SiolNET. Novice Slovenija
1,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dijaki, pozor: pisanje mature bo prestavljeno

1,30

termometer

Matura
Ministrica za šolstvo je napovedala odlok začetka pisanja mature. Namesto v začetku maja bo ta prestavljena na konec maja. Foto: STA

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je v sredo za TV Slovenija napovedala, da priprave na maturo kljub krizi z epidemijo koronavirusa in šolanju na daljavo potekajo, vendar pa je že jasno, da je v prvotnih rokih ne bo mogoče izvesti. Termin za esej se bo z začetka maja najverjetneje prestavil na 30. maj, je napovedala v Odmevih.

Šolanje doma Novice Šole in vrtci do nadaljnjega ostajajo zaprti #video

"Enotno mnenje in ocena stroke ter informacija, ki smo jo dobili od dijaške organizacije, je, da želijo, da matura je. Vsi scenariji, ki jih dodelujemo, se usmerjajo v to, da se bo izvedla," je poudarila ministrica Simona Kustec, piše STA.

Vse bo odvisno od razmer

"Vendar pa to v prvotnih rokih ne bo mogoče, kar pomeni, da se esej v maternem jeziku ne bo pisal na začetku maja, ampak ga prestavljamo, najverjetneje na prvi mogoči termin, ki bo 30. maja. Zaključek celotnega izobraževalnega procesa za maturante pa na 22. maj. Kaj in kako bodo tekle časovnice, bo odvisno od razmer s koronavirusom," je dejala.

Od tega, kako se bo izpeljala matura, bo odvisen tudi potek vpisa na višje- oziroma visokošolski študij. "Če jo bomo lahko izpeljali v obdobju spomladanskega in nato jesenskega termina, to ne bi smelo imeti vpliva na nadaljnji vpis na fakultete. Če se bo vse preneslo na jesenski rok, pa se bodo vpisi morali prestaviti," je opozorila.

A hkrati je zagotovila, da tudi za ta primer pripravljajo scenarije. "Poiskali bomo način, ki bo življenjski in prilagojen razmeram," je zatrdila za TV Slovenija, še navaja STA.

učilnica razred šola učiteljica Novice Ministrica: Šola gre po načrtu. Počitnice so na vidiku. #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin