Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 3. 2020,
12.18

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

3

Natisni članek

virus Janez Janša Janez Janša Borut Pahor Koronavirus

Četrtek, 26. 3. 2020, 12.18

4 leta

Šole in vrtci do nadaljnjega ostajajo zaprti #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,50

3

Predsednik vlade Janez Janša je na novinarski konferenci po srečanju štirih predsednikov, ki ga je danes gostil predsednik republike Borut Pahor, dejal, da vrtci in šole, ki so svoja vrata za 14 dni zaprli sredi marca, do nadaljnjega ostajajo zaprti. Ob tem je poudaril nujnost podelitve policijskih pooblastil vojski za nadzor na slovensko-hrvaški meji. Predsednik republike Borut Pahor je dejal, da se mu zdi smiselno, da vojska priskoči na pomoč policiji pri varovanju južne meje. Ob tem je opozoril, da je treba zdravstveno krizo zaradi epidemije novega koronavirusa reševati po demokratični poti.

Predsednik republike Borut Pahor je ob začetku konference povedal, da se je vrh štirih predsednikov tokrat sestal na izrednem srečanju. "Posvetili smo se enemu in osrednjemu vprašanju, ki je zelo pomembno za naše življenje v in po krizi, to je, da naša država odločitve sprejema demokratično," je poudaril predsednik republike.

Po njegovih besedah so vsi štirje predsedniki hvaležni vsem, ki upoštevajo navodila pristojnih služb ter tako pomagajo sebi in drugim, da bomo krizo, ki smo ji priče, prebrodili čim prej in z največjim možnim uspehom. Pahor se je zahvalil tudi vsem, ki v času epidemije novega koronavirusa delajo in državljanom omogočajo, da življenje teče čim bolj normalno.

Pahor: Zdravstveno krizo moramo reševati po demokratični poti

Kot je povedal Pahor, so se štirje predsedniki danes sestali, da bi zagotovili, da bi bile odločitve vseh demokratičnih ustanov pri nas v skladu z zakonom in ustavo: "Mislim, da je izjemnega pomena, da to zdravstveno krizo, potem pa socialno in gospodarsko krizo, ki bo sledila, rešujemo po demokratični poti in da se spoštujejo vsi demokratični standardi. Tako kot bomo preživeli to krizo, tako bomo živeli po njej."

Kot je povedal predsednik republike Borut Pahor, so se štirje predsedniki danes sestali, da bi zagotovili, da bi bile odločitve vseh demokratičnih ustanov pri nas v skladu z zakonom in ustavo. | Foto: STA , Kot je povedal predsednik republike Borut Pahor, so se štirje predsedniki danes sestali, da bi zagotovili, da bi bile odločitve vseh demokratičnih ustanov pri nas v skladu z zakonom in ustavo. Foto: STA ,

"Vsi skupaj ocenjujemo, da vlada dela dobro in da dela v pravo smer. Ugotovili smo, da je sfera v politiki ugodna v tem smislu, da vsi razumemo posebnost razmer in da ne glede na to, da imamo različna stališča, ta različna stališča uskladimo tako, da ne bi hromili učinkovitosti odločanja," je pojasnil Pahor in dodal, da bi se skupaj radi zahvalili vsem, ki v Sloveniji ustvarjajo demokratično vzdušje.

koronavirus Avstrija
Novice Koronavirus: hitra rast okuženih pri sosedih Avstrijcih #video

Janša: Največja zahvala v tem trenutku gre zdravstvenemu osebju

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da vlada sprejema vse možne ukrepe, ki se lahko izvajajo tudi v praksi. Gre za učinkovito, zakonito in usklajeno delovanje, je poudaril Janša. "Največja zahvala gre v tem trenutku zdravstvenemu osebju, tistim, ki so na prvi bojni črti in ki delajo z bolniki, ki so že pozitivni na novi koronavirus, tistim, ki pripravljajo kapacitete v bolnišnicah za naslednje tedne, in tistim, ki skrbijo za najbolj ranljive skupine," je povedal predsednik vlade.

Janez Janša: Največja zahvala gre zdravstvenemu osebju. Video: Planet.


Po njegovih besedah noben vladni odlok oziroma dekret ne more imeti učinkov, če se državljani tega ne držijo. Janša je med drugim še enkrat poudaril, da je aktivacija 37.a člena Zakona o obrambi nujno potrebna zaradi kadrovskih razmer v policiji. Pahor je dejal, da se mu zdi smiselno, da vojska priskoči na pomoč policiji pri varovanju slovensko-hrvaške meje. Janša je še povedal, da bodo vrtci in šole, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa svoja vrata za dva tedna zaprli 16. marca, do nadaljnjega zaprti.

Avstrija trgovina
Novice Kako razkužimo živila, ki jih prinesemo iz trgovine #video

Zorčič: Zakonodajna veja skrbi, da ne suspendira demokratičnih procesov

Predsednik državnega zbora Igor Zorčič je dejal, da zakonodajna veja skrbi, da je v teh razmerah čim bolj učinkovita in da pri sprejemanju zakonov ne suspendira demokratičnih procesov dela v državnem zboru. "Eden glavnih izzivov je, da se pripravimo na to, da bi morebiti prišlo do izpada števila poslancev zaradi zdravstvenih razlogov in da se glede na tehnologijo, ki jo poznamo, delo državnega zbora da opraviti tudi oddaljeno," je med drugim dejal Zorčič.

Zorčič je med drugim omenil tudi možnost skrajševanja rokov za razglasitev zakonov, ki ne morejo biti podvrženi referendumu. A po Pahorjevih besedah se za zdaj predpisan rok osem dni od sprejetja zakona do njegove razglasitve ohrani. 

Predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je pojasnil, da strokovna služba državnega sveta trenutno deluje od doma, državne svetnice in svetniki pa opravljajo seje po videokonferenčnem sistemu. "Glasujemo korespondenčno, to nam omogočata poslovnik in Zakon o državnem svetu. Državni svet je sprejel odločitev, da se odreče vetu na sveženj interventnih zakonov, ki je bil vložen v parlamentarno proceduro," je med drugim povedal Kovšca.

Ne spreglejte