Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 4. 2023,
14.26

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

33

Natisni članek

sindikat stavka RTV Slovenija RTV prispevek

Ponedeljek, 3. 4. 2023, 14.26

1 leto, 1 mesec

Na RTVS bo jutri celodnevna stavka, vsebine bodo okrnjene

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,87

33

Za javni RTV. | Stavka s prekinitvijo dela bo na RTV potekala v torek od 00.00 do 24.00. | Foto Bojan Puhek

Stavka s prekinitvijo dela bo na RTV potekala v torek od 00.00 do 24.00.

Foto: Bojan Puhek

Po tehtnem premisleku se je stavkovni odbor Koordinacije novinarskih sindikatov RTV Slovenija odločil za zaostritev stavkovnih aktivnosti v torek, 4. aprila 2023, saj razlogi za preklic stavke niso izpolnjeni, je sporočilo generalno vodstvo stavkovnega odbora KNS. Nadaljujejo pa se intenzivna pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma. 

Stavka s prekinitvijo dela bo na RTV potekala v torek od 00.00 do 24.00, vsebine na programih RTV Slovenija pa bodo zato okrnjene oziroma prilagojene, so še sporočili, ob tem pa dodali, da so stavkajoči z vodstvom RTV Slovenija podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa. Del stavkovnih aktivnosti bosta tudi novinarska konferenca in zbor zainteresirane javnosti pred stavbo RTV Slovenija, ki bo v torek, 4. aprila 2023, med 17. in 20. uro.

Vodstvo: Storili bomo vse, da bodo gledalci stavko občutili v najmanjši meri 

Vodstvo RTV Slovenija je medtem sporočilo, da bo storilo vse, da bodo gledalci, poslušalci in bralci stavko občutili v najmanjši meri. Kot so zapisali, bodo zaradi stavke novinarskega sindikata jutri, v torek, 4. aprila 2023, nekoliko prilagodili programske vsebine in sheme, za kar se uporabnikom programskih vsebin iskreno opravičujejo. "Prepričani smo, da spremembe gledalcev ne bodo bistveno zmotile, saj se številni ustvarjalci za stavko niso odločili, prav tako se za prekinitev dela nista odločila druga dva reprezentativna sindikata. Vsem zaposlenim, ki se za stavko niso odločili, se zahvaljujemo," so navedli v sporočilu za javnost. 

Ob tem so dodali, da se zavedajo, da je pravica do stavke ustavna pravica, ki jo spoštujejo in je nikakor ne bodo ovirali, skladno z zakonom pa tudi stavkajoči ne smejo preprečevati ali ovirati dela tistih, ki se za stavko niso odločili in želijo nemoteno opravljati svoje delo, menijo. 

Vodstvo RTV Slovenija si bo še naprej prizadevalo za dialog z novinarskim sindikatom in bo storilo vse, da bi prišlo do sklenitve stavkovnega dogovora, so zapisali ob koncu. 

Dve sodbi sta potrdili nezakonito in neprofesionalno delo vodstva RTV 

Vse, ki podpirajo prizadevanja za neodvisno javno RTV, vabijo, da se jim na stavkovnih aktivnostih pridružijo v čim večjem številu. Kot so še pojasnili, stavkovne aktivnosti zaostrujejo tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTV Slovenija deluje nezakonito in neprofesionalno. 

"Zahtevamo dostojne delovne pogoje, varno okolje in dostojno plačilo za vse, spoštljiv odnos nadrejenih, profesionalne, strokovne in etične odločitve in odstop nezakonitega vodstva RTV," navajajo v sporočilu za javnost. 

V sporočilu dodajajo, da "se s poslabšanjem pogojev dela soočajo vsi zaposleni, delo in ustvarjalci so vse manj cenjeni, zaradi neprofesionalnih potez vodstva in padca ugleda javnemu zavodu pa postajajo tarče nezadovoljstva javnosti tudi zaposleni".

"Novinarski sindikati so izključeni iz socialnega dialoga" 

"Vodstvo RTV se odgovornostim izogiba, pri protipravnih, nezakonitih in neprofesionalnih ravnanjih pa ga podpirata programski in nadzorni svet. Nestrokovne, neprofesionalne in sporne programske odločitve v. d. direktorja televizije, ki ignorira strokovno presojo zaposlenih, so vrhunec rušenja profesionalnih in programskih standardov na Televiziji Slovenija. Pravno sporen podpis aneksa 14 h kolektivni pogodbi RTV med generalnim direktorjem in drugima reprezentativnima sindikatoma je sicer popravil nekatere plačne krivice, a je izpustil najslabše plačane zaposlene, sedanjemu vodstvu, ki je na svojih položajih očitno nezakonito, pa zagotovil zlata padala v obliki visokih odpravnin. Podpisniki so s tem pristali na očitno plačno diskriminacijo in osebne koristi posameznikov," so še pojasnili. 

Novinarski sindikati so zaradi kritičnega opozarjanja na nepravilnosti, protipravne poteze vodstva in namerno finančno izčrpavanje javnega medija izključeni iz socialnega dialoga, naši člani so diskriminirani in šikanirani. "Ker se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTV se slabšajo, vedno bolj je ogrožen javni interes, novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščajo," so sklenili. 

Klemen Jaklič
Novice DZ za izločitev Klemna Jakliča iz presoje ustavnosti novele o RTVS
Tornado v ZDA
Novice Število žrtev tornada v ZDA narašča #video
Plaz
Novice Ena od žrtev snežnih plazov na Norveškem slovenski državljan
Tornado ZDA
Novice V pustošenju tornada v ZDA več mrtvih #video
Ne spreglejte