SiolNET. Novice Slovenija
4,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Po objavi spornega posnetka sta se odzvala Spar in Lidl

4,71

termometer

c | Dodali so, da so pri izbiri dobaviteljev mesa posebej pozorni, da so ti pri reji in predelavi izdelkov trajnostni in odgovorni. Od njih zahtevajo redno poročanje o zagotavljanju ustreznega poteka delovnih procesov. | Foto: Equalia
Dodali so, da so pri izbiri dobaviteljev mesa posebej pozorni, da so ti pri reji in predelavi izdelkov trajnostni in odgovorni. Od njih zahtevajo redno poročanje o zagotavljanju ustreznega poteka delovnih procesov. Foto: Equalia

Trgovca Lidl in Spar sta v stiku z dobaviteljem AIA, ki ga španska nevladna organizacija Equalia povezuje s farmo piščancev v Italiji, kjer so posneli trpinčenje živali. "Od predstavnikov AIA smo zahtevali celostno poročilo," so povedali v Sparu Slovenija, podobno so od njega zahtevali v Lidlu Slovenija.

"Ravnanja, ki so prikazana na posnetku, so nesprejemljiva in v nasprotju z našimi načeli. Zato smo od predstavnikov AIA nemudoma zahtevali, da temeljito pregledajo svoje obrate in ravnanje zaposlenih ter nam v najkrajšem možnem času posredujejo celostno poročilo," so danes za STA povedali v Sparu Slovenija in dodali, da tudi v AIA ostro obsojajo prikazano ravnanje.

Kot so dejali, je koncern Spar v preteklosti že pregledal obrate farme AIA. "Kršitve niso bile zaznane, prostori za vzrejo piščancev so bili zgledno urejeni. Če se bo izkazalo, da je pri vzreji piščancev tokrat prišlo do nehumanih praks, bomo ustrezno ukrepali," so napovedali.

pišče Novice To se zgodi s piščanci, preden jih dobite na krožnik #video

Pri dobaviteljih bodo še posebej pozorni

Dodali so, da so pri izbiri dobaviteljev mesa posebej pozorni, da so ti pri reji in predelavi izdelkov trajnostni in odgovorni. Od njih zahtevajo redno poročanje o zagotavljanju ustreznega poteka delovnih procesov.

Podobno so za STA po objavi videoposnetka v sredo povedali v Lidlu Slovenija. Poudarili so, da se v njihovi dobavni verigi zavedajo "svoje odgovornosti do zagotavljanja dobrega počutja živali" in jo jemljejo zelo resno. "Z vsemi našimi dobavitelji imamo podpisan kodeks ravnanja, ki jih med drugim zavezuje k doslednemu spoštovanju standardov za ustrezno ravnanje z okoljem, zaposlenimi in živalmi," so pojasnili.

Prakse iz posnetka zavračajo

Prakse iz videoposnetka "odločno zavračamo", so podčrtali v Lidlu in dodali, da so z dobaviteljem v stiku in bodo na podlagi ugotovitev zavzeli tudi stališče ter po potrebi sprejeli primerne ukrepe.

Španska nevladna organizacija Equalia je v sredo objavila videoposnetek trpinčenja živali s farme piščancev v Italiji. Farma je povezana s podjetjem AIA skupine Gruppo Veronesi, ki velja za četrtega največjega perutninarja v Evropi. Izdelke podjetja po navedbah nevladnikov v Sloveniji prodajata trgovini Lidl in Spar Slovenija.

Golob, Zorčič Novice Nespodobna Golobova ponudba Zorčiču, da bi bil kot Lubej SD Luka Mesec Novice Nov udarec za Levico. Pomemben član jim je odletel h Golobu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin