Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 7. 2020,
20.37

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

25

Natisni članek

virus okužba Koronavirus Hrvaška

Torek, 14. 7. 2020, 20.37

3 leta, 9 mesecev

Kako ravnati, če na Hrvaškem zaznamo simptome okužbe z novim koronavirusom #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,11

25

Najpogostejša dilema Slovencev to poletje je zagotovo odločitev o dopustovanju na Hrvaškem. Slovenska zdravniška stroka ljudem raje priporoča počitnice v Italiji, če vas vleče na Hrvaško, pa morate vedeti, da so tam trenutno potrdili več okužb z novim koronavirusom. Med okuženimi so tudi turisti iz Srbije, Makedonije, Švedske, ZDA in Velike Britanije. Če se torej odločimo za počitnice na Hrvaškem, kakšna so pravila in kako ravnati ob primeru znakov okužbe? Več v zgornjem posnetku.

Po zadnjih podatkih je na Hrvaškem pol milijona turistov, v enakem obdobju lani jih je bilo kar 50 odstotkov več, so poročali v oddaji Planet 18 na Planetu. Kljub poslabšanju epidemioloških razmer se za oddih pri naših južnih sosedih še vedno odloča veliko Slovencev.

koronavirus Hrvaška
Novice Na Hrvaškem 52 okužb z novim koronavirusom, umrl je en človek

Južni sosedje zagotavljajo: letošnje poletje bo varno kot še nikoli do zdaj

Na Hrvaškem so po daljšem obdobju spet obvezne maske v zaprtih prostorih, strožja so tudi pravila v skupnih javnih prostorih. "V restavracijah je dovolj prostora, da ni gneče, da se lahko usedete dovolj stran od druge mize," pojasnjuje direktorica Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Metka Bradetić.

Hoteli, apartmaji in kampi delujejo z omejenim številom kapacitet, kar pomeni, da hrvaške plaže niso tako polne, kot jih poznamo iz prejšnjih poletnih sezon. | Foto: Pixabay Hoteli, apartmaji in kampi delujejo z omejenim številom kapacitet, kar pomeni, da hrvaške plaže niso tako polne, kot jih poznamo iz prejšnjih poletnih sezon. Foto: Pixabay

Hoteli, apartmaji in kampi delujejo z omejenim številom kapacitet, kar pomeni, da hrvaške plaže niso tako polne, kot jih poznamo iz prejšnjih poletnih sezon. "To bo zelo posebno poletje, ki bo zapisano v zgodovino kot nikoli varnejše," meni Bradetićeva. Kljub temu se je treba zavedati, da novi virus ne počiva. Če opazite simptome okužbe, Bradetićeva ljudem svetuje, naj se obrnejo na domačina oziroma gostitelja, ki naj pokliče epidemiološko službo ali prvo najbližjo ambulanto.

Hrvaška
Novice Na Hrvaškem potrdili še 53 novih okužb, v Srbiji vse več ljudi na ventilatorjih #video

Zahtevajte obravnavo v javnem zdravstvenem domu

A pozor, če vas bodo napotili v turistično ambulanto, zahtevajte obravnavo v javnem zdravstvenem domu, saj se boste tako, če ste seveda imetnik brezplačne evropske zdravstvene kartice, izognili visokim stroškov. "Pojdite k izvajalcu, ki je del javne mreže. Te ambulante imajo ponavadi nalepko, s katero je označeno, da sprejemajo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja," pravi direktor področja za urejanje zavarovanj in mednarodno zdravstveno zavarovanje pri ZZZS Klemen Ganziti.

Če vas zdravnik v javni ambulanti napoti na testiranje za covid-19 in v nadaljevanju na zdravljenje, povezano z omenjeno boleznijo, bo stroške krila evropska kartica zdravstvenega zavarovanja. "Če uveljavljate storitev na podlagi evropske kartice, je ta brezplačna, edina stvar, ki jo morda morate plačati, je na primer na Hrvaškem tako imenovana partipacija. Vsak obisk zdravnika stane deset kun oziroma dober evro, enako velja za vsako izdano zdravilo," pojasnjuje Ganziti.

Hrvaška. Obala. Morje. Plaža. Poletje.
Novice Kdaj bo Hrvaška na rdečem seznamu #izračun #video

V turističnih ambulantah vam lahko za test zaračunajo tudi do 200 evrov

Medtem vam lahko v turističnih ambulantah za test zaračunajo tudi do 200 evrov. Prav tako bodite pozorni na drobni tisk komercialnih zavarovalnic, saj nekatere ne krijejo stroškov testiranja. "Vsak turistični objekt ima določena pravila in tudi sobe, v katere se lahko izolira okuženega in njegovo družino," dodaja Bradetićeva. Okužene turiste iz drugih držav, ki ne potrebujejo zdravljenja v bolnišnici, bodo prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo zbolelih oseb. Informacija o tem, kdo bo kril stroške omenjene karantene, ni znana, so še poročali na Planetu.

Rovinj Istra
Novice Skok okužb v Istri, skupno na Hrvaškem 50 novih primerov
Ne spreglejte