SiolNET. Novice Svet
0,88

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 11:46

  V Avstraliji omilitev ukrepov

Na Novi Zelandiji obvezno cepljenje za učitelje in zdravstvene delavce

0,88

termometer

premierka Jacinda Ardern Nova Zelandija | | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Oblasti na Novi Zelandiji so danes sporočile, da za večino zdravstvenih delavcev in učiteljev uvajajo obvezno cepljenje proti covid-19. "Ničesar ne smemo prepustiti naključju, zato cepljenje postaja obvezno," je dejal pristojni minister Chris Hipkins.

Zdravniki, medicinske sestre in drugi zdravstveni delavci, ki so najbolj izpostavljeni, se morajo z obema predpisanima odmerkoma cepiti do 1. decembra, medtem ko morajo vsi, ki delajo v izobraževalnem sektorju in imajo stik z učenci, dva odmerka prejeti do 1. januarja, odločitev novozelandske vlade povzema francoska tiskovna agencija AFP.

"Drzna, a potrebna odločitev"

"Cepljenje ostaja naše najmočnejše in najučinkovitejše orodje za zaščito pred okužbami in boleznijo," je dejal Hipkins, ki je odgovoren za boj proti pandemiji. "To ni lahka odločitev, toda tisti, ki skrbijo za najbolj ranljive skupine, morajo narediti ta dodatni korak," je pojasnil.

Novozelandska zdravniška zbornica podpira obvezno cepljenje, njena predsednica Samantha Murton pa je odločitev označila za "drzno, a potrebno", poroča AFP.

Nova Zelandija v boju proti novemu koronavirusu velja za vzor

Auckland, največje mesto na Novi Zelandiji, se spoprijema z valom novih okužb z različico delta. Premierka Jacinda Ardern je danes sporočila, da za najmanj teden dni podaljšujejo omejitve, ki v mestu veljajo že skoraj dva meseca. V sosednjih regijah pa od četrtka omejitve ne bodo več veljale.

Nova Zelandija v boju proti novemu koronavirusu velja za vzor, prebivalci so ob strogih ukrepih in prepovedi potovanj v državo živeli skoraj normalno življenje, vendar pa je zelo prenosljiva različica delta, kot je avgusta opozorila Ardernova, spremenila pravila igre.

Umrlo je 28 covidnih bolnikov

Potem ko so sredi avgusta v Aucklandu po več mesecih potrdili prvi lokalni prenos okužbe, so oblasti znova uvedle omejitve. Število okužb se je od takrat povzpelo na 1.573.

Na Novi Zelandiji je bilo z vsemi potrebnimi odmerki proti covid-19 do zdaj cepljenih približno 48 odstotkov prebivalcev. V državi s približno petimi milijoni prebivalcev so do zdaj potrdili 4.300 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 28 covidnih bolnikov.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 11:46 11.10.2021

  V Avstraliji omilitev ukrepov

  Na ravni celotne Avstralije je polno cepljenih proti covid-19 trenutno 62 odstotkov. Tamkajšnji mediji so odpravo zaprtja že pozdravili kot dan svobode. Omilitev ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom sicer velja zgolj za polno cepljenje. Ti se bodo lahko od zdaj na prostem družili v skupinah do 30 ljudi. V notranjih prostorih je dovoljeno zbiranje do deset ljudi.

  Nova sproščanja bodo ob doseženi 80-odstotni precepljenosti

  Za cepljene vrata ponovno odpirajo tudi trgovine, restavracije, frizerski saloni, muzeji, kinematografi in fitnesi, kjer bo še naprej veljalo pravilo o vzdrževanju ustrezne medsebojne razdalje. Število obiskovalcev na stadionih ter v živalskih vrtovih so omejili na pet tisoč. Šole bodo vrata odprle 25. oktobra. Ob tem so v Novem Južnem Walesu napovedali novo sproščanje ukrepov, ko bo delež polno cepljenih dosegel 80 odstotkov.

  Ljudje po več kot stodnevnem zaprtju države znova obiskujejo frizerje in bare. | Foto: Reuters Ljudje po več kot stodnevnem zaprtju države znova obiskujejo frizerje in bare. Foto: Reuters

  Dom zapustili le ob izjemnih primerih

  Od izbruha zadnjega vala epidemije covid-19, ki je posledica bolj nalezljive različice novega koronavirusa delta, so lahko prebivalci Novega Južnega Walesa od konca junija svoj dom zapustili samo v izjemnih primerih. V tem času so potrdili približno 63 tisoč okužb z novim virusom, umrlo je več kot 430 covidnih bolnikov.

  V zvezni državi Novi Južni Wales so se storitve odprle za cepljene. | Foto: Reuters V zvezni državi Novi Južni Wales so se storitve odprle za cepljene. Foto: Reuters

  Avstralija, ki je ob začetku epidemije uvedla stroge protikoronske ukrepe ter zaprla svoje meje, je dolgo časa veljala za zgodbo o uspehu v boju proti novemu koronavirusu. Vlada je sledila cilju ničelne covidne strategije, ki jo je spodkopal prihod bolj nalezljive različice delta. V državi z okoli 25 milijoni prebivalcev so do zdaj po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa potrdili 129.567 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 1.448 covidnih bolnikov.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin