danes ne boste dobili relevantne informacije o poteku stavke," je povedala Milinkovičeva. 

Petintrideset delovnih mest je uvrščenih pod minimalno plačo, kar se ne bi smelo zgoditi, je še opozorila in dodala, da zahtevajo, da se uničevanje javnega RTV konča. 

Alenka Potočnik je opisala, da vladna pogajanja nasprotna stran vodi "pišmeuhovsko". "Že deset mesecev jih učimo, kako se pogajati. S pogajalsko skupino tečemo že 19. krog. Rajko Gerič ima o sindikalizmu nekaj pojma, kar za prejšnje pogajalce ni držalo," je dejala Potočnikova. 

Igor E. Bergant se je zahvalil vsem, ki so prišli na stavko. "Nikoli si nisem mislil, da bom pri petdeset plus doživel kaj takega", je dejal uvodoma. "Težava bo, ko bo RTV izgubil še zadnjo trohico profesionalnosti. Za Slovenijo gre. Naj živi Slovenija," je dodal. 

RTV stavka | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba Že ves dan je s stavkajočimi tudi ministrica Asta Vrečko

"Novi novinarji in voditelji delo opravljajo na osnovi osnovnošolskega novinarskega krožka," je dejal ustvarjalec kulturnoumetniškega programa Matevž Brecelj, neusposobljeni kader pa vodstvo nastavlja tudi v produkciji, so še poudarili na stavki. 

Predstavnik produkcije  Dejan Koban je povedal, da ga je pred dvema tednoma nedaleč od hiše napadel Jože Možina, zaradi njegove objave na družbenem omrežju Facebook in ga zmerjal z revčkom, tepcem, "komunajzerjem." "To sem povedal zato, da povem, da nas kljub napadom ni strah in da se ne bomo nikakor uklonili," je dejal. 

Tudi na programu ARS so v zadnjem obdobju vse bolj zaskrbljeni nad stvarmi, ki se dogajajo, prav tako na spletnem portalu MMC. 

Že ves dan je s stavkajočimi tudi kulturna ministrica Asta Vrečko. "Jaz žal stojim tukaj in ne žal zaradi tega, ker ne bi vedela, kaj se tukaj dogaja, ampak zato, ker delim frustracijo, ker sem jezna. Znova pozivam vodstvo, da odstopi. Takšen zavod ni dobro voden," je povzdignila glas. "Kadar je vodstvo v takšnem konfliktu z zaposlenimi, to nikakor ne gre. Javna RTV je od vseh zaposlenih," je še dejala.

RTV stavka | Foto: STA/Katja Kodba Foto: STA/Katja Kodba Zadnji med govorniki pa je bil Igor Kadunc, nekdanji generalni direktor RTV in zdajšnji direktor STA. "Borimo se že od marca 2020. Prvi se je uprl Matjaž Medved, ki se ni upal razrešiti. Ljudje, ki nimajo referenc za vodenje, ne spadajo v noben javni zavod, še najmanj na RTV Slovenija. Prepričan sem, da ni res, da ne bi mogla vlada ali politika kaj narediti," je povedal in sklenil, da ne bo lahko spremeniti zadev, ob tem pa dodal, da ne smejo izgubiti upanja. 

RTV
Novice Stavkajoči na RTV Slovenija znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva
Za javni RTV.
Novice Na RTVS bo jutri celodnevna stavka, vsebine bodo okrnjene
Ne spreglejte