Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
19.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

Natisni članek

spor sosedje alkohol Pravni nasvet Pravni nasvet

Sobota, 23. 2. 2019, 19.29

2 meseca, 1 teden

Sosed si je prilastil skupne prostore, v katerih popiva s čudnimi tipi #PravniNasvet

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,58

3

alkohol | Foto STA

Foto: STA

Lastnik stanovanja v bloku ima poleg stanovanja pravico tudi do souporabe skupnih delov. Skupne dele večstanovanjske stavbe morajo etažni lastniki uporabljati v skladu z njihovo naravo in namenom ter na način, ki ne omejuje drugih etažnih lastnikov. Večkrat se pojavijo težave, ko eden od solastnikov začne skupne dele obravnavati, kot da bi bili izključno njegova last. Podoben primer ima tudi naša bralka.

Pozdravljeni,

Stanujem v bloku v Celju. V pritličju imamo skupen prostor, velik cca 40m2. Uporabljali smo ga za sestanke in občasno  smo tam odlagali  stvari ... Sedaj pa si je te prostore prilastil sosed in jih preuredil v delavnico, pogosto pa se tam zadržuje in popiva s čudnimi tipi, tudi kadijo ... Naš upravljavec je Habbit. Rada bi, da se prostor spet uredi in da v njem ni več delavnice, in to na miren, soliden način, ker ta tip sicer zna biti nesramen, aroganten in v vinjenem stanju je zoprn. Nihče se noče izpostaviti in se bosti z njim. Kaj predlagate?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem in vas lepo pozdravljam, Irena

mačke
Novice Kaj storiti, če nam v hiši nagaja drugi solastnik? #PravniNasvet
 Če imate tudi vi vprašanje za pravnike, pišite na pravninasvet@tsmedia.si. 

Etažna lastnina je lastnina posameznega dela zgradbe

Etažna lastnina je torej lastnina posameznega dela zgradbe in solastnina skupnih delov. Posamezni del zgradbe, ki predstavlja samostojno celoto, ki se lahko samostojno uporablja, je na primer stanovanje ali kakšen drug samostojen prostor. K takšnemu posameznemu delu spadajo še drugi individualno odmerjeni prostori v solastnini etažnih lastnikov. Skupni deli in pravice ter obveznosti na njih so sorazmerne s solastniškim deležem, če zakon ali pogodba ne določa drugače.

Kot navajate, imate določenega upravnika, ki je po določbah Stvarnopravnega zakonika med drugimi dolžan oziroma ima pooblastila za skrb za redno vzdrževanje in obratovanje skupnih delov, pri čemer mora upoštevati interese etažnih lastnikov. Po Stanovanjskem zakonu se skupni deli večstanovanjske stavbe uporabljajo v skladu z njihovo naravo in namenom ter na način, ki ne omejuje drugih etažnih lastnikov.

hrup sosedje
Novice Soseda me je obtožila, da sem ji zlomil vrata #PravniNasvet

Lastniki etažne lastnine lahko po Pravilniku o upravljanju večstanovanjskih stavb sprejmejo hišni red, s katerim določijo pravice in obveznosti uporabnikov posameznih delov, tako da se zagotovijo pogoji za nemoteno uporabo teh delov, pri čemer lahko v takšnem hišnem redu uredijo tudi način uporabe skupnih delov. Za spremembo rabe skupnih delov se sicer potrebuje soglasje vseh etažnih lastnikov.

Najprej se obrnite na soseda

Predlagamo vam, da se najprej obrnete na soseda, ki si je skupni del po vaših navedbah prilastil, ter se z njim poskušate dogovoriti za umik njegovih stvari iz skupnih delov (to lahko izpostavite na kakšnem sestanku, če ga imate). Nadaljnji korak, če dogovor s sosedom ne bi bil mogoč, pa je, da se obrnete na upravnika vašega bloka, ki vam bi pri nastali težavi moral pomagati. Če težav ne bi mogli rešiti po zunajsodni poti, imate sicer na voljo še sodno varstvo po Stvarnopravnem zakoniku, vendar vam v tem primeru svetujemo, da se, če se za tožbo odločite, obrnete na odvetnika, ki vam bo pomagal zastopati in varovati vaše pravne interese med sodnim postopkom.

Urška Stopar, dipl. prav (UN), študentka magistrskega študijskega programa, predsednica Humanitarnega društva Pravo za VSE

hrup sosedje
Novice Kaj storiti, če sosed ob neprimernem času povzroča hrup? #PravniNasvet
Humanitarno društvo Pravo za VSE je ekipa mladih pravnikov, ki strokovno in brezplačno pomaga odgovoriti na pravna vprašanja. Ekipa Prava za VSE brezplačno svetuje prek spleta na obrazcu, ki ga najdete na njihovi spletni strani, ali na povezavi: http://www.pravozavse.si/zastavi-vprasanje/, osebno v Mariboru vsako sredo od 18. do 20. ure na Univerzi v Mariboru, Slomškov trg 15, 2000 Maribor, dvorana Severni stolp, osebno na Ravnah na Koroškem vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v društvenih prostorih nad Havano Ravne, Prežihova ulica 7, 2393 Ravne na Koroškem, ter osebno v Črenšovcih vsako prvo in tretjo soboto v mesecu v prostorih občine, na naslovu Prekmurske čete 20, 9232 Črenšovci. Na svoji spletni strani tudi dvakrat mesečno objavljajo pravne članke, na svojih družbenih omrežjih pa vsak teden kratke pravne nasvete (https://www.facebook.com/pravozavse.si/ ali https://www.instagram.com/humanitarnodrustvopravozavse/?hl=cs)

 

Ne spreglejte