SiolNET. Novice Slovenija
3,05

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Šole se bodo začele postopoma odpirati 18. maja

3,05

termometer

koronavirus prazna šola
Foto: Sportida

Eden od ukrepov, ki jih je potrdila vlada, je tudi postopno odpiranje vrtcev in šol, ki je zaenkrat predvideno za 18. maj, je po seji za Televizijo Slovenija povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Najprej jih bodo odprli samo za določene skupine in razrede, je dodala ministrica.

Slovenska cesta, promet, pešci, Ljubljana Novice Odpravljena omejitev gibanja med občinami #video

"Najprej bomo zagotovili pogoje za odprtje vrtcev in prve triade v osnovnih šolah ter tudi za vse zaključne letnike v srednjih šolah. Tiste, ki imajo pred seboj še zaključne izpite in maturo. Nato bodo sledili še učenci 9. razredov osnovne šole, da tudi oni na nek običajen način zaključijo svoje osnovno šolanje," je dejala Kustečeva za POP TV.

Za ostale učence se bo šolsko leto zaključijo na daljavo. "Smernice in navodila v zvezi s tem so že sprejete. Tako se šolanje že izvaja in tako se bo tudi končalo," je še povedala.

Preden se bodo otroci in dijaki vrnili v vrtce in šole, bo ministrstvo pripravilo jasna navodila in smernice za izobraževalno stroko, v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za zdravje (NIJZ) pa tudi jasna navodila in smernice za varovanje zdravja med samim šolskim procesom. Ministrstvo bo v sodelovanje pri pripravi ponovnega zagona izobraževanja vključilo tudi predstavnike ravnateljev, učiteljev in starše, poroča STA.

O varnostnih protokolih bodo obveščeni prihodnji teden

O varnostnih protokolih bodo vsi pristojni obveščeni prihodnji teden. "Nato bodo imeli dovolj časa, da se na individualni in Simona Kustec Lipicer Foto: Daniel Novakovič/STA organizacijski ravni na to pripravijo tako učitelji, kot ravnatelji in šole. Treba bo zagotoviti pogoje in ustrezno zaščitno opremo, da se bo lahko varno vstopilo nazaj v te organizirane oblike izobraževanje," je pojasnila ministrica.

Ministrica je še enkrat potrdila tudi, da priprave na maturo potekajo po dogovoru. Vsebinsko-strokovni del je v rokah Državnega izpitnega centra ter obeh državnih maturitetnih komisij - za splošno in poklicno maturo. Pripravljena pa so tudi že navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki jih bodo prav tako prihodnji teden posredovali šolam in dijakom, poroča STA.

V vrtcih bodo higienski pogoji zaostreni, je za Televizijo Slovenija povedala Simona Perčič z NIJZ. Zaradi zagotavljanja ustrezne razdalje bo v šolah manjše število učencev oz. dijakov v razredu, zato bo en razred verjetno razdeljen v dva razreda. Na voljo bo moralo biti dovolj razkužil, zagotoviti bo treba zračenje prostorov. Uporaba mask bo obvezna od 12. leta, za mlajše pa ne, saj ne zanjo rokovati z njimi, je še povedala Perčičeva.

Šole oziroma vsi vzgojno-izobraževalne enote so sicer zaprte od 16. marca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 80
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin