Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 7. 2020,
10.12

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Sreda, 15. 7. 2020, 10.12

3 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem 92 novih okužb, v BiH okužena premierja obeh entitet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

21

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 92 ljudeh. Največ novih primerov so potrdili v Zagrebu, in sicer 18, visoko rast novih okužb pa imajo tudi v Karlovcu, kjer so potrdili 12 novih okužb. V državi je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na poštah, v bankah, frizerskih in kozmetičnih salonih. V BiH so danes zabeležili 223 novih okužb, premierja Federacije BiH so zaradi bolezni covid-19 prepeljali v bolnišnico, okužen je tudi premier Republike srpske.

Skupaj so okužbo z novim koronavirusom od začetka epidemije na Hrvaškem potrdili pri 3.953 ljudeh. Trenutno imajo 1.204 aktivne primere, v zadnjih 24 urah pa so opravili 1.804 teste. V zadnjem dnevu niso imeli novih primerov smrti, doslej sicer skupno 120.

Kot so povedali odgovorni, je številka večja kot dan pred tem, ko so na Hrvaškem poročali o 53 novih primerih, a nimajo večjih žarišč. Nekoliko večja številka je le v Karolovški županiji, a so vsi primeri povezani z eno družino že okužene osebe. 

Med aktivnimi primeri okužb je 132 bolnikov na zdravljenju v bolnišnicah, pet jih je na ventilatorjih. Okrevalo je 2629 ljudi, je novinarjem povedala članica štaba Maja Grba-Bujević. Kot je dodala, sta v samoizolaciji 5002 osebi, med obolelimi pa je tudi 83 zdravstvenih delavcev, še 498 njihovih kolegov je v samoizolaciji, poroča STA.

Največ okužb v zadnjih 24 urah je bilo na območju prestolnice Hrvaške. | Foto: Reuters Največ okužb v zadnjih 24 urah je bilo na območju prestolnice Hrvaške. Foto: Reuters Največ okužb v zadnjih 24 urah na območju Zagreba

Čeprav se je današnje število skoraj podvojilo v primerjavi s 52 okuženimi v torek, vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak pričakuje, da se bo število novih okužb v prihodnjih dneh zmanjševalo.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je v preteklih 24 urah bilo največ novih okužb na območju Zagreba, iz katerega so poročali o 21 novih okužbah. Več kot tretjino od 92 novih primerov v državi so sicer potrdili v slavonskih županijah, piše STA.

Kar zadeva obalne županije, je največ novih primerov v zadnjih 24 urah prijavila Splitsko-dalmatinska županija, v kateri so potrdili devet okužb. Po pet primerov je bilo v Primorsko-goranski in Dubrovniški županiji. V Istrski in Šibeniško-kninski županiji sta po dva nova primera, v Zadrski županiji pa eden, kažejo poročila županijskih štabov.

Odločitev o obveznih maskah velja tudi pri storitvah, kot so frizerski in kozmetični saloni, v katerih so doslej maske priporočali, a niso bile obvezne. | Foto: Getty Images Odločitev o obveznih maskah velja tudi pri storitvah, kot so frizerski in kozmetični saloni, v katerih so doslej maske priporočali, a niso bile obvezne. Foto: Getty Images Maske na Hrvaškem obvezne tudi tam, kjer so bile do zdaj le priporočene

Pomočnik notranjega ministra Damir Trut je poudaril, da so z današnjim dnem uveljavili obvezno uporabo zaščitnih mask tudi za zaposlene v podjetjih, ustanovah in institucijah, ki delajo s strankami. Tudi uporabniki njihovih storitev jih morajo nositi.

Capak je pojasnil, da se odločitev nanaša na pošte, banke in podobne ustanove, v katerih uporabniki pogosto na storitve čakajo tudi v vrstah pred okenci. Poudaril je, da odločitev velja tudi pri storitvah, kot so frizerski in kozmetični saloni, v katerih so do zdaj maske priporočali, a niso bile obvezne.

Na novinarsko vprašanje, ali se je od torka spremenilo število okuženih turistov, je Capak še dejal, da so imeli en primer v skupini 16 danskih turistov, ki so bili v zdravilišču v Sisaško-moslavški županiji, kot tudi primer družine iz Švice, ki je bila na počitnicah v Splitu, še poroča STA.

Vrh ministrstva v karanteni

Okužbo so medtem potrdili tudi pri državni sekretarki Ivani Franić z ministrstva za znanost in izobraževanje, ki naj bi se okužila na poroki v Zadru. Epidemiologi so zato za uradnike ministrstva, tudi ministrico Blaženko Divjak, odredili karanteno. Ministrica je sicer sporočila, da je bil njen test negativen, a bo morala test čez nekaj dni ponoviti, ker je bila v stiku z okuženo.

Koronavirus, Covid-19, cepivo
Novice Dobre novice iz ZDA: cepivo za koronavirus je izjemno uspešno

Ministrica Divjakova naj bi bila na poroki, na kateri je bilo okoli 300 gostov iz vse Hrvaške, tudi več uradnikov z obrambnega ministrstva in iz oboroženih sil. Pri najmanj 23 gostih, ki so bili na poroki, so potrdili okužbo. 

Ponovno testirali tudi Plenkovića

Ker se je Divjakova udeležila sestanka, na katerem je bil tudi predsednik vlade Andrej Plenković, so na koronavirus znova testirali tudi njega, a je bil test negativen.

Test na koronavirus je bil znova negativen pri Andreju Plenkoviću. | Foto: Reuters Test na koronavirus je bil znova negativen pri Andreju Plenkoviću. Foto: Reuters

 

Hrvaška
Novice Kako ravnati, če na Hrvaškem zaznamo simptome okužbe z novim koronavirusom #video

V Srbiji od petka maske znova obvezne

V Srbiji bodo zaradi skrb vzbujajočega širjenja novega koronovirusa v petek znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje metra in pol.

Maske bodo od petka v Srbiji znova obvezne tudi na prostem, kjer ne bo mogoče ohranjati razdalje metra in pol. | Foto: Reuters Maske bodo od petka v Srbiji znova obvezne tudi na prostem, kjer ne bo mogoče ohranjati razdalje metra in pol. Foto: Reuters Srbski krizni štab je po današnjem sestanku sporočil, da bo od petka po vsej državi znova obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih prostorih, pa tudi na prostem, kjer ni mogoče ohranjati razdalje metra in pol, kot so vrste pred trgovinami ali avtobusne postaje. Zaščitne maske sicer priporočajo na vseh javnih krajih na prostem, poroča STA.

Od petka bo tudi prepovedano zbiranje več kot deset ljudi na javnih krajih, tako zaprtih kot odprtih. Ob tem so državljane znova pozvali k spoštovanju vseh ukrepov.

Podpisali dogovor z EU in uradom ZN

V Srbiji zadnje tedne opažajo porast okužb in smrti zaradi bolezni covid-19. Razmere so še posebej skrb vzbujajoče v prestolnici Beograd, kjer so zasedene vse kapacitete bolnišnic. Do zdaj so potrdili 18.983 okužb, umrlo je 418 bolnikov. Več kot deset življenj dnevno covid-19 zahteva zadnjih devet dni.

Tako tudi podatki zadnjih 24 ur kažejo, da je zaradi covida-19 umrlo še 11 bolnikov, novih okužb so potrdili 351. Na ventilatorjih je 169 bolnikov. V zadnjih 24 urah so hospitalizirali še 234 bolnikov, tako da jih je sedaj v bolnišnicah skupno 4667. Doslej so v državi potrdili 19.334 okužb, 429 bolnikov je umrlo, poroča STA.

V okviru okrepljenih prizadevanj za zajezitev virusa je pristojno srbsko ministrstvo danes v Beogradu podpisalo dogovor z EU in uradom ZN, v skladu s katerim bo Evropska unija financirala plače dodatnim 200 zdravstvenim delavcem, med katerimi bodo tudi zdravniki in medicinske sestre, ki bodo prihodnjih šest mesecev v prvih vrstah sodelovali v boju proti virusu v Srbiji. Vodja delegacije EU v Srbiji Sem Fabrizi je ob tem poudaril, da se je EU za ta neobičajen korak odločila zaradi vse večjega števila obolelih in mrtvih zaradi bolezni covid-19, piše STA.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video

V BiH 223 novih okužb

Večje število okužb v zadnjih tednih potrdijo tudi v sosednji Bosni in Hercegovini. V zadnjem dnevu so potrdili 223 novih okužb po opravljenih več kot 1.500 testih. Največ, 137, so jih potrdili v Federaciji BiH. V Republiki Srbski je umrl še en bolnik s covid-19, Banjaluka pa je mesto, v katerem so potrdili največ okužb v zadnjem dnevu, 30.

V BiH od preteklega tedna vsak dan potrdijo trimestno število okuženih. Izjema je bil le 11. julij, ko so jih potrdili 90. V državi so do zdaj potrdili več kot 7.000 okužb, umrlo je 232 ljudi, poroča STA.

Premierja Federacije BiH zaradi covid-19 prepeljali v bolnišnico

Premierja Federacije BiH Fadila Novalića, ki so mu v ponedeljek potrdili okužbo z novim koronavirusom, so morali danes zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja prepeljati v bolnišnico, je sporočil njegov svetovalec Zoran Blagojević. "Premier zaradi pljučnice potrebuje bolnišnično zdravljenje," je povedal Blagojević.

Pojasnil je, da je Novalić čez dan občutil slabost in dobil vročino. Nato so ga na sprejeli v bolnišnici Podhrastovi v Sarajevu, kjer zdravijo bolnike s covid-19. Regionalna televizija N1 ob tem poroča, da mu morajo umetno dovajati kisik, poroča STA. Okužbo z novim koronavirusom so premierju Federacije BiH potrdili v ponedeljek. Prve simptome okužbe je zaznal na obeleževanju 25. obletnice genocida v Srebrenici pretekli teden.

Okužen je tudi premier Republike srbske Radovan Višković

Iz urada predsednika vlade druge entitete v BiH, Republike srbske so sporočili, da so danes s testiranjem potrdili, da je z novim koronavirusom okužen tudi njihov premier Radovan Višković.

Podrobnosti o Viškovićevem zdravstvenem stanju niso sporočili. Dodali so le, da je odpovedal vse načrtovane dejavnosti, nadaljnje delo vlade pa bodo organizirali v skladu s priporočili Instituta za javno zdravstvo Republike srbske in epidemioloških služb.

V Avstriji več kot sto novih primerov okužbe s koronavirusom

V Avstriji so danes potrdili več kot sto novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so prejšnjih nekaj dni poročali o dvomestnem prirastu. V zadnjem dnevu so potrdili 119 novih primerov, v bolnišnicah se zdravi 96 bolnikov.

Število aktivno okuženih ostaja stabilno, teh je 1269, kar je sicer 30 več kot dan prej. Od 96 bolnikov v bolnišnicah jih je deset na intenzivni negi. Skupno so v državi potrdili 19.077 okužb s koronavirusom, od tega je umrlo 684 oseb.

V Spodnji Avstriji so danes odkrili novo žarišče okužb. V obratu za predelavo svinjine v kraju Eggenburg blizu meje s Češko se je okužilo najmanj 29 ljudi, rezultate testov za več deset ljudi še čakajo. Več kot 240 zaposlenih v obratu je v karanteni, poroča STA.

Ne spreglejte