Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 8. 2024,
15.15

Osveženo pred

2 uri, 47 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
solinarstvo Slovenija Sečovlje soline

Natisni članek

Ponedeljek, 5. 8. 2024, 15.15

2 uri, 47 minut

Solinarska sezona poteka uspešno, sol odlične kakovosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,01
Sečoveljske soline. Aleksander Valentin. | Čeprav so v Krajinskem parku Sečoveljske soline veseli, da bodo precej izboljšali rezultat iz lanske sezone, pa je ta še vedno slabši od tistega pred dvema letoma, ko so zaradi vročega in sušnega poletja uspeli pridelati 1.750 ton jedilne soli. | Foto Bojan Puhek

Čeprav so v Krajinskem parku Sečoveljske soline veseli, da bodo precej izboljšali rezultat iz lanske sezone, pa je ta še vedno slabši od tistega pred dvema letoma, ko so zaradi vročega in sušnega poletja uspeli pridelati 1.750 ton jedilne soli.

Foto: Bojan Puhek

Čeprav je zaradi slabega vremena v začetku poletja kazalo, da bo letošnja solinarska sezona slaba, zdaj v družbi Soline napovedujejo, da bo precej boljša od lanske. Prve laboratorijske analize kažejo, da je sol odlične kakovosti, zaradi česar jo bodo večinoma uvrstili v kategorijo jedilnih soli, in sicer tradicionalne piranske soli.

Čeprav se je sezona začela dokaj pozno, so do zdaj pridelali 400 ton soli, kar je več kot polovica lanskega celotnega pridelka, ki je znašal 644 ton. Kot je povedal direktor družbe Soline Aleksander Valentin, si upajo napovedati, da bo letos sezona boljša, nadejajo se vsaj tisoč ton soli, če bo vreme zdržalo, pa bo lahko ta številka še višja. Zaradi ugodnih vremenskih razmer vsak dan pridelajo približno 30 ton soli. Poleg tega so do zdaj pridelali tudi šest ton solnega cveta.

Čeprav so v Krajinskem parku Sečoveljske soline veseli, da bodo precej izboljšali rezultat iz lanske sezone, pa je ta še vedno slabši od tistega pred dvema letoma, ko jim je zaradi vročega in sušnega poletja uspelo pridelati 1.750 ton jedilne soli.

Ugodno vreme  dovolj slanice

Kot je že ob začetku solinarske sezone povedal Valentin, imajo letos v ekipi 90 oseb, od tega se jih 19 ukvarja s pridelavo soli, devet je solinarjev, ki na solnih poljih pobirajo sol. Letos so aktivirali 25 solnih polj. Pomembna je tudi ekipa vodarjev, ki pripravlja slanico.

Kot je dodal danes, so zaradi ugodnega vremena uspeli pridelati zadostno količino slanice, zaradi česar bi lahko v primeru dobrega vremena solinarsko sezono podaljšali v september.

Ob koncu lanske sezone je ministrstvo za naravne vire in prostor družbi Soline podaljšalo koncesijo za upravljanje Krajinskega parka Sečoveljske soline za deset let. Ta tako velja do julija 2033.

Letos je v ekipi 90 oseb, od tega se jih 19 ukvarja s pridelavo soli, devet je solinarjev, ki na solnih poljih pobirajo sol. Letos so aktivirali 25 solnih polj. Pomembna je tudi ekipa vodarjev, ki pripravlja slanico. | Foto: Bojan Puhek Letos je v ekipi 90 oseb, od tega se jih 19 ukvarja s pridelavo soli, devet je solinarjev, ki na solnih poljih pobirajo sol. Letos so aktivirali 25 solnih polj. Pomembna je tudi ekipa vodarjev, ki pripravlja slanico. Foto: Bojan Puhek

Strunjan morje obala soline
Novice V Piranu solinarski praznik ob prazniku sv. Jurija
Sečoveljske soline
Novice V sečoveljskih solinah bazeni polno zasedeni, stavijo na kvaliteto #foto #video
Novice Ogromna škoda na solinah, kjer znova trepetajo #video
Ne spreglejte