Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 12. 2023,
19.19

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54

Natisni članek

KNOVS vohuni Sova Tatjana Bobnar

Petek, 8. 12. 2023, 19.19

4 mesece, 2 tedna

Sova v pričanju Bobnarjeve in Lindava ugotovila razkritje enega od tajnih podatkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,54
Tatjana Bobnar | Foto STA

Foto: STA

Predsednik preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo, je povabil predstavnike Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova), da poslušajo zvočni zapis pričanja Tatjane Bobnar in Boštjana Lindava na zaprtem delu seje. Sova po poročanju Televizije Slovenija ugotavlja, da je bil na tem delu razkrit tudi eden od tajnih podatkov v povezavi z aretacijo ruskih vohunov v začetku decembra lani.

Ali sta nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in nekdanji generalni direktor policije Boštjana Lindav na oktobrskem pričanju pred sicer zaprtimi vrati parlamentarne preiskovalne komisije, ki preiskuje vpletanje politike v delo policije, potrebovala odvezo molčečnosti, uradno še ni znano. Za takšno oceno preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Svobode Miha Lamut, ni pristojna.

Bobnarjeva in Lindav sta sicer po razkritju ene od članic komisije pričala o tem, da naj bi premier Robert Golob vplival na prestavitev aretacije domnevnih ruskih vohunov. S tem naj bi vplival na operativne dejavnosti organov pregona, kar bi bilo protizakonito.

O zadevi so nato razpravljali tudi v okviru parlamentarne komisije za nadzor varnostnih in obveščevalnih služb (Knovs), pri čemer je direktor Sove Joško Kadivnik zanikal, da naj bi mu premier dajal kakršnakoli navodila glede operacije, v okviru katere sta bila prijeta ilegalna ruska vohuna. 

Zatem so se začela tudi razčiščevanja, ali so bili v parlamentu razkriti tajni podatki v povezavi z aretacijo ruskih vohunov. Bobnarjeva in Lindav naj bi namreč razkrila pomembne tajne podatke, za kar pa nista imela potrebne odveze molčečnosti.

Zagovornika tako Bobnarjeve kot Lindava zatrjujeta, da v njunih pričanjih niso bili razkriti nobeni tajni podatki, poleg tega pa da nezakonita dejavnost – torej domnevno vplivanje premierja na operacijo – ne more biti tajen podatek in zatorej tudi ne more biti nezakonito dejanje. 

Iz preiskovalne komisije DZ, ki preiskuje sume političnega vmešavanja v policijo, so zdaj za Televizijo Slovenija razkrili, da je predsednik komisije povabil predstavnike Sove, da prisluhnejo zvočnemu zapisu in pregledajo zapisnik zaprtega dela seje in ugotovijo, ali je prišlo do razkritja tajnih podatkov.

Pojasnili so, da je komisija v sredo prejela zapisnik Sove, iz katerega izhaja, da je eden od podatkov, ki je naveden v zvočnem zapisu in prepisu zvočnega zapisa zaprtega dela seje preiskovalne komisije, takšen, ki ga Sova v skladu z zakonom o tajnih podatkih opredeljuje kot tajni podatek. Gre za stopnjo tajnosti tajno.

Za kakšen podatek gre in ali gre res morda za podatek o vplivu Goloba na operacijo, niso razkrili. A po neuradnih informacijah, do katerih je prišel Siol.net, bi bilo lahko problematično predvsem razkritje datumov – kdaj so načrtovali operacijo in na kateri dan so jo potem preložili. S tem bi Rusiji lahko razkrili, kaj je inkriminiralo vohuna.

Kot je bilo doslej že razkrito, so imeli policisti namreč sodni nalog za hišno preiskavo, ki je predvideval daljše časovno obdobje za izvedbo. Prvi načrtovani datum hišne preiskave so potem preložili, nato pa je med izvedbo akcije prišlo še do aretacije obeh osumljencev.
Nataša Pirc Musar, Tatjana Bobnar
Novice Predsednica odlikovala Sovo, ki jo njena svetovalka ruši
Tatjana Bobnar
Novice Tajna obveščevalna operacija: Tatjana Bobnar pričala brez odveze molčečnosti
Tatjana Bobnar
Novice Direktor Sove: Ni res, kar je govorila Tatjana Bobnar
Ne spreglejte