SiolNET. Novice Svet
2,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger

To se zgodi s piščanci, preden jih dobite na krožnik #video

2,43

termometer

Španska nevladna organizacija Equalia je objavila videoposnetek trpinčenja živali s farme piščancev v Italiji. Farma je povezana s podjetjem AIA skupine Gruppo Veronesi, ki velja za četrtega največjega perutninarja v Evropi. Izdelke podjetje po navedbah nevladnikov prodaja tudi v trgovinah v Sloveniji, in sicer v trgovinah Lidl in Spar Slovenija.

Videoposnetek je, kot trdijo avtorji, nastal med julijem in avgustom lani na farmi pitovnih piščancev v Italiji. Prikazuje razpadajoče ptice, ki jih kljuvajo žive ptice, pa ptice z različnimi deformacijami in zlomi, ki ne morejo vstati. Nekatere ne morejo priti do napajališča, kar še povečuje njihovo trpljenje. Posnetki razkrivajo tudi domnevne malomarnosti uslužbencev, brcanje in zadajanje udarcev. Vratovi nekaterih piščancev so zlomljeni, glave pa poteptane, so sporočili iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Pogrešana 1 Novice Pogrešana: po skoraj treh letih so jo našli v skrivni sobici pod stopniščem

V Italiji že vložili pritožbe zaradi spornih praks

Na podlagi posnetkov je neprofitna organizacija Animal Law Italy pri italijanskih oblasteh vložila pritožbo zaradi praks, ki bi lahko pomenile kazniva dejanja zlorabe živali in javnega zdravja.

V ljubljanskem društvu za zaščito živali poudarjajo, da velika gostota piščancev na intenzivnih farmah predstavlja tveganje za javno zdravje. Med drugim so se zavzeli za rejo pasem počasne rasti, kar bi vodilo v večjo odpornost na bolezni.

Brazilija Novice Strašne poplave in plazovi vzeli najmanj 23 življenj #foto #video

V proizvodnji se pojavijo resne zdravstvene težave perutnine

Resne zdravstvene težave perutnine, prikazane na videoposnetku, so po njihovem nastale zaradi genetske hibridizacije, ki je uporabljena za doseganje maksimalne rasti v najkrajšem času. Hitro rastoče pasme piščancev so podvržene neizogibnim boleznim, ki jih industrija imenuje proizvodne bolezni. Te zdravstvene težave vodijo do velike uporabe antibiotikov za preventivne namene namesto za njihovo priporočeno terapevtsko uporabo.

Več kot 300 živilskih podjetij se je že zavezalo k spremembi. European Chicken Commitment (ECC) je sporazum, ki določa vrsto realnih ukrepov za blaginjo živali, med njimi zamenjavo hitro rastočih vrst in zmanjšanje gostote perutnine na kvadratni meter, so spomnili.

V Društvu za zaščito živali Ljubljana zato družbo Gruppo Veronesi pozivajo, naj sodeluje s strankami pri razvoju rešitev v dobavni verigi, ki bodo omogočile široko doseganje standardov ECC. Društvo se je obrnilo tudi na trgovski verigi Lidl in Spar Slovenija s pozivom, da od dobavitelja AIA zahtevata odgovornost in prenehanje s tovrstnimi proizvodnimi praksami.

Lidl: Prakse iz videoposnetka "odločno zavračamo"

V Lidlu Slovenija so za STA poudarili, da se v njihovi dobavni verigi zavedajo "svoje odgovornosti do zagotavljanja dobrega počutja živali" in jo jemljejo zelo resno. "Z vsemi našimi dobavitelji imamo podpisan kodeks ravnanja, ki jih med drugim zavezuje k doslednemu spoštovanju standardov za ustrezno ravnanje z okoljem, zaposlenimi in živalmi," so pojasnili. Prakse iz videoposnetka "odločno zavračamo", so podčrtali in dodali, da so z dobaviteljem v stiku in bodo na podlagi ugotovitev zavzeli tudi stališče ter po potrebi sprejeli primerne ukrepe.

Janez Janša Novice Janša: V prihodnjih dneh in tednih bo odpravljena ali zrahljana večina omejevalnih ukrepov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin