SiolNET. Novice Slovenija
8,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V torek 19 novih okužb, novo žarišče v Hrastniku

8,88

termometer

Dom Hmelina Silva Duler Radlje ob Dravi starejši demenca
Trenutno v Hrastniku beležijo 19 aktivnih okužb, od tega sedem v domu starostnikov. V Centru starejših Pristan v Vipavi imajo trenutno 24 okuženih, med njimi je 15 stanovalcev. Foto: Matjaž Vertuš

V torek so pri 1.112 testih potrdili 19 okužb z novim koronavirusom, kar je devet več kot v ponedeljek. Šlo je za prvi ponedeljek v zadnjih tednih, ko številke glede na soboto in nedeljo niso bistveno narasle. Število okuženih se povečuje tudi v Hrastniku, kjer že nekaj dni nastaja eno od žarišč novega koronavirusa. Trenutno v Hrastniku beležijo 19 aktivnih okužb, od tega sedem v domu starostnikov. V Centru starejših Pristan v Vipavi imajo trenutno 24 okuženih, med njimi je 15 stanovalcev.

Aktivno okuženih je 266 oseb, v bolnišnicah se zdravi 16 oseb, od tega ena na intenzivni negi, kažejo podatki covid-19 sledilnika. Pet novih okužb so v torek potrdili v občini Velenje, dve v občinah Hrastnik, po eno pa v občinah Ljubljana, Dravograd, Koper, Slovenska Bistrica, Murska Sobota, Kranj, Šentjur, Šentjernej, Kamnik, Jesenice, Mozirje in Šmartno ob Paki, kjer so okužbo potrdili sploh prvič.

 

Od začetka ponovne rasti okužb v Sloveniji pred tremi tedni je bil včeraj prvi ponedeljek, ko število okuženih glede na konec tedna ni bistveno naraslo. Ob sobotah in nedeljah se namreč opravi manj testov, zato odkrijejo tudi manj okuženih. Ti se potem testirajo ob ponedeljkih, zato je bilo zadnjih nekaj ponedeljkov število novookuženih precej višje kot ob nedeljah in sobotah. V torek je število spet naraslo, potrdili so 19 novih okužb. Do zdaj so v Sloveniji potrdili 1.878 okužb, skupaj pa so opravili 118.353 testov.

Bohinj Novice Slovenske občine, kjer ni bilo potrjene še nobene okužbe #seznam

V centru starejših v Vipavi 24 okuženih

V Centru starejših Pristan v Vipavi imajo trenutno 24 okuženih z novim koronavirusom, med njimi 15 stanovalcev, osem zaposlenih in enega zunanjega sodelavca, je za STA povedal direktor centra Martin Kopatin. Trenutno je v rdeči coni sedem stanovalcev, osem jih je na infekcijski kliniki. Vsi stanovalci sicer ostajajo v karanteni, to pomeni, da so v svojih sobah. Prav tako je v karanteni še vedno 11 zaposlenih, med njimi vsi okuženi zaposleni in zunanji sodelavec, piše STA.

Ob koncu tedna so opravili drugo testiranje vseh stanovalcev in zaposlenih, od petka so odkrili še tri nove okužbe, in sicer dve pri stanovalcih in eno pri zaposlenem. Po Kopatinovih besedah naj bi zanje epidemiologi menili, da so bili okuženi že prej, vendar je bil prvi test negativen.

V centru Pristan bodo testiranje opravili vsaj še enkrat, predvidoma bodo ob koncu tedna ponovno testirali vse stanovalce in zaposlene ter zunanje sodelavce, piše STA.

Plaža. Dekle. Morje. Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video

V Hrastniku število okuženih še naraslo

V Hrastniku, kjer že nekaj dni nastaja eno od žarišč okužbe z novim koronavirusom, se število pozitivnih na testiranjih tudi danes povečuje. Kot so predstavniki občine, doma starejših in zdravstvenega doma sporočili na novinarski konferenci, trenutno pri njih beležijo že 19 aktivnih okužb, od tega sedem v domu starejših.

Hrastniški župan Marko Funkl je po poročanju STA povedal, da imajo po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje v njihovi občini danes v primerjavi s torkom že osem okuženih več. Ob tem je dodal, da je v Sloveniji trenutno 266 primerov aktivnih okužb, kar pomeni, da bo ob podobni rasti pri njih že v četrtek desetina vseh pozitivnih v državi. "Zato resnično prosimo za aktivno vključitev vseh strokovnjakov in pristojnih služb v reševanje razmer," je dejal župan.

Spomnil je, da so bile v času epidemije nekatere ustanove zaprte in so si lahko medsebojno pomagali s kadre, zdaj pa so skoraj vsi koraki prepuščeni občinam. Spet je poudaril, da je hrastniški dom starejših eden izmed tistih, ki imajo izrazito slabe infrastrukturne možnosti, ter dodal, da direktorji zdravstvenih domov in domov za starejše od konca epidemije nimajo več na voljo covid računa, prek katerega bi krili izredne stroške dodatnih del ali zaposlitev, zato so lahko ogrožena življenja ljudi.

Povedal je še, da so tudi na občini in v tamkajšnji upravni enoti sprejeli ukrepe za zmanjšanje možnosti širitve virusa. Stranke se tako morajo za urejanje zadev predhodno naročati po telefonu ali elektronski pošti, brez predhodne najave pa lahko na občini urejajo samo najnujnejše zadeve. Od ostalih javnih zavodov je mladinski center zaprt, knjižnica pa obratuje po predhodnem naročilu z izdajo knjig na okencu. V občini z današnjim dnem znova zapirajo otroška in športna igrišča, izdali so tudi odredbo o prepovedi kurjenja v naravnem okolju.

Hrvaška Novice Na Hrvaškem 92 novih okužb, v BiH okužena premierja obeh entitet

Razmere vedno bolj resne tudi v domu starostnikov

Razmere se vse bolj resne tudi v domu starejših. Po besedah direktorja Draga Kopušarja je do danes pri njih evidentiranih sedem okužb, od tega štiri pri zaposlenih, tri pa pri stanovalcih. Danes so odvzeli brise še vsem preostalim zaposlenim, brise pri stanovalcih pa jemljejo po presoji zdravnika.

Medtem so že aktivirali tudi rdečo cono, v kateri je trenutno nameščen en stanovalec z okužbo, tja pa bodo morali tudi ostali okuženi stanovalci, ki sicer ne bodo kazali simptomov. Prva dva okužena sta bila sicer že v začetku tedna prepeljana v mariborsko bolnišnico.

"Zaposleni z okužbo so izločeni iz delovnega procesa, tiste, ki so na dopustu, pa smo poklicali nazaj na delo. Enako velja tudi za tiste, ki bi morali oditi na dopust v naslednjih dneh," je pojasnil Kopušar. Glede na zdravstvene razmere v občini in hitro naraščanje števila okužb so tudi v zdravstvenem domu že sprejeli nekatere ukrepe in priporočila, ki so nujno potrebni za zmanjšanje tveganja prenosa okužb.

Kot je povedal direktor Gregor Pajič, do nadaljnjega brez predhodne najave ne bo mogoč dostop do zaprtih prostorov. Za nujne primere naj pacienti pokličejo na telefonsko številko 112 ali 03 56 54 451, vse ambulante, dispanzerji in oddelki zdravstvenega doma pa bodo dosegljivi v siceršnjih urah poslovanja.

Vse, ki bi sumili na okužbo z novim koronavirusom, Pajič poziva, naj ostanejo doma, se po telefonu povežejo z osebnim zdravnikom in čakajo na nadaljnja navodila. V Hrastniku je do izbruha covida-19 prišlo v zadnjem tednu, potem ko so več okužb zaznali predvsem znotraj skupine ljudi, ki so se okužili na večji zasebni zabavi. Med temi sta bili tudi zaposleni iz doma starejših, piše STA.

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 7
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin