Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 4. 2023,
8.09

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Natisni članek

žrtve Joe Biden ZDA tornado

Sobota, 1. 4. 2023, 8.09

1 leto

V pustošenju tornada v ZDA več mrtvih #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,33

2

Medtem ko si je ameriški predsednik Joe Biden ogledoval posledice pustošenja tornada v Mississippiju, je v petek močan tornado prizadel tudi mesto Little Rock v Arkansasu. V pustošenju tega tornada, ki je povzročil obsežno škodo, so po zadnjih podatkih umrli trije ljudje, poškodovanih jih je bilo najmanj 20.

Veter je pustošil v soseskah v zahodnem Little Rocku in razdejal manjše nakupovalno središče. Nato je prečkal reko Arkansas v severni Little Rock in okoliška mesta, kjer so poročali o obsežni škodi na domovih, podjetjih in vozilih.

Razglasili izredne razmere

Guvernerka Sarah Huckabee Sanders je razglasila izredne razmere in povedala, da je v osrednjem delu zvezne države nastala velika škoda. "Molim za vse, ki so bili in ostajajo na poti tega neurja," je zapisala na Twitterju.

Po podatkih portala poweroutage.us, ki spremlja izpade električne energije, je bilo v petek popoldne v Arkansasu brez elektrike skoraj 70.000 odjemalcev. V sosednji Oklahomi, kjer so sunki vetra s hitrostjo med 50 in 60 kilometri na uro podžgali hitro rastoče travnate požare, je bilo brez elektrike približno 32.000 ljudi.

Joe Biden
Novice Biden: Demokracije po svetu se krepijo. Pohvalil je Hrvaško.

Razmere podobne kot pred tednom dni

Meteorologi so v petek pozvali ljudi, naj se pripravijo na nevarno vreme, vključno s tornadi, in opozorili, da so razmere podobne tistim pred tednom dni, ko je v Mississippiju pustošil uničujoč tornado, v katerem je umrlo najmanj 21 ljudi.

Prizorišče tega uničenja si je v petek ogledal Joe Biden, ki je prebivalcem zagotovil, da jih zvezna vlada ne bo pustila na cedilu. Z njim je bila tudi prva dama Jill Biden. V Rolling Forku je Biden po ogledu razbitin prebral imena vseh 13 prebivalcev majhnega mesta, ki so umrli v neurju. Prebivalcem je priznal, da bo pot do obnove dolga in težka, vendar je dejal, da jim bo pri tem pomagal.

"Tukaj nismo samo za danes. Vse bomo naredili za vas. Poskrbeli bomo, da boste lahko ostali tukaj," je dejal Biden.

Prizorišče tega uničenja si je v petekgledal Joe Biden, ki je prebivalcem zagotovil, da jih zvezna vlada ne bo pustila na cedilu. | Foto: Reuters Prizorišče tega uničenja si je v petekgledal Joe Biden, ki je prebivalcem zagotovil, da jih zvezna vlada ne bo pustila na cedilu. Foto: Reuters

Minuli teden tornado uničil 300 hiš in podjetij

Minuli teden je v mestu Rolling Fork in bližnjem mestu Silver City tornado uničil približno 300 hiš in podjetij ter za seboj pustil kupe lesa, opeke in zvite kovine. Na stotine drugih objektov je bilo močno poškodovanih. V Mississippiju je bilo na podlagi podatkov, ki so jih potrdili mrliški ogledniki, skupno 21 smrtnih žrtev. Ena oseba je umrla tudi v Alabami.

Biden je napovedal, da bo zvezna vlada v naslednjih 30 dneh pokrila celotne stroške državnih nujnih ukrepov, vključno z nadurami za reševalce in čiščenje ruševin. Poleg tega bo zvezna agencija za upravljanje v izrednih razmerah (Fema) v okrožjih, ki jih je prizadelo neurje, odprla centre za odpravo posledic.

Glede na novo študijo bo v ZDA zaradi podnebnih sprememb vse več takšnih silovitih neurij. Te bodo verjetno pogosteje prizadejale bolj naseljene južne države, kot so Alabama, Mississippi in Tennessee. Študija, objavljena v publikaciji Bulletin of the American Meteorological Society, napoveduje, da se bo po vsej državi število neviht, ki bodo povzročale tornade in točo, povečalo za 6,6 odstotka.

Joe Biden
Novice Biden izdal prvi predsedniški veto
Joe Biden
Novice Ameriškemu predsedniku na koži odstranili rakasto znamenje
Ne spreglejte