Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
9. 4. 2024,
11.25

Osveženo pred

1 mesec, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

Natisni članek

naložba Ukrajina perutnina piščančji izdelki piščančje meso Piščanci gospodarstvo Hrvaška

Torek, 9. 4. 2024, 11.25

1 mesec, 2 tedna

Ukrajinci z milijardno naložbo v piščančje farme na Hrvaškem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45
Hlev Pivka Perutninarstvo | "Imeli bomo valilnico jajc, proizvodnjo živalske krme, pitanje in predelavo piščancev, bioplinarno, čistilec odpadnih voda najvišje stopnje," je povedal predsednik uprave Matiukhove družbe Petrinja Chicken Company (PCC) Oleksij Ševčenko in dodal, da bo šlo za krožno gospodarstvo z minimalnim vplivom na okolje. Fotografija je simbolična. | Foto STA

"Imeli bomo valilnico jajc, proizvodnjo živalske krme, pitanje in predelavo piščancev, bioplinarno, čistilec odpadnih voda najvišje stopnje," je povedal predsednik uprave Matiukhove družbe Petrinja Chicken Company (PCC) Oleksij Ševčenko in dodal, da bo šlo za krožno gospodarstvo z minimalnim vplivom na okolje. Fotografija je simbolična.

Foto: STA

Na Hrvaškem bosta v Siško-moslavški županiji v prihodnjih letih vzniknila projekta piščančjih farm, vredna več kot milijardo evrov. Vlagatelja obeh prihajata iz Ukrajine. Prvi je Jurij Kosiuk, drugi pa Andrej Matiukha, ki v prihodnjih dveh letih načrtuje za 700 milijonov evrov naložb in zaposlitev 3500 delavcev.

Jurij Kosiuk, ki je v poslovnih krogih znan kot evropski kralj piščančjega mesa, je večinski lastnik ukrajinske skupine MHP, ki je pred štirimi leti prevzela Perutnino Ptuj. Da bo na Hrvaškem zgradil tri piščančje farme, so hrvaški mediji poročali januarja. Piščančje farme bo gradilo podjetje Perutnina Ptuj - Pipo Čakovec, ki je prav tako v lasti skupine MHP.

Hrvaški časnik Večernji list danes piše, da ima velike načrte na področju vzreje piščancev tudi Andrej Matiukha, ki je na Hrvaškem znan kot lastnik športnih stavnic FavBet in igralnic.

jajca
Novice Evropski kralj piščancev se po Sloveniji širi tudi na Hrvaško

Predsednik uprave Matiukhove družbe Petrinja Chicken Company (PCC) Oleksij Ševčenko, ki je uspešno izvedel gradnjo velikih piščančjih farm v Ukrajini in Kazahstanu, je za Večernji list povedal, da so na Hrvaškem v sklepni fazi projektiranja. Gradnjo farm bodo začeli najpozneje do začetka naslednjega leta. Konec prve faze in začetek proizvodnje načrtujejo do konca leta 2026.

Napovedujejo minimalen vpliv na okolje

"Imeli bomo valilnico jajc, proizvodnjo živalske krme, pitanje in predelavo piščancev, bioplinarno, čistilec odpadnih voda najvišje stopnje," je povedal in dodal, da bo šlo za krožno gospodarstvo z minimalnim vplivom na okolje.

Prva faza bo po ocenah Ševčenka stala 570 milijonov evrov in druga faza še dodatnih 120 milijonov evrov, medtem ko se jim bo naložba povrnila predvidoma v od sedmih do osmih letih. Poudaril je, da je njihova strategija uresničiti projekt z lastnimi sredstvi, brez podpore države.

Celoten projekt obsega 150 tisoč ton ali 94 milijonov piščancev, od tega v prvi fazi sto tisoč ton. Samo 15 tisoč ton jih nameravajo prodati na Hrvaškem.

Ševčenko je še pojasnil, da odkupujejo zemljišča za 12 predvidenih lokacij in da so do zdaj kupili 200 hektarjev zemljišč. Zaposliti nameravajo okoli 3500 ljudi, analiza hrvaškega trga pa je po njegovih besedah pokazala, da bodo našli dovolj domačih delavcev.

240460_HERZOG_01_1200
Novice Piščancem prijazna reja, pri kateri so piščanci zunaj
požar, ZDA, piščančja farma
Novice Boj s plameni v obsežnem požaru na perutninski farmi #video
laboratorij
Novice Kako dolgo bo medicina še korak pred mikrobi?
Perutnina Ptuj
Novice Perutnina Ptuj lani s skoraj polovico višjim dobičkom
Ne spreglejte