Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2019,
19.21

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Natisni članek

obala soline poplave

Četrtek, 14. 11. 2019, 19.21

4 leta, 5 mesecev

Ogromna škoda na solinah, kjer znova trepetajo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,88

Slovenski Obali že jutri dopoldne grozi podobna povodenj kot v noči na sredo. Napovedane so nove obilne pošiljke dežja, ob tem se na morju spet krepi jugo. V Izoli in Piranu naj bi voda tokrat segla do kolen, civilna zaščita domačine že poziva, naj se pravočasno zavarujejo s protipoplavnimi vrečami in deskami.

Dež, deževje, padavine
Novice Arso opozarja: morje bo jutri znova poplavilo nižje predele obale #video #animacija

Po napovedih Agencije za okolje (Arso) bo v petek morje znova poplavilo v večjem obsegu. Najvišji dvig gladine morja bo v višini med 30 in 50 centimetrov, zato lahko znova poplavi nižje ležeče predele obale. Naraščale bodo tudi reke po državi.

Škoda je že zdaj velika

Škoda je velika predvsem na solinah, ki so skoraj povsem pod vodo. Zalilo je eno od skladišč, ostali pa so tudi brez elektrike in interneta. Še danes zjutraj je bila gladina morja višja od kritičnih 300 centimetrov, voda zato ne odteka. Strah pred razvojem dogodkov v naslednjih 12 urah je tako še večji.

Kot je za oddajo Planet 18 pojasnil Klavdij Godnič, direktor Krajinskega parka Sečovljske soline, je voda onemogočala normalno hojo.  Voda je v soline drla iz Jernejevega kanala, svoje so dodale še izdatne padavine.

Nedavna neurja niso prizanesla niti Sečovljskem solinam. | Foto: Siol.net/ A. P. K. Nedavna neurja niso prizanesla niti Sečovljskem solinam. Foto: Siol.net/ A. P. K.

"Zalilo je vse vode za elektriko in vse komunikacijske vode. Trenutno trgovina ne deluje, saj smo v proizvodnji imeli vodo," je še dodal Godnič.  Zaradi padavin voda v solinah ni slana, kot bi sicer morala biti. Sladke vode pa ne morejo izčrpati, saj je gladina morja še vedno višja od tiste v solinah. "Za eno solno polje so potrebna tri leta priprav. Tako računamo, da bo škoda velika," je povedal. 

Pod vodo so tudi Strunjanske soline

Domačini pravijo, da se tako visoke plime ne spominjajo. So se pa danes vsaj malo lahko spočili gasilci, ki priznavajo, da so zadnje dni spali bolj malo.  

"Danes smo pripeljali štiri palete vreč, da si jih lahko vzamejo občani. Pripeljali smo jih v Sečovlje in Strunjan. Če nam bo jutri zmanjkalo vreč, jih bomo pripeljali še več," je razlagal Egon Štibilj, poveljnik civilne zaščite Piran. 

Vsi pogledi so zdaj uprti v nebo, domačini ugibajo, kaj bo prinesla dodatna pošiljka padavin, napovedana za jutrišnjo noč. Gladina vode v solinah se bo tako najverjetneje še dvignila.

Novice Obala pod vodo, včeraj druga najvišja plima v zadnjih 50 letih #foto #video

 

Ne spreglejte