Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 10. 2021,
12.48

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,71

51

Natisni članek

Slovenija COVID-19 Janez Poklukar Bojana Beović

Ponedeljek, 11. 10. 2021, 12.48

2 leti, 6 mesecev

Poklukar: Posvetovalna skupina je za mlajše od 30 let predlagala ... #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,71

51

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča prednostno uporabo cepiv mRNK pred vektorskimi cepivi, je na današnji novinarski konferenci povedal minister za zdravje Janez Poklukar. "Strokovnim priporočilom bomo sledili," je potrdil. Za mlajše od 30 let pa strokovna skupina predlaga uporabo cepiva Pfizerja. Dotaknili so se tudi uporabe zdravila regeneron, možnosti cepljenja proti gripi in tretjega poživitvenega odmerka.

"V zadnjem tednu se je skupno število hospitaliziranih pacientov, obolelih za boleznijo covid-19, v 13 covidnih bolnišnicah znižalo za devet, od tega na intenzivni terapiji za enega pacienta," je minister Janez Poklukar povedal o stanju v bolnišnicah.

Regeneron le v bolnišnicah

"Aplikacija zdravila je predvidena v dnevnih bolnišnicah, predvsem v okviru urgentnih centrov oziroma v domovih za starejše pod nadzorom. Zdravilo je prednostno namenjeno osebam z imunsko pomanjkljivostjo in osebam z dejavniki tveganja za hujši potek bolezni," je o zdravilu povedal minister in dodal: "Ker je povprečna starost na covidnih oddelkih 70 let in imajo starejši večje tveganje za težje bolezni, je smotrno, da se starejši od 65 let ob pozitivnem PCR-testu posvetujejo z zdravnikom o morebitni napotitvi v dnevno bolnišnico na infuzijo zdravila regeneron."

covid
Novice Koronavirus: to so najnovejše številke

Nove odločitve glede cepljenja

Posvetovalna skupina je sprejela tudi naslednje sklepe glede cepljenja:
- Predlagajo, da se tretji, poživitveni odmerek poleg oskrbovancev DSO in posebej ranljivih kroničnih bolnikov priporoči za osebe, stare 65 let in več.
- Člani posvetovalne skupine priporočajo, da se za cepljenje proti covid-19 uporabljajo cepiva mRNK. Vektorska cepiva se lahko uporabijo v primeru kontraindikacij za cepljenje s cepivi mRNK ali na izrecno željo osebe in ob seznanitvi z mogočimi neželenimi učinki.
- Zaradi novih podatkov o možnosti nekoliko povečanega tveganja za pojav miokarditisa/perikarditisa po cepivu Spikevax v primerjavi s cepivom Comirnaty člani posvetovalne skupine pri osebah, mlajših od 30 let, priporočajo prednostno uporabo cepiva Comirnaty.

"Strokovnim priporočilom posvetovalne skupine bomo sledili. Razumem, da dogodki zadnjih dni niso pripomogli k zaupanju v cepljenje, vendar pa je cilj vseh nas, da zajezimo naraščanje okužb in v zimski letni čas stopimo s stabilnim zdravstvenim sistemom," je še povedal Poklukar. Poudaril je, da posamični dogodki ne smejo spodkopati tega, da je cepljenje nepomembnejši javnozdravstveni ukrep v zgodovini medicine, ki je do zdaj rešil na milijone življenj.

V prihodnjih dneh obveščanje o cepljenju proti gripi

Nacionalni inštitut za javno zdravje bo v teh dneh začel obveščati o izvedbenih aktivnostih. Ministrstvo za zdravje bo tudi v sezoni 2021/2022 zagotovilo brezplačno cepljenje za vse prebivalce proti gripi.

"Na tem mestu je moja prošnja, da se cepite, še posebej skupine, za katere je to priporočeno. To so kronični bolniki, starejše osebe, majhni otroci, stari od šest mesecev do dveh let, nosečnice ter osebe z izjemno povečano telesno težo," je pozval minister Poklukar.

premierka Jacinda Ardern Nova Zelandija
Novice Na Novi Zelandiji obvezno cepljenje za učitelje in zdravstvene delavce

Cepljenje je posebej priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebej to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe. Cepljenje proti gripi in cepljenje proti covid-19 se lahko opravita sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, je še poudaril minister.

Poklukar: Prednosti cepljena odtehtajo tveganja

"Večkrat sem že poudaril: prednosti cepljena odtehtajo tveganja. Razumem strah in negotovost, ki jo številni posamezniki doživljajo v čudnem tempu življenja, ki ga narekuje koronavirus, a podatki o hospitalizacijah jasno kažejo, da so cepiva varna in učinkovita. Morebitne pomisleke, prosim, naslovite na svoje izbrane osebne zdravnike, ki najbolje poznajo vaše zdravstveno stanje," je o cepivih še povedal minister.

"Želim si, da čim prej preidemo v življenje, kot smo ga poznali pred epidemijo covid-19, vendar bo to mogoče le z visoko precepljenostjo celotne družbe. Da druge alternative ni, nam kažejo tudi zgledi držav, ki so družbo v celoti odprle in opustile ukrepe za preprečevanje okužb. Vsem je skupna visoka precepljenost. Upam, da jim bo lahko sledila tudi Slovenija," je dodal minister Poklukar.

Poživitveni odmerek

"Podrobna priporočila o uporabi poživitvenega odmerka naj po mnenju EME pripravijo nacionalne institucije, ki se ukvarjajo s cepljenjem ob upoštevanju lokalne epidemiološke situacije. Ta odmerek se da vsaj 28 dni po drugem odmerku. Cepivo Comirnaty, to je cepivo podjetij Pfizer in Biontech, pa se lahko da tudi kot poživitveni odmerek pri starejših od 18 let šest mesecev po drugem odmerku," pa je o poživitvenem odmerku povedala Bojana Beović.

Trendi Na sprehod z otrokom le v plenici: sočutno ali neodgovorno starševstvo? #video

"V Sloveniji smo uporabo dodatnih in poživitvenega odmerka že priporočili, zdaj se spreminja to, da cepljeni osebi za dodatne odmerke in za poživitveni odmerek s cepivom Comirnaty ne bo treba več podpisati seznanitve, da odmerna shema ni odobrena. Poleg tega smo zaradi usklajenosti z drugimi državami spustili starostno mejo za priporočilo na 65 let. Poživitveni odmerek se skladno z našimi priporočili lahko uporablja tudi pri drugih osebah, starejših od 18 let, če to želijo," je dodala.

Že v začetku poletja cepivo mRNK za prednostno uporabo

"Glede vektorski cepiv podjetij AstraZeneca in Janssen je posvetovalna skupina že v začetku poletja priporočila prednostno uporabo cepiv mRNK, ki pa glede na nedavno tragedijo, ki se je zgodila deklici Katji, očitno ni bila upoštevana," je povedala Bojana Beović.

"Glede na poročila se nismo odločili za omejitev po starosti in spolu, saj se resen neželeni učinek, to je pojavljanje krvnih strdkov ob pomanjkanju krvnih ploščic, t. i. sindrom VITT, pojavlja tudi pri starejših in pri moških. Nekatere države se odločajo, da bi ponudile tretji odmerek osebam, cepljenim z vektorskima cepivoma, drugje se za tako priporočilo ne odločajo. Pri nas ostaja ta možnost odprta, ljudje se lahko cepijo, za zdaj pa tega posebej ne priporočamo," je dodala.

"Skupina je iz previdnosti priporočila tudi prednostno uporabo cepiva Pfizer/Biontech pred cepivom Moderna pri mlajših od 30 let zaradi možnosti nastanka vnetja srčne mišice, ki je večja po cepivu Moderna. Praviloma gre za blaga izjemno redka vnetja, a se nam je, dokler ne bo znanega več, zdelo to priporočilo smiselno," je o cepivu Pfizerja še povedala Bojana Beović.

Milan Brglez
Novice Janša Brglezu: Vaši rdeči bratje komunisti in celo njihovi bratranci ...

Beovićeva: Ob možnosti cepljenja zapiranje države ni smiselno

"Poleg spodbujanja cepljenja predvsem v starostnih skupinah nad 50 let je pomembno tudi res dosledno upoštevanje pogoja PCT, saj si s tem lahko omogočimo sorazmerno varno življenje kljub epidemiji nevarne bolezni. Ker si zapiranja države ne želi nihče več in ob tehnologiji, ki jo imamo na razpolago, s tem mislim cepljenje in teste, to tudi ni več potrebno," je sklenila vodja posvetovalne skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Bojana Beović.

Ne spreglejte