Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 4. 2023,
7.22

Osveženo pred

1 leto, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

30

Natisni članek

stavka RTV Slovenija

Torek, 4. 4. 2023, 7.22

1 leto, 1 mesec

Stavkajoči na RTV Slovenija znova opozarjajo na nerazumevanje vodstva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,30

30

RTV | Stavkajoči so se pred stavbo RTV zbrali ob 12. uri, znova pa se bodo ob 17. uri.  | Foto STA

Stavkajoči so se pred stavbo RTV zbrali ob 12. uri, znova pa se bodo ob 17. uri.

Foto: STA

Del zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) danes stavka s prekinitvijo dela, a na delovnih mestih. Kot so na novinarski konferenci pred RTVS dejale članice stavkovnega odbora, vodstvo tudi po devetnajstih sestankih ne razume ali noče razumeti stavkovnih zahtev, med katere spadajo tudi novinarska avtonomija ter delo brez zastraševanja. Po 17. uri se bodo stavkajoči in njihovi podporniki znova zbrali pred RTVS.

Novinarski sindikati RTVS s 24-urno prekinitvijo dela zaostrujejo stavkovne aktivnosti. Vsebine RTVS so tako danes okrnjene oziroma prilagojene. Pogajanja z vodstvom namreč do zdaj niso prinesla napredka, poglablja pa se pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, poudarjajo v novinarskih sindikatih.

Fotogalerija
1 / 5

Stavkovni odbor novinarskih sindikatov RTVS po besedah govork "še naprej pričakuje izpolnitev vseh stavkovnih zahtev, predvsem pa novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS," ob tem pa tudi vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko. Poudarile so, da so delo prekinili, ker so zavezani javnosti in stavkajo za javno RTVS, za interese javnosti, pravico do obveščenosti in do svobode izražanja.

V stavkovnem odboru Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS pojasnjujejo, da so se za zaostritev stavkovnih aktivnosti odločili, "ker razlogi za preklic stavke niso izpolnjeni". "Ker se poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in vsebine, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljuje se netransparentno kadrovanje, medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, javni interes pa je čedalje bolj ogrožen, novinarski sindikati v stavkovnih zahtevah ne popuščamo," je navedlo generalno vodstvo stavkovnega odbora Koordinacije novinarskih sindikatov RTVS. Dodali so, da se nadaljujejo pogajanja za sklenitev stavkovnega sporazuma.

Dve sodbi sta potrdili, da vodstvo RTVS dela nezakonito in neprofesionalno 

Stavkovne aktivnosti so po njihovih navedbah zaostrili tudi zato, ker sta dve sodbi o nezakonitem imenovanju generalnega direktorja Andreja Graha Whatmougha in nezakoniti razrešitvi direktorice Natalije Gorščak potrdili opozorila novinarskih sindikatov, da vodstvo RTVS deluje nezakonito in neprofesionalno.

Stavkajoči so sicer z vodstvom RTVS za danes podpisali sporazum o določitvi zagotovitve minimuma delovnega procesa. Članice stavkovnega odbora so dejale, da je vodstvo RTVS v ponedeljek sporočilo, da stavke ne bo oviralo, vendar so na televiziji zamenjali vse stavkajoče urednike ter televizijske voditelje. Vodstvo RTVS je tako po njihovih besedah "zmanipuliralo dogovor," ki so ga sklenili v petek.

Programski svet RTVS bo sicer čez teden dni na izredni seji opravil razpravo o odgovornosti v. d. generalnega direktorja v zvezi s sodbami sodišč, o neukrepanju zaradi upada gledanosti in o informacijah glede kršitev delovne zakonodaje v ugotovitvah delovne inšpekcije, so sporočili s tajništva sveta.

Del stavkovnih aktivnosti bo tudi zbor zainteresirane javnosti pred stavbo RTVS, in sicer med 17. in 20. uro.

Sindikati pri svojih zahtevah ne nameravajo popuščati

V novinarskih sindikatih izpostavljajo še, da v stavkovnih zahtevah ne bodo popuščali, saj se na RTVS poglablja pritisk na novinarsko avtonomijo, kršijo se programski in profesionalni standardi, nadaljujejo in stopnjujejo se samovoljni in nestrokovni posegi v program in v vsebine ter netransparentno kadrovanje. Javni medij se finančno izčrpava, uničuje se ugled javnega servisa, razmere za delo na RTVS se slabšajo, vedno bolj je ogrožen javni interes, opozarjajo.

Med zahtevami izpostavljajo novinarsko, uredniško in institucionalno avtonomijo, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTV Slovenija, vzpostavitev socialnega dialoga in plačano stavko.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob današnji zaostritvi stavkovnih dejavnosti na RTV Slovenija ocenila, da to dejanje priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši. RTV Slovenija na ta način ne more opravljati svojega poslanstva, je dejala v izjavi za javnost in vodstvo hiše pozvala k odstopu.

Kot je izpostavila ministrica, zaposleni na RTV in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov ter etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. Na ta način pa RTV Slovenija po njeni oceni ne more opravljati svojega poslanstva, kot je zapisano v viziji zavoda – biti nepogrešljiv javni medij v slovenskem prostoru, ki mu javnost zaupa zaradi njegove verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti.

Stavkajočim na RTVS podpora različnih organizacij

Stavkajoče na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), ki so danes s 24-urno prekinitvijo dela zaostrili stavkovne aktivnosti, podpirajo različne organizacije. Tako so se med drugim oglasili v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in Društvu novinarjev Slovenije, kjer podpirajo zahteve po uresničevanju javnega interesa in poslanstva RTVS.

V Gibanju Svoboda in Levici izrazili podporo stavkajočim na RTVS

Stavkajočim na Radioteleviziji Slovenija (RTVS) so podporo izrazili tudi v koalicijskih Gibanju Svobodi in Levici. V največji vladni stranki se v znak podpore tako danes ne bodo udeležili večerne oddaje na to temo, v Levici pa ob tem vodstvo RTVS pozivajo k odstopu.

"Dejstvo je, da opazujemo močno razgradnjo javnega servisa in na tem mestu tudi pozivamo trenutno vodstvo, glede na rezultate referenduma, glede na zelo jasno izraženo voljo ljudi, da odstopi in prepusti vodenje nekim novim ljudem, svežemu vetru, ki bo javni servis spravil nazaj v stare tire, v tisto kakovostno televizijo in radio, kot smo ju poznali," je ob današnji stavki na RTVS dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. V nasprotnem primeru bo namreč po njegovih besedah nastala velika škoda za poslušalce in gledalce, ki "v tem trenutku resno opazujejo, kako ta javni zavod razpada pri živem telesu".

Urbanija in Gerič pričakujeta zgladitev nasprotij

V. d. direktorja TVS Uroš Urbanija in odgovorni urednik informativnega programa drugega programa TVS Rajko Gerič sta danes izrazila pričakovanje, da se bodo nasprotja med stavkajočimi novinarji in vodstvom zgladila. Pomembno je, da se začnejo stvari razreševati, meni Gerič, ki vodi stavkovna pogajanja na strani delodajalca.

Urbanija je v današnji izjavi za javnost dejal, da je situacija na RTVS danes neprimerno boljša kot maja lani, ko je Koordinacija novinarskih sindikatov RTVS začela stavko. "Je pa za postoriti še veliko stvari in jih urejamo," je zatrdil. Na očitke sindikatov o vse slabših razmerah in ogrožanju javnega interesa bi sicer lažje odgovarjal, če bi bili bolj konkretni, je dejal. Tistim, ki opozarjajo na odhode novinarjev iz informativnega programa nacionalne televizije, pa odgovarja, da se je število zaposlenih v informativnem programu v zadnjih desetih letih z 90 povečalo na 140.

"Zanesljivo ne trdimo, da je vse v redu. Pomembno pa je, da se stvari začnejo razreševati," je dejal Gerič. Upa, da bodo prišli do stavkovnega sporazuma. To bi moralo biti po njegovem mnenju v interesu obeh strani.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob današnji zaostritvi stavkovnih aktivnosti na RTVS ocenila, da to priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši, in je vodstvo hiše pozvala k odstopu. Urbanija odgovarja, da je to "še eden v vrsti nedopustnih pritiskov". Vlada Roberta Goloba se po njegovih besedah sooča s številnimi protesti, pa zaradi tega ni odstopil še noben minister.

Gerič je povedal, da inšpekcijske službe, ki so spremljale današnji potek stavkovnega dne, niso ugotovile nobene kršitve zakona o stavki. Po njegovih navedbah se vsi držijo dogovora o zagotavljanju minimuma delovnega procesa, ki so ga podpisali.

Glede zahteve stavkajočih novinarjev po umiku opozorila pred odpovedjo zaposlitve 38 novinarjem pa je zagotovil, da je vodstvo takrat, ko bo sklenjen stavkovni sporazum, pripravljeno umakniti ta opozorila. "To bo del stavkovnega sporazuma," je izpostavil.

Urbanija se je zahvalil vsem, ki danes kljub posebnim okoliščinam ustvarjajo program, tudi ekskluzivne novice.

Klemen Jaklič
Novice DZ za izločitev Klemna Jakliča iz presoje ustavnosti novele o RTVS
Neža Kogovšek Šalamon
Novice Na ustavno sodišče predlog za izločitev sodnice Kogovšek Šalamon iz ustavne presoje novele zakona o RTVS
Rtv
Novice Na ustavno sodišče vložena intervencija o vidikih presoje ustavnosti zakona o RTVS
Ne spreglejte