SiolNET. Novice Slovenija
3,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šoštanj v strahu pred katastrofo zahteva načrt evakuacije #video

3,53

termometer

Šaleška dolina je po Teš 6 spet na nogah, zdaj znova zaradi velenjskega premogovnika. "Občina si zatiska oči pred veliko nevarnostjo," so prepričani domačini v Šoštanju. Gladina jezera se viša, nasip med Šoštanjskim in Velenjskim jezerom pa pogreza. Mesto s skoraj tri tisoč prebivalci bi ob sesutju nasipa lahko zalil pravi cunami, zato od občine zahtevajo celo načrt evakuacije.

Župan s prstom kaže na Premogovnik Velenje, saj gre za jezeri, ki sta nastali ob posedanju zemlje pri rudniških izkopih. Iz premogovnika pa jim sporočajo, da niso strokovnjaki, da je nasip varen, razloga za preplah ni, a prestrašeni domačini imajo prelaganja odgovornosti dovolj, poročajo v oddaji Planet 18 na Planetu.

Bojijo se, da se bo podrl nasip, ki ločuje Velenjsko in Šoštanjsko jezero. "Jez oziroma ta nasip sanira premogovnik Velenje," pravi Darko Menih, župan Šoštanja.

Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik Novice V Šoštanju del občanov nasprotuje sosežigu nenevarnih odpadkov

"Jez oziroma ta nasip sanira premogovnik Velenje," pravi Darko Menih, župan Šoštanja.

 | Foto: Planet TV "Jez oziroma ta nasip sanira premogovnik Velenje," pravi Darko Menih, župan Šoštanja. Foto: Planet TV

Zelo konkretni so tudi v šoštanjski civilni iniciativi. "Naša osnovna zahteva je, da se na premogovniku predstavijo z imeni in priimki, kdo jamči za ta nasip, se pravi, da bodo pripravljeni tudi materialno odgovarjati," je dejal Walter Kolar s Civilne iniciative Šoštanj.

Premogovnik Velenje Novice Šoštanjski svetniki podpirajo zakon o postopnem zapiranju Premogovnika Velenje

Premogovnik Velenje v tem trenutku brez odgovorne osebe, ki bi stopila pred javnost

Premogovnik Velenje je ravno v fazi menjave direktorja. Človeka, ki bi stopil pred javnost in jasno povedal, da je vse pod nadzorom, v tem trenutku nimajo.

Tudi novinarska ekipa do nasipa ni mogla priti, saj gre za varovano območje. To, kako se je stanje skozi leta spreminjalo, pa dobro prikazujejo posnetki iz zraka.

Šoštanj jezero | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Še leta 2016 je bilo stanje popolnoma drugačno, danes pa sta si jezeri že nevarno blizu.

Šoštanj jezero | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Termoelektrarna Šoštanj Teš Posel danes Termoelektrarna Šoštanj ima novega šefa. Prišel je iz Alstoma.

Civilna iniciativa pričakuje, da bo župan udaril po mizi

Civilna iniciativa pričakuje, da bo župan udaril po mizi in pripravil evakuacijski načrt, saj se bojijo najhujšega. "Njemu zmanjkuje energije za naše dejavnosti in mi smo tisti, ki ga spodbujamo, da bi nam prišel na pomoč oziroma da bi priskočil na pomoč s svojimi svetniki," pravi Kolar.

"Civilna iniciativa je brez nas naredila nekatere korake, česar pa trenutno ne odobravam," odgovarja župan.

Šoštanj jezero | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Jure Leben Posel danes V Šoštanj bi uvažali indonezijski premog. Kaj bo rekel minister Leben?

Manjkalo naj bi 550 tisoč kubikov materiala

Iz Velenjskega premogovnika odgovarjajo, da trenutno ne kopljejo, zato neposrednega vpliva na to območje v prihodnjih mesecih ne bo. V tem obdobju bodo sanirali območje, torej z vodo zalite depresije.

"Trenutno po zbranih podatkih manjka 550 tisoč kubikov materiala. Če bi ga 24 ur na dan na 10 minut vozili tovornjaki, bi to trajalo pol leta," pravi Kolar.

Vse dokler nasip ne bo povsem saniran, bodo prebivalci v strahu. Kar sedem metrov in pol višje Velenjsko jezero bi se namreč lahko razlilo in poplavilo vse območje šoštanjske občine.

Arman Koritnik Posel danes Zakaj je odstopil prvi mož Termoelektrarne Šoštanj Teš Posel danes Zaradi šoštanjske elektrarne dražje položnice za elektriko Premogovnik Velenje Posel danes Premogovnik Velenje po treh letih lani z izgubo Premogovnik Velenje Novice Nesreča v Premogovniku Velenje: 11 poškodovanih, eden huje Termoelektrarna Šoštanj Velenje Teš6 teš rdeča luč premogovnik Novice Bratuškova ob obisku Premogovnika Velenje in Teša o prehodu v brezogljično družbo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 81
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin